EU PROTECTS > Onze veiligheid > Out of print: Hoe de EU een einde maakt aan valsemunterij

“Het is een hele opluchting om te weten dat bedrijven zoals het mijne niet alleen staan in de strijd tegen valsemunters.”

Florian Spietz

Watermerken, hologrammen en microprints: met de juiste apparatuur zijn er heel wat manieren om te zien of een eurobiljet of -munt echt is. Maar om te ontdekken waar een vervalsing vandaan komt en wie ervoor verantwoordelijk is, moeten de EU-landen vaak samenwerken. 

In september 2014 nam de Italiaanse politie in Napels en Milaan 340 000 valse biljetten van 50 euro in beslag. Nauwelijks enkele dagen later viel de Roemeense politie binnen in een drukkerij in Oradea, waar zij een voorraad van meer dan 220 000 valse eurobiljetten aantrof, voor een bedrag van 13 miljoen euro. Hoewel deze invallen in verschillende landen plaatsvonden, konden de valse biljetten worden getraceerd tot dezelfde drukpers in Roemenië. Met steun van de EU konden de Italiaanse en de Roemeense politie de valsemunters oppakken: een beruchte Italiaanse bende. Vervolgens werden er EU-deskundigen bijgehaald om het vals geld te analyseren, bewijsmateriaal te verzamelen tegen de daders en het vertrouwen in de euro in onze portefeuille te herstellen.

Out of print: Hoe de EU een einde maakt aan valsemunterij

Het is een kat-en-muisspel: zodra de eurobiljetten of -munten nieuwe veiligheidskenmerken krijgen, proberen criminelen deze te kopiëren. De EU helpt de nationale autoriteiten om hun voorsprong te behouden. In 2014 rolden de Roemeense en Italiaanse politie een netwerk van valsemunters op. De uitwisseling van informatie over de grenzen heen verstoorde hun criminele activiteiten, waardoor werd voorkomen dat miljoenen valse euro’s op de Europese markt kwamen en bonafide bedrijven benadeeld werden.

Scroll verder

Col Vincenzo Andreone

Guardia di Finanza

Italië

“In 2014 namen we in Napels en Milaan 17 miljoen euro aan vals geld in beslag. We hadden de criminelen een tijd in het oog gehouden. We merkten dat ze een verdachte drukkerij in Oradea, Roemenië, hadden opgezet.”

“In mijn werk is het belangrijk om nauw samen te werken met deskundigen op het gebied van valsemunterij in heel Europa. Als Italiaanse criminelen de grens oversteken, kunnen we Europol, de rechtshandhavingsinstantie van de EU, vragen contact op te nemen met de politie in andere landen. Dat is precies wat we hebben gedaan en ze vertelden me om Daniel in Boekarest te bellen.”

“We volgden de criminelen tot een drukkerij in Roemenië. Dankzij Europol wist ik precies wie ik dan moest bellen.”

 - Col Vincenzo Andreone

Chief Commissioner Daniel Dina

Directoraat-generaal voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad

Roemenië

“Nadat Vincenzo me op 25 september 2014 had gebeld, werden onze vermoedens bevestigd. We besloten de drukkerij in Oradea in alle vroegte binnen te vallen. Dankzij Europol hadden we al contact opgenomen met onze Italiaanse partners in het onderzoek.”

“We kwamen aan om 5 uur ’s ochtends. Op het eerste gezicht leek alles legitiem: er waren inktpatronen, catalogi, flyers. Maar het duurde maar een paar minuten om de illegale drukpers te vinden. In een achterkamertje vonden we ongeveer 200 000 valse biljetten van 50 euro, vers van de pers. Toen alle drukapparatuur verzegeld was, namen we contact op met de Europese Centrale Bank.”

“We hadden nog steeds bewijsmateriaal nodig. Daarom namen we contact op met de meest ervaren specialist in namaak.”

 - Chief Commissioner Daniel Dina

Martin Münd

Expert valse bankbiljetten, Europese Centrale Bank

Duitsland

“De Roemeense politie vroeg om onze hulp via Europol. Ze vroeg mij naar Oradea te komen om forensisch bewijsmateriaal voor een zaak van vervalsing van eurobiljetten te verzamelen.”

“Ik wist waar ik aanwijzingen moest zoeken dat de drukkerij een dekmantel was voor valsemunters. In een verborgen luik van de machine vond ik een gedrukt vel eurobiljetten; die kwamen overeen met de biljetten die eerder dat jaar in Italië waren aangetroffen. Dat was het ultieme bewijs!”

“In ophefmakende zaken zoals deze helpen wij de politie het beste bewijsmateriaal te vinden om vervalsers achter de tralies te zetten.”

 - Martin Münd

Doxoula Koutsotoliou

Griekse, deskundige vervalste munten, DG Economische en Financiële Zaken, Europese Commissie

België

“Bij het onderzoek in Oradea hebben de collega’s van de Centrale Bank zich gericht op valse eurobiljetten. Wanneer er valse munten in omloop komen, is het onze taak om deze te analyseren.”

“Het is meestal gemakkelijk om valse euromunten met het blote oog te herkennen, vooral stukken van 1 en 2 euro. De echte blijven vastzitten aan een magneet. Mensen moeten alleen weten waarop ze moeten letten. Daarom willen we onze informatie delen met politie, winkeliers en consumenten in de hele EU.”

“We beschikken over een EU-breed netwerk van deskundigen en nationale autoriteiten om valse euromunten op te sporen.”

 - Doxoula Koutsotoliou

Florian Spietz

Decoratiewinkel Spietz

België

“Als winkelier moet ik alert zijn op valse euro’s. Als een klant een grote hoeveelheid behangpapier, verf of vloerbekleding betaalt met vals geld, lijdt ons bedrijf verlies. We verliezen de producten en de bank aanvaardt het vervalste geld niet. Als er veel vervalsingen in omloop zijn, zou dat zelfs kunnen leiden tot inflatie en hogere prijzen in heel Europa.” 

“Het afgelopen jaar hebben we maar twee of drie gevallen van valsemunterij gehad. Dat komt omdat meer mensen weten hoe ze vervalst geld kunnen herkennen.”

“Er is een heel netwerk van deskundigen en technologieën die ons beschermen tegen valsemunterij.”

 - Florian Spietz

Wist u dat?

Voelen, kijken, kantelen

Hoewel er veel onopvallende veiligheidskenmerken op eurobiljetten staan, is de gemakkelijkste manier om valse bankbiljetten te herkennen: voelen, kijken, kantelen.. Bij munten van 1 en 2 euro kun je een magneet gebruiken: echte munten blijven eraan vastzitten.

301 000

Het aantal vervalsingen neemt af. Volgens de Europese Centrale Bank werden in 2018 ongeveer 301 000 valse eurobiljetten ontdekt, 33,7% minder dan de 454 000 in 2015.

Verdacht biljet?

Heeft u een eigen zaak of werkt u in de verkoop, dan moet u dagelijks heel wat euro’s omwisselen. Vermoedt u dat een klant met een vals bankbiljet betaalt, neem dan geen risico. Vraag om een ander biljet. Als de klant dat niet heeft, vraag dan aan de lokale politie of uw bank of het verdachte biljet echt is.

64%

van de mensen in de eurozone is positief over de euro. Dat zijn er meer dan ooit, volgens een enquête van de Europese Commissie van 2018.

28 miljoen euro

stond er op het spel bij het onderzoek naar valsemunterij in Oradea (2014). Dankzij de steun van de EU hebben de Roemeense en de Italiaanse politie de criminelen verhinderd winst te maken.

Een wereldwijde strijd

De rechtshandhavingsinstantie van de EU (Europol) is het wereldwijde contactpunt voor onderzoeken naar namaak van de euro. Op de website van Europol leest u meer over andere succesvolle operaties tegen eurovalsemunterij in nauwe samenwerking met de Europese Centrale Bank en de EU-landen.

WIE ZIJN DE ANDERE HELDEN DIE CRIMINELE NETWERKEN BESTRIJDEN?

Sommigen komen misschien wel uit uw land.

Dankzij de EU is er een netwerk van lokale helden die samenwerken om ons te beschermen tegen drugssmokkel, radicalisering, cyberaanvallen en veel meer. Van politiemensen tot piloten, van handelsdeskundigen tot artsen, ontdek hoe de EU lokale helden in uw land ondersteunt.