EU PROTECTS > Siguranța noastră > Matriță dezafectată: ce face UE pentru a pune capăt falsificării banilor

„Mă bucur că nu suntem singuri în lupta împotriva falsificatorilor.”

Florian Spietz

Cu echipamente corespunzătoare, putem analiza elemente de securitate precum filigranele, hologramele și textele micro-imprimate pentru a afla dacă o bancnotă sau o monedă euro este autentică sau falsă. Însă cum aflăm de unde vine o bancnotă falsificată, cine a tipărit-o și cine a introdus-o? Pentru aceasta țările UE trebuie deseori să colaboreze. 

În septembrie 2014, poliția italiană a confiscat 340 000 de bancnote de 50 EUR false în Napoli și Milano. Doar câteva zile mai târziu, poliția din România a percheziționat o imprimerie din Oradea, unde a găsit un stoc de peste 220 000 de bancnote euro falsificate, în valoare de 13 milioane EUR. Deși raidurile au avut loc în țări diferite, s-a putut stabili că banii falsificați proveneau de la aceeași matriță din România. Cu sprijinul UE, poliția italiană și cea română au capturat falsificatorii: o grupare mafiotă italiană binecunoscută. Câțiva experți UE în combaterea falsificării au fost invitați să analizeze banii falși și să strângă dovezi împotriva infractorilor responsabili.

Matriță dezafectată: ce face UE pentru a pune capăt falsificării banilor

Jocul de-a șoarecele și pisica: imediat ce se adaugă noi elemente de securitate la bancnotele sau monedele euro, infractorii încearcă să le copieze. UE ajută autoritățile naționale să îi țină în șah pe falsificatori. În 2014, poliția română și cea italiană erau pe urmele unei rețele de falsificatori de bani. Datorită schimbului de informații, au reușit să stopeze o activitate infracțională care ar fi adus pe piața europeană milioane de euro falși, în detrimentul întreprinderilor cinstite.

Defilați pentru a continua

Col Vincenzo Andreone

Garda financiară

Italia

„La începutul lui 2014, am confiscat din Napoli și Milano bani falși în valoare de 17 milioane EUR. Îi țineam sub observație pe infractori de ceva timp. Am remarcat că au înființat o imprimerie suspectă în Oradea, în România.”

„În domeniul meu, este important să colaborezi îndeaproape cu experții în combaterea falsificării de bani din întreaga Europă. Atunci când infractorii italieni trec frontierele, îi putem solicita agenției UE de aplicare a legii, Europol, să ne pună în contact cu poliția din alte țări. Exact așa am făcut, iar ei mi-au spus să-l sun pe Daniel, din București.”

„Am urmărit infractorii până la o imprimerie din România. Datorită Europol, știam exact pe cine trebuie să sun.”

 - Col Vincenzo Andreone

Chief Commissioner Daniel Dina

Direcția Generală de Combatere a Criminalității Organizate

România

„Vincenzo m-a sunat pe 25 septembrie 2014. Suspiciunile ni s-au confirmat, așa că am lansat un raid asupra imprimeriei de la Oradea. Datorită Europol, aveam deja contacte cu echipa italiană implicată în anchetă.”

„Am ajuns acolo dimineața, pe la ora 5. La început, totul părea legitim: cartușe de cerneală, cataloage, pliante. Însă în doar câteva minute am găsit matrița ilegală. În camera din spate, am descoperit în jur de 200 000 de bancnote false de 50 EUR, proaspăt tipărite. Odată ce am sigilat echipamentele, am contactat Banca Centrală Europeană.”

„Încă aveam nevoie de dovezi. Așa că am contactat cel mai experimentat specialist al UE în materie de falsificare.”

 - Chief Commissioner Daniel Dina

Martin Münd

Expert în bani falsificați, Banca Centrală Europeană

Germania

„Poliția română ne-a solicitat ajutorul prin intermediul Europol. M-au rugat să vin la Oradea pentru a colecta probe criminalistice pentru un caz de falsificare a bancnotelor euro.”

„Știam unde să caut indicii că tipografia era doar o fațadă pentru activitatea de falsificare a banilor. Am găsit o foaie tipărită cu bancnote euro într-o trapă ascunsă a mașinii. Aceasta se potrivea cu bancnotele care fuseseră confiscate în Italia la începutul anului. Era ultima dovadă de care aveam nevoie!”

„În astfel de cazuri importante, ajutăm poliția să găsească cele mai relevante elemente de probă, pentru a se asigura că falsificatorii ajung în spatele gratiilor.”

 - Martin Münd

Doxoula Koutsotoliou

Naționalitate greacă, expert în monede falsificate, DG Afaceri Economice și Financiare, Comisia Europeană

Belgia

„În cazul anchetei de la Oradea, colegii noștri de la Banca Centrală au analizat bancnotele euro falsificate. Atunci când apar monede falsificate, noi suntem cei care le analizăm.”

„Pentru a recunoaște monedele false, este de cele mai multe ori de ajuns un simplu test – mai ales în cazul monedelor de 2 EUR și de 1 EUR. Monedele autentice se lipesc de magneți. Trebuie doar să știi la ce să te uiți. De aceea vrem să împărtășim informațiile cu poliția, comercianții și consumatorii din întreaga UE.”

„Avem o rețea de experți și de autorități naționale care pot identifica banii falși în toate țările din UE.”

 - Doxoula Koutsotoliou

Florian Spietz

Magazinul Spietz Decor

Belgia

„În calitate de comerciant, trebuie să fiu atent să nu primesc bani falsificați. Dacă un client cumpără o cantitate mare de tapet, vopsea sau pardoseală cu bani falsificați, noi avem de suferit. Pierdem produsele, iar banca nu va accepta bancnotele falsificate. Mai mult, dacă pe piață circulă mulți bani falși, ne putem trezi chiar cu inflație și cu prețuri majorate în toată Europa.” 

„În ultimul an, am avut doar 2 sau 3 cazuri de bani falși. Aceasta datorită tehnicilor de detectare care devin tot mai cunoscute.”

„Există deja un sistem de experți și tehnologii de identificare a banilor falși creat pentru a ne proteja.”

 - Florian Spietz

Știați?

Atingeți, priviți, înclinați

Deși există multe elemente de securitate dificil de găsit pe bancnotele euro, cea mai ușoară modalitate de a identifica bancnotele falsificate este metoda „atingeți, priviți, înclinați”.. Pentru a testa monedele de 1 EUR și 2 EUR, apropiați-le de un magnet: monedele autentice se vor lipi.

301.000

Numărul falsurilor este în scădere. Potrivit Băncii Centrale Europene, în 2018, aproximativ 301 000 de bancnote euro falsificate au fost retrase din circulație, în scădere cu 33,7 % față de 454 000, în 2015.

Bancnota suspectă

Dacă aveți propria afacere sau lucrați în comerțul cu amănuntul, cu siguranță primiți zilnic multe bancnote și monede. Dacă suspectați că un client a plătit cu o bancnotă falsă, nu vă asumați riscuri inutile. Cereți o altă bancnotă. Dacă nu are, puteți duce bancnota la secția de poliție sau la bancă pentru a stabili dacă este autentică.

64 %

Începând din 2018, sprijinul pentru moneda comună în zona euro este la un nivel record, potrivit unui sondaj efectuat de Comisia Europeană în 2018.

28 de milioane EUR

Suma implicată în ancheta privind falsificarea banilor de la Oradea, din 2014. Datorită sprijinului acordat de UE, poliția română și cea italiană i-au împiedicat pe infractori să beneficieze de rezultatul activității lor ilegale.

O luptă de amploare mondială

Agenția UE pentru asigurarea respectării legii (Europol) este punctul mondial de contact pentru anchetele privind falsificarea monedei euro. Vizitați site-ul Europol pentru a descoperi și alte operațiuni de succes împotriva falsificării euro, desfășurate în strânsă colaborare cu Banca Centrală Europeană și cu statele membre ale UE.

CINE SUNT CEILALȚI EROI CARE COMBAT REȚELELE INFRACȚIONALE?

Poate că unii dintre ei vin chiar din țara dumneavoastră!

Eroii locali formează, cu sprijinul UE, o rețea care ne protejează de traficul de droguri, de radicalizare, de atacurile cibernetice și de multe alte pericole. De la ofițeri de poliție la piloți, de la experți în comerț la medici, le datorăm atât de mult acestor eroi! Aflați ce face UE pentru a le ușura munca.