EU PROTECTS > Η ασφάλειά μας > Ασφαλής πλοήγηση: Πώς μας προστατεύει η ΕΕ στο διαδίκτυο

«Αν τυχόν βρεθούν άλλοι γονείς στη θέση αυτή θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με το εθνικό κέντρο για ασφαλή χρήση του διαδικτύου».

CARMEN

Τα οφέλη του Διαδικτύου είναι σχεδόν απεριόριστα, είτε πρόκειται για τη γνώση, είτε για την επικοινωνία ή την ψυχαγωγία. Όμως όπως κάθε ισχυρό εργαλείο, συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε διαδικτυακά αρπακτικά, τρολ και άτομα που ασκούν κυβερνοεκφοβισμό. Μια μητέρα στη Μάλτα το έμαθε αυτό με τον σκληρό τρόπο, όταν ανακάλυψε ότι μια γυμνή φωτογραφία της κόρης της Maria είχε αναρτηθεί από έναν φίλο της στο διαδίκτυο. Η μητέρα της Maria δεν ήξερε που να στραφεί για βοήθεια. 

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για να καταστεί το διαδίκτυο ασφαλέστερο μέρος για την ανταλλαγή εμπειριών, ενδιαφερόντων και ιδεών. Μέσω του δικτύου υποστήριξης, η ΕΕ παρέχει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ένα κέντρο για ασφαλή χρήση του διαδικτύου, το οποίο μπορείτε να καλείτε δωρεάν για να ζητήσετε βοήθεια από εμπειρογνώμονες σχετικά με τη συναίνεση, την προστασία των δεδομένων, το ιδιωτικό απόρρητο στο διαδίκτυο, τα ψεύτικα νέα και πολλά άλλα. Η μητέρα της Maria ήρθε σε επαφή με το κέντρο για ασφαλή χρήση του διαδικτύου στη Μάλτα, το οποίο φρόντισε για την αφαίρεση της φωτογραφίας από το Facebook, προστατεύοντας τη Maria από τον κυβερνοεκφοβισμό - όχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά και στο σχολείο της.

ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ: ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ Η ΕΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Γνώσεις, παιχνίδια, αγορές, συνομιλίες, πλοηγήσεις, διαμοιρασμός, φιλίες ή αγάπη: το διαδίκτυο βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης ζωής. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πολλοί: άτομα που ασκούν κυβερνοεκφοβισμό, τρολ, απατεώνες, αρπακτικά και χάκερ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα προστατευτικό δίκτυο που προσφέρει βοήθεια και συμβουλές για έξυπνη πλοήγηση, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Carmen

Μητέρα θύματος κυβερνοεκφοβισμού

Μάλτα

Το πραγματικό όνομα δεν αναφέρεται για λόγους σεβασμού του ιδιωτικού απορρήτου της οικογένειας.

«Η 11χρονη κόρη μου η Maria είχε στείλει μια γυμνή φωτογραφία σε έναν φίλο της στο Facebook Messenger. Η φωτογραφία κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς η Maria να έχει ιδέα. Το έμαθα μόνο γιατί το είδε μια φίλη μου και με ενημέρωσε. Η ανησυχία και το σοκ της ήταν μεγάλα».

«Επικοινώνησα αμέσως με το κέντρο για ασφαλή χρήση του διαδικτύου της Μάλτας που διαθέτει γραμμή βοήθειας. Μέσα σε λίγες εβδομάδες φρόντισαν για την αφαίρεση της φωτογραφίας της Maria».

«Ήταν μεγάλη ανακούφιση ότι είχα τη βοήθεια του κέντρου για ασφαλή χρήση του διαδικτύου και να γνωρίζω ότι η επίμαχη φωτογραφία της κόρης μου δεν μπορεί πλέον να μοιραστεί στο διαδίκτυο.

 - Carmen

Deborah Vassallo

Κέντρο για ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Μάλτα

«Όταν λάβαμε την κλήση από τη μητέρα της Maria, έπρεπε να διαπιστώσουμε πού κυκλοφορούσε η φωτογραφία στο διαδίκτυο και ποιος ήταν υπεύθυνος. Υπήρχαν ανησυχίες ότι οι συμμαθητές της θα άρχιζαν να της ασκούν εκφοβισμό αν έβλεπαν τη φωτογραφία που κυκλοφορούσε μέσω του Facebook Messenger. Αφού συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία από μητέρα και κόρη, τα διαβιβάσαμε στον αρμόδιο στο Facebook. Φρόντισαν για την αφαίρεση της φωτογραφίας».

«Η συμμετοχή σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο μας δίνει μεγαλύτερη δύναμη απέναντι στις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης - έτσι οι εικόνες των ανθρώπων δεν μπορούν να μοιράζονται στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

 - Deborah Vassallo

Josianne Azzopardi

Ίδρυμα για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας της Μάλτας – Agenzija Sedqa

Μάλτα

«Σε συνεργασία με το κέντρο για ασφαλή χρήση του διαδικτύου στη Μάλτα διοργανώνουμε μαθήματα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και της τεχνολογίας στους χώρους εργασίας της Μάλτας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Οι γονείς βρίσκουν τις συνεδρίες ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διδασκαλία των παιδιών τους σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο και την αναφορά περιπτώσεων κυβερνοεκφοβισμού ή άλλης επιβλαβούς συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε το νεαρότερη σε ηλικία κοινό να χρησιμοποιεί τα κινητά τηλέφωνα και άλλες τεχνολογίες με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο».

«Είναι σημαντικό να μάθουμε από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη τους για να κάνουμε το διαδίκτυο ασφαλέστερο για παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρη την ΕΕ.

 - Josianne Azzopardi

Hans Martens

Insafe - Δίκτυο κέντρων για ασφαλή χρήση του διαδικτύου της ΕΕ

Βέλγιο

«Βοηθάω στον συντονισμό του δικτύου κέντρων για ασφαλή χρήση του διαδικτύου της ΕΕ. Η δράση μας ως δίκτυο και όχι μεμονωμένα μας φέρνει σε καλύτερη θέση ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά όταν προκύπτει ανάγκη, όπως σε περιπτώσεις κυβερνοεκφοβισμού. Το δίκτυο της ΕΕ δεν αφορά μόνο την πρόληψη της έκθεσης στους κινδύνους του διαδικτύου. Θέλουμε οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τα οφέλη του διαδικτύου και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις κατά την πλοήγηση.

«Το σύνολο του ευρωπαϊκού μας δικτύου κέντρων ευαισθητοποίησης, ανοιχτών τηλεφωνικών γραμμών και ομάδων νέων αγωνίζεται για τον ίδιο στόχο: την εξασφάλιση ταχύτερου και ασφαλέστερου διαδικτύου».

 - Hans Martens

Rosanna Di Gioia

Κοινό Κέντρο Ερευνών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ιταλία

«Αναπτύξαμε ένα διαδραστικό παιχνίδι - μοιάζει με το παιχνίδι φίδια και σκάλες - για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το παιχνίδι παίζεται από 2-6 παίκτες, ηλικίας 8-12 ετών. Κάθε παίκτης ρίχνει το ζάρι και παίρνει μία κάρτα ερώτησης. Ο νικητής είναι ο πρώτος που φτάνει στο τελικό τετράγωνο, απαντώντας σωστά σε διάφορες ερωτήσεις κουίζ».  

«Οι ερωτήσεις κουίζ - όπως ‘πώς πρέπει να κοινοποιούνται πληροφορίες στο διαδίκτυο’ - διαβάστηκαν από χιλιάδες παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς σε όλη την Ευρώπη. Η πραγματική επιτυχία του παιχνιδιού ήταν ο διάλογος αυτός μεταξύ γενεών».

«Η έρευνά μας δεν περιορίζεται σε ένα γραφείο. Προωθούμε ενεργά την ευαισθητοποίηση των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των γονέων στην Ευρώπη σχετικά με την ιδιωτική ζωή στο διαδίκτυο».

 - Rosanna Di Gioia

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

84%

Το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο το 2017, το 87% των οποίων συνδέονταν καθημερινά, με 8 στους 10 πολίτες της ΕΕ να πλοηγούνται στο διαδίκτυο μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

ΚΥΒΕΡΝΟΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Το βασικό πρόβλημα που αναφέρθηκε στις γραμμές βοήθειας των κέντρων για ασφαλή χρήση του διαδικτύου του δικτύου Insafe στην Ευρώπη. Άλλα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν το δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο, το απόρρητο δεδομένων, την αγάπη/τις σχέσεις/τη σεξουαλικότητα και τον γραμματισμό/την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας.

#NOPLACE4HATE

Η ΕΕ και αρκετές εταιρείες πληροφορικής (όπως το Facebook, η Microsoft, το Twitter, το YouTube, το Instagram) έχουν υπογράψει Κώδικα Δεοντολογίας για την αντιμετώπιση της διάδοσης της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Οι πλατφόρμες αυτές συμφώνησαν να ελέγχουν τις ειδοποιήσεις χρηστών για περιπτώσεις ρητορικής μίσους και να αφαιρούν τέτοια μηνύματα εντός 24 ωρών, εφόσον είναι απαραίτητο.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο διαδικτυακός σεξουαλικός εξαναγκασμός και εκβιασμός (μερικές φορές αναφέρεται ως sextortion) είναι ένα είδος απάτης ή εκβιασμού, που διαπράττεται από παραβάτες που χρησιμοποιούν συσκευές διαδικτύου ή κινητές συσκευές. Οι προσωπικές πληροφορίες των θυμάτων στο διαδίκτυο - όπως ευαίσθητες φωτογραφίες ή βίντεο - χρησιμοποιούνται εναντίον τους για οικονομικό ή σεξουαλικό κέρδος.

65 % ΤΩΝ 10.843 ΚΛΗΣΕΩΝ

που έγιναν στις γραμμές βοήθειας του δικτύου Insafe από 1 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 ήταν από εφήβους. Οι κλήσεις αυτές αφορούσαν τον κυβερνοεκφοβισμό, την ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων (sexting) καθώς και άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο.

HAPPY ONLIFE

Το διαδραστικό παιχνίδι της ΕΕ που διδάσκει γονείς και παιδιά σχετικά με τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ γενεών για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Είναι διαθέσιμο στην παρακάτω διεύθυνση: https://web.jrc.ec.europa.eu/
happyonlife/webgame_en.html
. Άλλες πηγές είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: https://www.betterinternetforkids.eu/.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί να κατάγονται και από τη χώρα σας.

Χάρη στη δυνατότητα διασύνδεσης που προσφέρει η ΕΕ, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από τη από τη ρητορική μίσους, την κλοπή δεδομένων, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, κ.λπ. Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ στηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας: από τους αστυνομικούς έως τους εμπειρογνώμονες για ασφαλέστερο διαδίκτυο, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ειδικούς για το διαδίκτυο.