EU PROTECTS > Turvallisuus > Surffaa turvallisesti: EU suojaa netin käyttäjiä

”Jos joku toinen vanhempi joutuu samaan tilanteeseen, hänen kannattaa ottaa yhteyttä kansalliseen Safer Internet -keskukseen viipymättä.”

Carmen

Internetiä voi hyödyntää lähes rajattomasti niin oppimisessa, viestinnässä kuin viihteessäkin. Mutta siihen liittyy myös vaaroja, kuten kaikkiin laajasti käytettyihin välineisiin. Erityisesti lapset ovat vaarassa joutua verkossa vaanivien hyväksikäyttäjien, kiusaajien ja trollien uhreiksi. Eräs Maltalla asuva äiti oppi tämän kantapään kautta, kun hän sai tietää, että hänen tyttärensä Marian ystävä oli julkaissut Marian alastonkuvan verkossa. Marian äiti ei tiennyt, keneltä pyytää apua. 

Kahden viime vuosikymmenen aikana EU on tehnyt internetistä turvallisemman tietoverkon, jossa ihmiset voivat jakaa kokemuksiaan, mielenkiinnon kohteitaan ja ajatuksiaan. EU tarjoaa tukiverkostonsa avulla kaikille EU-maille mahdollisuuden perustaa Safer Internet -keskuksia, jotka antavat internetin käyttäjille maksutonta puhelinpalvelua. Keskuksen asiantuntijat vastaavat muun muassa tietosuojaa, yksityisyyden suojaa, valeuutisia ja vastaavia aiheita koskeviin kysymyksiin. Marian äiti otti yhteyttä Maltan Safer Internet -keskukseen, ja keskuksen avulla tytön kuva saatiin poistetuksi Facebookista. Maria – verkkokiusaajien ja koulukiusaajien uhri – sai apua.

Surffaa turvallisesti: EU suojaa netin käyttäjiä

Opi, pelaa, osta, juttele, selaa, jaa, tykkää tai rakasta: tarvitsemme nykyään internetistä kaikkeen. Verkossa vaanii kuitenkin myös vaaroja: kiusaajia, trolleja, huijausviestien lähettäjiä, lasten hyväksikäyttäjiä ja hakkereita, jotka kaikki ovat uhka tottumattomille käyttäjille. Tämän vuoksi EU on perustanut turvaverkoston netin käyttäjille. Verkosto tarjoaa apua ja neuvoja kaikille, jotka haluavat kehittyä fiksummiksi surffaajaksi, iästä riippumatta.

Jatka vierittämällä

Carmen

Verkkokiusaajan uhrin äiti

Malta

Nimet on muutettu perheen yksityisyyden suojaamiseksi.

”11-vuotias tyttäreni Maria oli lähettänyt alastonkuvansa ystävälleen Facebookin Messengerin kautta. Se kiersi verkossa kokonaisen vuoden, eikä Marialla ollut aavistustakaan asiasta. Sain asian selville vasta sitten, kun ystäväni näki kuvan ja soitti minulle. Hän oli järkyttynyt ja huolestunut.”

”Otin välittömästi yhteyttä Maltan Safer Internet -keskukseen, joka tarjoaa internetiin liittyviä tukipalveluja puhelimitse. Vain muutaman viikon kuluttua Marian valokuva oli poistettu.”

”Oli todella helpottavaa saada apua Safer Internet -keskukselta ja tietää, ettei tyttäreni kuvaa voitaisi enää jakaa verkossa.”

 - Carmen

Deborah Vassallo

Safer Internet -keskus

Malta

”Kun Marian äiti soitti meille, aloimme selvittää, missä kuvaa jaettiin verkossa ja keiden kesken. Pelkäsimme, että hänen luokkatoverinsa alkaisivat kiusata häntä, jos he näkisivät Facebookin Messengerissä kiertävän kuvan. Kun olimme saaneet kaikki tarpeelliset tiedot äidiltä ja tyttäreltä, siirsimme ne eteenpäin Facebook-yhteyshenkilöillemme. He huolehtivat siitä, että valokuva poistettiin.”

”Se, että kuulumme eurooppalaiseen verkostoon, antaa meille enemmän painoarvoa isoilla sosiaalisen median verkkoalustoilla – nekään eivät voi jakaa ihmisten kuvia verkossa ilman heidän suostumustaan.”

 - Deborah Vassallo

Josianne Azzopardi

Foundation for Social Welfare Services (Maltan sosiaalipalvelusäätiö) – Agenzija Sedqa

Malta

”Järjestämme Maltan Safer Internet -keskuksen kanssa yhteistyössä kursseja, joissa käsitellään internetin ja tietotekniikan turvallista käyttöä. Tarjoamme kursseja työpaikoilla sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Vanhemmista tilaisuudet ovat erityisen hyödyllisiä, koska niissä kerrotaan nuorille internetiin liittyvästä tietosuojasta sekä siitä, mihin verkossa havaitusta kiusaamisesta tai muusta vahinkoa aiheuttavasta käyttäytymisestä voi ilmoittaa. Haluamme kannustaa nuoria käyttämään matkapuhelimia ja muita laitteita mahdollisimman turvallisella tavalla.”

”On tärkeää oppia myös eurooppalaisilta kollegoiltamme. Heidän asiantuntemustaan hyödyntämällä teemme internetin turvallisemmaksi lapsille ja aikuisille koko Euroopan unionin alueella.”

 - Josianne Azzopardi

Hans Martens

Safer Internet -keskuksista muodostuva EU:n Insafe-verkosto

Belgia

”Autan EU:n Safer Internet -keskusten verkoston koordinoinnissa. Kun toimimme verkostona, voimme reagoida tehokkaammin esimerkiksi verkkokiusaamiseen. EU:n verkoston tavoitteena ei ole pelkästään suojata ihmisiä internetissä piileviltä vaaroilta. Haluamme, että ihmiset toimivat verkossa harkitusti, jolloin he voivat hyödyntää internetiä parhaalla mahdollisella tavalla.”

”Koko eurooppalainen verkostomme, johon kuuluu tiedotuskeskuksia, vihjelinjoja ja nuorisopaneeleja, pyrkii samaan päämäärään: tekemään internetistä paremman ja turvallisemman.”

 - Hans Martens

Rosanna Di Gioia

Yhteinen tutkimuskeskus, Euroopan komissio

Italia

”Kehitimme vuorovaikutteisen pelin – joka muistuttaa Käärmeet ja tikapuut -peliä – verkkoturvallisuuteen liittyvistä velvoitteista ja kielloista. Peli on tarkoitettu 2–6 pelaajalle, jotka ovat iältään 8–12-vuotiaita. Kukin pelaaja heittää vuorollaan noppaa ja nostaa kysymyskortin. Voittaja on se, joka erilaisiin visailukysymyksiin oikein vastattuaan pääsee ensimmäisenä perille maaliin (viimeiseen ruutuun).”  

”Tuhannet lapset, opettajat ja vanhemmat eri puolilta Eurooppaa osallistuivat visailukysymysten valintaan. Pelissä kysytään esimerkiksi, miten tietoja voi turvallisesti luovuttaa verkossa. Yksi pelin hyvistä puolista on se, että se lisää sukupolvien välistä keskustelua.”

”Emme tee tutkimusta pelkästään työpöydän ääressä. Levitämme aktiivisesti tietoa nuorille, opettajille ja vanhemmille yksityisyydensuojasta verkossa.”

 - Rosanna Di Gioia

Tiesitkö tämän?

84 %

Internetiä käyttävän väestön osuus EU:ssa vuonna 2017. Käyttäjistä 87 % oli verkossa päivittäin, ja 80 % käytti nettiä kännykällä.

Verkkokiusaaminen

Ongelma, josta ilmoitetaan useimmin Insafe-verkoston Safer Internet -keskusten tukipalveluihin. Muita usein toistuvia aiheita ovat haitalliset verkkosisällöt, tietosuoja, ihmissuhteet/seksuaalisuus ja medialukutaito/koulutus.

#NoPlace4Hate

EU ja useat IT-alan yritykset (mm. Facebook, Microsoft, Twitter, YouTube, Instagram) ovat allekirjoittaneet käytännesäännöt, joilla torjutaan verkossa esiintyvää vihapuhetta. Nämä verkkoalustat sitoutuvat tarkastamaan käyttäjien ilmoittamat vihapuhetta sisältävät viestit ja tarvittaessa poistamaan ne 24 tunnin kuluessa.

Verkkorikokset

Vakavia verkkorikollisuuden muotoja ovat netin käyttäjän pakottaminen seksuaaliseen tekoon ja seksuaalinen kiristys. Tällaisissa tapauksissa verkossa olevia uhrin henkilökohtaisia tietoja tai sisältöjä – kuten arkaluonteisia valokuvia tai videoita – käytetään rahallisen tai seksuaalisen hyödyn tavoitteluun.

10 843, 65 %

Insafe-tukipalveluihin otettiin jaksolla 1.7.– 30.9.2018 yhteyttä 10 843 kertaa, ja 65 % asiakkaista oli teini-ikäisiä. Nämä puhelut liittyivät verkkokiusaamiseen, seksuaalisten viestien ja kuvien lähettelyyn sekä muihin haasteisiin, joita nuoret kohtaavat verkossa.

MUITA ARJEN SANKAREITA, JOTKA PITÄVÄT RIKOLLISET AISOISSA

Jotkut heistä voivat olla lähtöisin kotimaastasi.

EU saattaa yhteen paikallisia arjen sankareita, joiden yhteistyö suojaa netin käyttäjiä vihapuheelta, tietovarkauksilta, kyberhyökkäyksiltä ja muilta uhilta. Lue, miten EU tukee eri maissa arjen sankareita – rikostutkijoita, verkkoturva-asiantuntijoita, sosiaalityöntekijöitä, kyberasiantuntijoita...