EU PROTECTS > Η ασφάλειά μας

Η ασφάλειά μας

Ο σημερινός κόσμος μπορεί να είναι επικίνδυνος. Η κατάλληλη προστασία από τους χάκερ, τους τρομοκράτες, τους απατεώνες και τους κλέφτες απαιτεί αφοσίωση, συνεργασία και πολλή σκληρή δουλειά. Είναι ένας αγώνας που δεν μπορεί να κερδίσει κάποιος μόνος του. 

Χάρη στην ΕΕ, οι αστυνομικές και τελωνειακές αρχές από διάφορες χώρες μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συνεργάζονται διασυνοριακά για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Διαβάστε τις ιστορίες των απλών και καθημερινών ηρώων οι οποίοι, με τη στήριξη της ΕΕ, βοήθησαν στην εξάρθρωση συμμοριών, στην αποκάλυψη τρομοκρατικών σχεδίων και στη διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων μας, για να κάνουν την Ευρώπη ένα πιο ασφαλές μέρος για να ζει κανείς.  

Κυβερνοέγκλημα

«Αν τυχόν βρεθούν άλλοι γονείς στη θέση αυτή θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με το εθνικό κέντρο για ασφαλή χρήση του διαδικτύου».

Carmen

Ασφαλής πλοήγηση: Πώς μας προστατεύει η ΕΕ στο διαδίκτυο

Γνώσεις, παιχνίδια, αγορές, συνομιλίες, πλοηγήσεις, διαμοιρασμός, φιλίες ή αγάπη: το διαδίκτυο βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης ζωής. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πολλοί: άτομα που ασκούν κυβερνοεκφοβισμό, τρολ, απατεώνες, αρπακτικά και χάκερ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα προστατευτικό δίκτυο που προσφέρει βοήθεια και συμβουλές για έξυπνη πλοήγηση, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Μάθετε περισσότερα
Έρευνα και διάσωση

«Η μέρα ξεκίνησε καλά αλλά τελείωσε άσχημα. Όμως, χωρίς τη δορυφορική τεχνολογία και τα συνεργεία διάσωσης, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα».

José Dias

Ψάχνοντας ψύλλους στα άχυρα: Πώς η ΕΕ χρησιμοποιεί δορυφόρους για να σώζει ζωές

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η ταχύτητα και η ακρίβεια του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης της ΕΕ μπορούν να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο. Όταν ένα βελγικό σκάφος βυθιζόταν τις ακτές της Πορτογαλίας, οι ομάδες στην Πορτογαλία, το Βέλγιο και το Μαρόκο βασίστηκαν σε δορυφόρους της ΕΕ, για να εντοπίσουν το σκάφος και να προετοιμάσουν μια επιχείρηση διάσωσης. 

Μάθετε περισσότερα
Οργανωμένο έγκλημα

«Αυτή ήταν μία από τις σημαντικότερες περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων τα τελευταία χρόνια.»

Επιθεωρητής David Diego Monserrat

Εξαρθρώνοντας το δίκτυο: Πώς η Ευρώπη εξαρθρωσε ενα δικτυο εμπορίας ανθρωπων

Οι εθνικές αρχές χρειάστηκε να δράσουν γρήγορα μετά την αποκάλυψη ενός βίαιου δικτύου εμπορίας ανθρώπων. Οι νεαρές γυναίκες, οι οποίες είχαν απαχθεί από τα σπίτια τους στη Βουλγαρία, εξαναγκάζονταν να εργάζονται ως ιερόδουλες στην Ισπανία. Μέσα σε μία εβδομάδα, συνελήφθησαν 34 μέλη της συμμορίας και απελευθερώθηκαν 13 νέες γυναίκες. Η επιχείρηση οφείλει την επιτυχία της στη συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Διαβάστε την ιστορία
Ασφάλεια των συνόρων

«Η μεταναστευτική κρίση είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια».

Antonis Kelaiditis

Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί: Πώς ένας οργανισμός της ΕΕ βοηθά στην προστασία των συνόρων

Όταν οι μετανάστες άρχισαν να φτάνουν στις παραλίες της Λέσβου, στην Ελλάδα, οι ντόπιοι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές και να παράσχουν καταφύγιο. Ωστόσο, οι τοπικοί υπάλληλοι για τον έλεγχο των συνόρων και η αστυνομία σύντομα βρέθηκαν σε θέση να μην μπορούν πια να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό αφίξεων. Σήμερα, η υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ και η ελληνική ακτοφυλακή συνεργάζονται για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην κοινότητα του νησιού.

Μάθετε περισσότερα
Εξτρεμισμός

«Όπως και για τους περισσότερους ανθρώπους, έτσι και για εμένα η ριζοσπαστικοποίηση ήταν κάτι που έβλεπα στην τηλεόραση. Όμως, στις 22 Μαΐου 2017 όλα αυτά άλλαξαν».

Figen Murray

Από την ενημέρωση στην πρόληψη: Πώς η ΕΕ καταπολεμά τη ριζοσπαστικοποίηση σε ολόκληρη την Ευρώπη

Η ριζοσπαστικοποίηση και οι ακραίες απόψεις υπήρχαν ανέκαθεν, αλλά οι νέες τεχνολογίες και η αυξανόμενη πόλωση της κοινωνίας τις καθιστούν μια ιδιαίτερα ύπουλη απειλή, ειδικά για τους νέους. Ακολουθήστε τις 2 μητέρες, τα προσωπικά γεγονότα που τις έστρεψαν στο έργο κατά της ριζοσπαστικοποίησης και το πανευρωπαϊκό δίκτυο που τους έδωσε ένα νέο βήμα για να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με άλλους επαγγελματίες του τομέα.

Μάθετε περισσότερα
Οργανωμένο έγκλημα

«Δεν υπάρχει ατιμωρησία για όσους εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα.»

Roberto Verdugo

Κοινές έρευνες: Πώς η ΕΕ καταπολεμά το οργανωμένο έγκλημα

Η Ιταλία βρισκόταν στα ίχνη ενός πολύπλοκου εγκληματικού δικτύου που εμπλεκόταν σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αλλά οι παράνομες δραστηριότητες του δικτύου εκτείνονταν πέραν της ιταλικής επικράτειας και δικαιοδοσίας. Οι εθνικές αρχές χρειάζονταν τη στήριξη της ΕΕ, για να μπορέσουν να προβούν σε κάποια κίνηση.

Μάθετε περισσότερα

Το γνωρίζατε;

50%

από όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται σε ορισμένα Κράτη Μέλη γίνονται στον κυβερνοχώρο

975

ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν για ζητήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία στην ΕΕ το 2017

37%

λιγότεροι πολίτες από χώρες εκτός της ΕΕ διαπιστώθηκε ότι βρίσκονταν παράνομα στην ΕΕ το 2017 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος

910

πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης με διάρκεια μία εβδομάδα το 2017, η οποία αφορούσε 22 χώρες της ΕΕ και πάνω από 4 000 τοποθεσίες

3 000

επαγγελματίες από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται με το Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση της ΕΕ, το οποίο στοχεύει να σταματήσει τις αιτίες του βίαιου εξτρεμισμού, μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών

230 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

ήταν η αξία των φαρμάκων, που χρησιμοποιούνταν για σκοπούς άλλους από αυτούς που προορίζονταν, και των ουσιών ντόπινγκ που κατασχέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 ως μέρος της μεγαλύτερης επιχείρησης καταπολέμησης διακίνησης ναρκωτικών του είδους της, η οποία οδήγησε συνολικά σε 111 συλλήψεις

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΗΡΩΑ;

Η απάντηση είναι κατά πάσα πιθανότητα «ναι». Κάθε γωνιά της ΕΕ έχει τους δικούς της τοπικούς ήρωες και όλοι τους εργάζονται ακούραστα για να μας κρατούν ασφαλείς. Διαβάστε τις ιστορίες των ηρώων που βρίσκονται κοντά σας.