EU PROTECTS > Siguranța noastră

Siguranța noastră

Lumea de astăzi poate fi un loc periculos. O protecție adecvată împotriva hackerilor, teroriștilor, escrocilor și hoților necesită dedicare, cooperare și multă muncă asiduă. Este o luptă pe care nu o putem câștiga singuri. 

Datorită UE, ofițerii de poliție și ofițerii vamali din diferite țări pot face schimb de informații și beneficia de colaborare transfrontalieră pentru a soluționa mai bine aceste probleme. Parcurgeți relatările eroilor obișnuiți, care, cu sprijinul UE, au contribuit la prăbușirea unor rețele, la dejucarea unor comploturi teroriste și la menținerea securității frontierelor pentru ca Europa să devină un loc în care să putem trăi în siguranță.  

Mandatul european de arestare

În 2016, mandatul european de arestare a fost utilizat pentru a rezolva aproximativ 5 812 cazuri penale transfrontaliere.

Prinderea unui ucigaș – Germania și Bulgaria au adus un criminal în fața justiției cu ajutorul UE

Într-o investigație, viteza de acțiune este vitală. O serie de sisteme și rețele create datorită UE ajută polițiștii și serviciile de securitate din țări diferite să ia decizii rapide, pentru a nu le da infractorilor timp să scape. Iată cum au acționat Germania și Bulgaria, folosind sisteme cu acoperire europeană pentru a prinde și extrăda un fugar periculos în mai puțin de 2 săptămâni.

Mai multe
Combaterea falsificării euro

„Mă bucur că nu suntem singuri în lupta împotriva falsificatorilor.”

Florian Spietz

Matriță dezafectată: ce face UE pentru a pune capăt falsificării banilor

Jocul de-a șoarecele și pisica: imediat ce se adaugă noi elemente de securitate la bancnotele sau monedele euro, infractorii încearcă să le copieze. UE ajută autoritățile naționale să îi țină în șah pe falsificatori. În 2014, poliția română și cea italiană erau pe urmele unei rețele de falsificatori de bani. Datorită schimbului de informații, au reușit să stopeze o activitate infracțională care ar fi adus pe piața europeană milioane de euro falși, în detrimentul întreprinderilor cinstite.

Mai multe
Ransomware

„Deodată am pierdut accesul la toate documentele, fotografiile sau melodiile de pe calculator. Nu-mi mai puteam deschide niciun fișier!”

Sebastian Nicolau

Decodaj: ce face UE pentru a ne proteja calculatoarele de infractorii cibernetici

Chiar și de la distanță, infractorii cibernetici pot provoca pagube grave și de durată, infectând calculatoare cu viruși, instalând programe neautorizate etc. Faceți cunoștință cu agenția UE care a ajutat poliția română și olandeză să prindă o rețea de infractori cibernetici. Împreună cu un site anti-ransomware, UE le trimite un avertisment infractorilor care încearcă să ne ia ostatice calculatoarele pentru a cere bani.

Mai multe
Criminalitatea informatică

„Către orice părinte care se află în această situație: contactați imediat Centrul pentru un internet mai sigur din țara dumneavoastră!”

Carmen

Internet sigur: ce face UE pentru a ne proteja în mediul online

Internetul se află în centrul vieții moderne – pe internet învățăm, ne jucăm, facem cumpărături, stăm pe chat, navigăm, partajăm, creăm sau păstrăm relații. Dar acest mediu nu ne scutește de pericole: persoanele rău intenționate (bullies, troli, scameri, groomers, hackeri) sunt o amenințare pentru utilizatorii neinformați. Iată de ce UE a dezvoltat o rețea de protecție care oferă ajutor și consiliere utilizatorilor de internet de toate vârstele.

Mai multe
Căutare și salvare

„A fost o zi care a început bine și s-a sfârșit prost. Însă în lipsa tehnologiei prin satelit și a echipelor de salvare, situația ar fi fost mult, mult mai gravă.”

José Dias

Găsirea acului în carul cu fân: cum folosește UE sateliți pentru a salva vieți

În situații de urgență, viteza și precizia sistemului global de navigație prin satelit al UE pot economisi timp prețios. Atunci când iahtul belgian se scufunda în largul coastei portugheze, echipe din Portugalia, Belgia și Maroc s-au bazat pe sateliții UE pentru a repera ambarcațiunea și a pregăti operațiunea de salvare. 

Mai multe informații
Crimă organizată

„Acesta a fost unul din cele mai importante cazuri de trafic de persoane din ultimii ani.”

Inspector David Diego Monserrat

Ruperea cercului: cum a destructurat Europa o rețea de trafic de persoane

A fost necesar ca autoritățile naționale să acționeze rapid din momentul descoperirii unei rețele violente de trafic de persoane. Femei tinere, luate din casele lor din Bulgaria, erau forțate să se prostitueze în Spania. Într-o săptămână au fost arestați 34 de membri ai rețelei, iar 13 femei au fost eliberate. Succesul operațiunii s-a datorat unui efort european coordonat.

Parcurgeți relatarea
Căsătorii fictive

„Nu le putem proteja pe cele mai vulnerabile femei de căsătoriile fictive decât dacă înțelegem problema.”

Gita Miruškina

Căsătorii fictive – Ce face UE pentru a combate această formă de trafic de persoane

Uneori, traficanții le oferă femeilor vulnerabile bani pentru a pleca în străinătate și a se căsători fictiv. Însă când ajung la destinație, ele riscă să fie abuzate și forțate să comită infracțiuni. Aceste căsătorii fictive sunt o formă de trafic de persoane care a trecut neobservată prea mult timp. Dacă organizațiile din diferite țări colaborează, numărul acestor victime poate fi redus.

Mai multe
Protecția frontierelor terestre

„La graniță, suntem tot timpul contra cronometru. Trebuie să acționăm rapid, să colaborăm și să folosim informațiile limitate pe care le avem pentru a lua decizii într-o fracțiune de secundă.”

Piotr Wiciejowski

De pază la granițe: ce face UE pentru a securiza frontierele terestre ale Europei

La orice punct de trecere a frontierei în Europa, ofițerii trebuie să poată acționa rapid și să se bazeze unii pe alții pentru a detecta pașapoartele false, pentru a confisca mașinile furate și pentru a stopa activitățile infracționale. Faceți cunoștință cu ofițerii de frontieră ai UE care îi ajută pe colegii lor polonezi să patruleze la punctele de trecere dintre Polonia și Ucraina, pentru a proteja siguranța cetățenilor și pentru a descuraja infractorii.

Mai multe
Siguranța aeriană

„Când am auzit că s-a prăbușit un avion, n-am putut spune decât Doamne Dumnezeule!”

Dorothy Sophocleous

Putem zbura fără teamă: ce face UE pentru a menține siguranța zborurilor

Spațiul aerian european se numără printre cele mai aglomerate din lume. Chiar și în aceste condiții, este printre cele mai sigure. UE ia măsuri pentru a le interzice companiilor aeriene care nu prezintă siguranță să zboare în Europa, astfel încât pasagerii să nu fie puși în pericol.

Mai multe
Securitatea frontierelor

„Criza migranților este una dintre cele mai mari provocări cu care ne-am confruntat în ultimii ani.”

Antonis Kelaiditis

Oamenii nu sunt insule, contribuția unei agenții a UE la protejarea frontierelor

Când migranții au început să sosească pe plajele din Lesbos, Grecia, localnicii au făcut tot posibilul pentru a le salva viața și a le oferi un adăpost. Însă, în scurt timp, ofițerii vamali și polițiștii au fost copleșiți de numărul mare de sosiri. Astăzi, agenția UE pentru protecția frontierelor și Paza de coastă elenă colaborează pentru a readuce siguranța și securitatea în sânul comunității de pe această insulă.

Mai multe
Extremism

„La fel ca în cazul majorității oamenilor, pentru mine radicalizarea era un subiect de la televizor. Însă totul s-a schimbat pe 22 mai 2017.”

Figen Murray

De la conștientizare la prevenire: cum combate UE radicalizarea în întreaga Europă

Radicalizarea și viziunile extremiste au existat dintotdeauna, însă noile tehnologii și polarizarea tot mai crescută a societății le transformă într-o amenințare deosebit de insidioasă, în special pentru cei tineri. Urmăriți două mame, evenimentele personale care le-au determinat să depună eforturi de combatere a radicalizării și rețeaua de la nivelul UE care le-a pus la dispoziție un nou spațiu unde să își poată face cunoscute relatările și să se alăture altor specialiști din domeniu.

Mai multe informații
Crimă organizată

„Nu există exceptare de la executarea pedepsei pentru cei implicați în acțiuni de crimă organizată.”

Roberto Verdugo

Anchete comune: cum combate UE crima organizată

Italia era pe urmele unei rețele infracționale complexe, implicată în trafic de droguri, însă activitățile ilicite ale rețelei se extindeau dincolo de teritoriul și jurisdicția italiană. Autoritățile naționale aveau nevoie de sprijinul UE înainte de a acționa.

Mai multe informații

Știați?

50%

dintre toate infracțiunile comise în unele State Membre sunt infracțiuni informatice

975

numărul de persoane arestate pentru infracțiuni legate de terorism în UE în 2017

37%

mai puțini cetățeni din afara UE au fost descoperiți ca locuind ilegal în UE în 2017 în comparație cu anul precedent

910

de victime potențiale ale traficului de persoane au fost identificate în timpul unei operațiuni de o săptămână în 2017, care a implicat 22 de țări din UE și peste 4.000 de locații

3.000

de specialiști din întreaga Europă colaborează cu Rețeaua de conștientizare a radicalizării din UE, care are ca scop eliminarea cauzelor extremismului violent prin împărtășirea cunoștințelor și experienței

230 DE MILIOANE EUR

în medicamente și substanțe dopante utilizate incorect au fost confiscate în decembrie 2017 ca parte din cea mai mare operațiune împotriva traficului de droguri, care a dus la 111 arestări

CUNOAȘTEȚI EROI LOCALI?

Răspunsul este, probabil, da. Fiecare colț din UE are proprii eroi locali, toți lucrând în continuu pentru a ne menține în siguranță. Citiți relatările eroilor de lângă dumneavoastră.