EU PROTECTS > Нашата сигурност

Нашата сигурност

Днешният свят може да е опасно място. Осигуряването на адекватна защита срещу хакери, терористи, измамници и крадци изисква отдаденост, сътрудничество и много усилена работа. Това е битка, която не можем да спечелим сами. 

Благодарение на ЕС полицейски и митнически служители от различни държави могат да обменят информация и да работят заедно извън рамките на националните граници, за да се справят по-добре с тези проблеми. Прочетете историите на непознатите герои, които с помощта на ЕС са допринесли за разбиване на престъпни банди, осуетяване на терористични планове и опазване на нашите граници, за да може Европа да бъде едно по-сигурно място за живеене.  

Киберпрестъпност

„Ако други родители се окажат в това положение, трябва незабавно да се свържат с техния национален център за безопасен интернет.“

Carmen

Безопасно сърфиране в интернет — как ЕС ни защитава онлайн

Учене, игри, пазаруване, чат, сърфиране, споделяне, харесване или любов — интернет е в сърцето на модерния живот. Но в интернет пространството се крият и опасности: насилници, тролове, измамници, прелъстители и хакери — всички те са заплаха за неосведомените потребители. Затова ЕС създаде защитна мрежа, която предлага помощ и съвети за това как да сърфираме по-интелигентно в интернет, независимо от нашата възраст.

Научете повече
Издирване и спасяване

„Беше ден, който започна добре, но завърши зле. Без спътниковите технологии и спасителните екипи обаче можеше да бъде много, много по-лошо.“

Хосе Диас

Да намериш игла в купа сено: как ЕС използва спътници, за да спаси живот

При спешни случаи скоростта и прецизността на Европейската глобална спътникова навигационна система може да спести скъпоценно време. Когато една белгийска яхта започва да потъва край португалския бряг, спасителните екипи в Португалия, Белгия и Мароко разчитат на спътниците на ЕС, за да определят точното местоположение на лодката и да подготвят спасителната операция. 

Научете повече
Организирана престъпност

„Това беше един от най-сериозните случаи на трафик на хора през последните години.“

Инспектор Давид Диего Монсерат

Прекъсване на порочния кръг: Как Европа разбива мрежа за трафик на хора

След разкриването на мрежа за насилствен трафик на хора националните власти трябва да действат бързо. Млади жени, откъснати от домовете си в България, са принуждавани да проституират в Испания. В рамките на една седмица 34 души от бандата са арестувани, а 13 млади жени са освободени. Операцията дължи успеха си на координираните усилия на европейските органи.

Прочетете историята
Гранична сигурност

„Миграционната криза е едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени през последните години.“

Antonis Kelaiditis

Никой човек не е самотен остров — агенция на ЕС помага за защитата на границите

Когато мигрантите започват да пристигат на бреговете на Лесбос, Гърция, местните жители правят всичко възможно за спасяването на човешки живот и осигуряването на подслон. Въпреки това местните гранични служители и полицията бързо разбират, че не могат да се справят с огромния брой пристигащи. Днес агенцията на ЕС за управление на границите и гръцката брегова охрана си сътрудничат, за да осигурят безопасност и сигурност на острова.

Научете повече
Екстремизъм

„И за мен, както при повечето хора, радикализацията беше нещо, което гледаш по телевизията. Но на 22 май 2017 г. всичко се промени.“

Фиген Мъри

От информираност към превенция: Как ЕС се бори с радикализацията в Европа

Радикализацията и екстремистките възгледи винаги са съществували, но новите технологии и растящата поляризация на обществото ги превръщат в особено коварна заплаха, особено за младежите. Вижте историите на две майки и разберете кои събития в живота им са ги накарали да се включат в усилията срещу радикализацията и работата на общоевропейската мрежа, която им дава трибуна, за да споделят своите истории, както и възможност да обединят усилията си с други специалисти в областта.

Научете повече
Организирана престъпност

„Хората, които се занимават с организирана престъпност, не трябва да останат безнаказани.“

Роберто Вердуго

Съвместни разследвания: Как ЕС се бори с организираната престъпност

В Италия действа сложна престъпна мрежа за трафик на наркотици, но незаконните дейности на мрежата се простират далеч отвъд италианската територия и юрисдикция. Националните власти се нуждаят от подкрепата на ЕС, преди да предприемат действия.

Научете повече

Знаете ли, че?

50%

от всички престъпления, извършени в някои държави членки, са киберпрестъпления.

37%

броят на откритите в ЕС незаконно пребиваващи лица, които не са жители на ЕС, през 2017 г. е по-нисък в сравнение с предходната година.

230 МИЛИОНА ЕВРО

стойност на лекарства, предназначени за злоупотреба, и допингови вещества, конфискувани през декември 2017 г. като част от най-голямата по рода си операция за борба с трафика на наркотици, довела до 111 ареста.

ПОЗНАВАТЕ ЛИ ГЕРОИ СРЕД НАС?

Вероятно отговорът е да. Във всяко ъгълче на ЕС живеят героите сред нас и всички те работят неуморно, за да ни защитават. Прочетете историите за героите сред нас.