EU PROTECTS > Η ασφάλειά μας > Λευκοί γάμοι: Πώς η ΕΕ συμβάλλει στην επούλωση των πληγών από την εμπορία ανθρώπων

«Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πλέον ευάλωτους πολίτες από τους λευκούς γάμους, αν δεν κατανοήσουμε το πρόβλημα.»

GITA MIRUŠKINA

Οι λευκοί γάμοι δεν είναι απλώς εικονικοί γάμοι με ανταλλαγή όρκων για παραμονή στην ΕΕ ή για οικονομικό όφελος. Όταν ευάλωτες νεαρές γυναίκες εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και να συνάψουν σχέσεις εκμετάλλευσης με ξένους, κινδυνεύουν να χάσουν την ελευθερία τους. 

Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος είναι η αναγνώριση των προειδοποιητικών ενδείξεων. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές, οι υπηρεσίες μετανάστευσης, οι ΜΚΟ και οι αρχές επιβολής του νόμου στη Λετονία και σε αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να φέρουν στο φως λευκούς γάμους που έχουν σκοπό την εκμετάλλευση. Χάρη σε αυτή την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, έχουν συλλεχθεί δεδομένα σχετικά με τους εικονικούς γάμους και τη σχέση τους με την εμπορία ανθρώπων. Πλέον, οι αστυνομικοί και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών μετανάστευσης σε όλη την Ευρώπη είναι πιο εξοικειωμένοι με τις ενδείξεις λευκού γάμου, ώστε να μπορούν να σταματούν τους δράστες.

ΛΕΥΚΟΙ ΓΑΜΟΙ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Στην ΕΕ κάποιοι μπορεί να προσφέρουν χρήματα σε ευάλωτες γυναίκες για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να συνάψουν προσυμφωνημένους γάμους. Ωστόσο, μόλις βρεθούν στη νέα τους χώρα, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κακοποίησης και να εξαναγκαστούν να διαπράξουν αξιόποινες πράξεις. Αυτοί οι λευκοί γάμοι είναι μια μορφή εμπορίας ανθρώπων που περνούσε απαρατήρητη για πολύ καιρό. Χωρίς τη διασυνοριακή συνεννόηση και συνεργασία διαφόρων οργανώσεων, πολύ περισσότερα θύματα θα μπορούσαν να βρεθούν στο έλεος διακινητών.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Gita Miruškina

Shelter Safe House

Λετονία

«Θυμάμαι μία περίπτωση: μια γυναίκα κάλεσε την αστυνομία επειδή η κόρη της θα έφευγε από τη Λετονία για να παντρευτεί στο εξωτερικό. Φοβόταν ότι κάποιοι παρέσυραν την κόρη της να συνάψει λευκό γάμο.

Βοηθήσαμε την αστυνομία να πείσει τη νεαρή γυναίκα να μη φύγει. Τελικά, αποδείχθηκε ότι θα την εξανάγκαζαν να συμμετάσχει στη δημιουργία πορνογραφικού υλικού. Όταν βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή νιώθουμε τεράστια ικανοποίηση.»

«Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας για την καταπολέμηση των λευκών γάμων. Η συνεργασία είναι καθοριστική για την επίλυση του προβλήματος.»

 - Gita Miruškina

Vija Buša

Υπουργείο Εξωτερικών

Λετονία

«Ως αναπληρώτρια αρχηγός αποστολής στην Ιρλανδία, ενημερώθηκα για ένα ανησυχητικό συχνό φαινόμενο: νεαρές γυναίκες από τη Λετονία δελεάζονταν να έρθουν στην Ιρλανδία. Κάποιες απευθύνθηκαν στην πρεσβεία για βοήθεια. Μας είπαν τι πραγματικά συνέβη, ότι κάποιοι τους υποσχέθηκαν χρήματα για να παντρευτούν αγνώστους. Πολλές από αυτές τις χτύπησαν, τις βίασαν και τους πήραν τα διαβατήρια και τα προσωπικά τους είδη.

Δεν μπορούσαμε να εμποδίσουμε αυτούς τους λευκούς γάμους μόνοι μας. Για τον λόγο αυτό, το 2015 διοργανώσαμε μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία.»

«Θέλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες οπουδήποτε στην Ευρώπη από αυτή τη μορφή εκμετάλλευσης.»

 - Vija Buša

Dr Karolis Žibas

Diversity Development Group

Λιθουανία

«Πριν από το 2015 η ενημέρωση σχετικά με τους λευκούς γάμους εκμετάλλευσης στην Ευρώπη ήταν ελλιπής. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος της ΕΕ, συνεργάστηκα με ερευνητές και οργανώσεις στην Ιρλανδία, τη Λετονία, την Εσθονία και άλλες χώρες στην Ευρώπη. Διεξάγοντας συνεντεύξεις με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, αστυνομικούς και θύματα στις διάφορες αυτές χώρες, μάθαμε πώς συνάπτονται οι λευκοί γάμοι για σκοπούς εκμετάλλευσης και πώς συνδέονται με την εμπορία ανθρώπων. Σήμερα το έργο μας βοηθά τις αρχές καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων να προλαμβάνουν τους λευκούς γάμους σε ολόκληρη την Ευρώπη.»

«Είναι πλέον κατανοητό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ότι οι λευκοί γάμοι αποτελούν έγκλημα εμπορίας ανθρώπων.»

 - Dr Karolis Žibas

Nusha Yonkova

Ιρλανδή/Βουλγάρα, Ιρλανδικό Συμβούλιο Μετανάστευσης

Ιρλανδία

«Όπως και οι συνεργάτες μας στη Λετονία και τη Λιθουανία, αρχίσαμε να παρατηρούμε περισσότερες περιπτώσεις γυναικών που παγιδεύονταν σε λευκούς γάμους για σκοπούς εκμετάλλευσης εδώ στην Ιρλανδία. Καθώς το έργο μας εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας σε επίπεδο ΕΕ, το πρόβλημα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή, ενώ παράλληλα μας έχει δοθεί η δυνατότητα να προσφέρουμε καλύτερη υποστήριξη στα θύματα.

Οι ιρλανδικές αρχές είναι πλέον πολύ καλύτερα ενημερωμένες για τους λευκούς γάμους και τους τρόπους με τους οποίους οι αρχές μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα. Ακόμη και η ιρλανδική νομοθεσία έχει αλλάξει και πλέον παρέχει στους ληξίαρχους περισσότερες αρμοδιότητες αναφοράς υπονοιών για εικονικούς γάμους που συνάπτονται για σκοπούς εκμετάλλευσης.»
 

«Η νομική βοήθεια δεν ήταν αρκετή. Έπρεπε να συνεργαστούμε με υπηρεσίες μετανάστευσης και αστυνομικές αρχές σε άλλες χώρες της ΕΕ για να βρούμε λύσεις.»

 - Nusha Yonkova

Szonja Szabó

Ουγγαρέζα, εμπειρογνώμονας σε θέματα εμπορίας ανθρώπων, Ευρωπόλ

Κάτω Χώρες

«Η ομάδα μου παρέχει εμπειρογνωσία σε αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη για υποθέσεις που αφορούν σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία και άλλες μορφές εμπορίας ανθρώπων. 

Οι λευκοί γάμοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων που χειρίζομαι. Βοηθώ τις αστυνομικές αρχές σε διάφορες χώρες της ΕΕ να συνδέσουν υποθέσεις με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται σε εμπορία ανθρώπων. Συνεργαζόμαστε για την ανάλυση στοιχείων ποινικού μητρώου από πολλές και διάφορες πηγές, με τελικό στόχο να εντοπίσουμε τους διακινητές και να προστατεύσουμε τα θύματα.»

«Ως πρώην αστυνομικός στην Ουγγαρία, μπορώ να αξιοποιήσω την πείρα μου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»

 - Szonja Szabó

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

ΛΕΥΚΟΣ ΓΑΜΟΣ, ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Όποιος κι αν είναι ο όρος, όλοι γνωρίζουμε την έννοια του εικονικού γάμου. Στην Ευρώπη, οι λευκοί γάμοι αφορούν συνήθως τη σύναψη γάμων από άνδρες προερχόμενους από χώρες εκτός της ΕΕ με Ευρωπαίες γυναίκες, όχι απαραιτήτως με την πλήρη συναίνεσή τους. Οι άνδρες συμφωνούν να συνάψουν τον γάμο για να αποκτήσουν γρήγορα δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ. Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική για τις γυναίκες, οι οποίες μπορεί να προέρχονται από ευάλωτο ή οικονομικά ασταθές περιβάλλον. Συνήθως υφίστανται περαιτέρω σεξουαλική εκμετάλλευση ή πέφτουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας από τους δράστες που τις αναγκάζουν να φύγουν από την πατρίδα τους.

20.532

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ την περίοδο 2015-16. Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση παραμένει η πλέον διαδεδομένη μορφή (56%), ακολουθούμενη από την εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση (21%).

20.000 EUR

Η μέγιστη αμοιβή που καταβάλλεται στους μεσάζοντες λευκών γάμων, σύμφωνα με ιρλανδική έρευνα του 2015. Αυτό το ποσό δεν είναι εγγυημένο για τα θύματα και είναι απίθανο να καταλήξει ποτέ στα χέρια τους.

HESTIA: ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ

Την περίοδο 2015-2017, ερευνητές από την ΕΕ, ΜΚΟ και αστυνομικές δυνάμεις από τη Λετονία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία και τη Σλοβακία συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της εμπορίας ανθρώπων και των λευκών γάμων (HESTIA). Ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, οι χώρες και οι οργανισμοί της ΕΕ διαθέτουν καλύτερα εφόδια για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων που βρίσκονται πίσω από τους λευκούς γάμους.

ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ

Με αφετηρία το 2017, η Ευρωπόλ και η Eurojust βοήθησαν τη Γερμανία και τη Δανία σε μια έρευνα μεγάλης κλίμακας για τους λευκούς γάμους. Οι αρχές επιβολής του νόμου παρακολουθούσαν ήδη από το 2015 την ομάδα οργανωμένου εγκλήματος που βρέθηκε στο μικροσκόπιο της έρευνας για εμπορία ανθρώπων, δωροδοκία και πλαστογράφηση εγγράφων. Η έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018, αποτελεί μία από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες εξάρθρωσης δικτύων λευκών γάμων στην ΕΕ.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί να κατάγονται και από τη χώρα σας.

Χάρη στη δυνατότητα διασύνδεσης που προσφέρει η ΕΕ, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από την εμπορία ανθρώπων, τη διακίνηση ναρκωτικών, τη ριζοσπαστικοποίηση, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλα. Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ στηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας: από τους αστυνομικούς ερευνητές έως τους πιλότους, τους ειδικούς του εμπορίου και τους ιατρούς.