EU PROTECTS > Siguranța noastră > Oamenii nu sunt insule, contribuția unei agenții a UE la protejarea frontierelor

„Criza migranților este una dintre cele mai mari provocări cu care ne-am confruntat în ultimii ani.”

Antonis Kelaiditis

În 2015, insula grecească Lesbos s-a confruntat cu o criză majoră. Călăuzele traversau Mediterana aducând valuri de oameni disperați în bărci improvizate care le puneau viața în pericol. Mai mult, numărul atât de mare de migranți a exercitat o presiune uriașă asupra resurselor limitate ale insulei. Localnicii și ONG-urile îi ajutau pe migranți la sosire, dar afluxul a lăsat insula vulnerabilă la amenințări la adresa securității, nu în ultimul rând la traficul de ființe umane și contrabanda cu droguri. Acțiunile coordonate de supraveghere și control la frontiere au fost vitale pentru a salva vieți și pentru a le permite cetățenilor din Lesbos să revină la o viață cât de cât normală.

Aflați mai multe despre agenția UE care îi ajută pe funcționarii eleni să patruleze pe coastă, să gestioneze refugiați și migranți, să efectueze controale de securitate și să îi permită din nou comunității locale să se simtă în siguranță.

Redă materialul video

Oamenii nu sunt insule, contribuția unei agenții a UE la protejarea frontierelor

Când migranții au început să sosească pe plajele din Lesbos, Grecia, localnicii au făcut tot posibilul pentru a le salva viața și a le oferi un adăpost. Însă, în scurt timp, ofițerii vamali și polițiștii au fost copleșiți de numărul mare de sosiri. Astăzi, agenția UE pentru protecția frontierelor și Paza de coastă elenă colaborează pentru a readuce siguranța și securitatea în sânul comunității de pe această insulă.

Defilați pentru a continua

EU Protects: patrulhar a fronteira marítima da UE

Antonis Kelaiditis

Președintele Consiliului municipal din Petra, Lesbos

Grecia

„Când a început criza migrației în Europa, Lesbos a fost supranumită de mass-media „insula refugiaților. Veneau bărci fără număr, acostau oriunde, nu mai puteam ține pasul. Din 2015, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de coastă (Frontex) a început să trimită ofițeri, ambarcațiuni și echipamente pentru a reda siguranța porturilor noastre și a gestiona migranții.”

„Cooperarea dintre Frontex și Paza de coastă elenă a ajutat la stabilizarea situației pe insulă.”

 - Antonis Kelaiditis

Agata Motek

Celula de supraveghere Frontex, sediul Frontex

Polonia

„Frontex ajută țările europene să garanteze securitatea frontierelor lor. De la sediul din Varșovia, compilez zilnic informații despre situația securității și le transmit, alături de alte date, ofițerilor din paza de coastă a diferitelor țări, numărul de persoane și de ambarcațiuni care încearcă să intre în UE. De exemplu, în Grecia, am contribuit recent la confiscarea unei nave care încerca să aducă în Europa 6 tone de hașiș.”

„Nu putem proteja efectiv frontierele Europei decât dacă lucrăm împreună.”

 - Agata Motek

Henrique Marques

Naționalitate portugheză, Supraveghere maritimă, Operațiunea Frontex Poseidon

Grecia

„Comand o barcă de patrulare în largul coastei insulei Lesbos. Colaborăm cu sediul Frontex și cu Paza de coastă elenă pentru a monitoriza activitățile suspecte și pentru a susține operațiunile de salvare pe mare. Într-o zi, localnicii au semnalat țipete undeva în larg. Când am ajuns acolo, am găsit o ambarcațiune de cauciuc, mică și supraîncărcată, cu aproximativ 70 de oameni la bord. I-am salvat și ne-am asigurat că ajung teferi la țărm.”

„În zonele suprapopulate apar riscuri de securitate – la fel s-a întâmplat și în timpul crizei migranților din Lesbos. De aceea, coordonarea UE s-a dovedit a fi esențială.”

 - Henrique Marques

Nadir Karrouch

Naționalitate neerlandeză, Supraveghere pe uscat, Operațiunea Frontex Poseidon

Grecia

„Răspund de transportul migranților în condiții de siguranță, de la punctele de sosire a bărcilor la centrul Moria. De asemenea, ofer servicii de transport către sediile Poliției sau către spitale. În 2015, insula Lesbos a fost lovită puternic de numărul extrem de mare de sosiri. Iată de ce a fost necesară intervenția europeană.”

„În Lesbos, facem tot ce putem pentru a garanta siguranța și securitatea migranților și a localnicilor. Vreau să ajut.”

 - Nadir Karrouch

Sašo Pikon

Naționalitate slovenă, Expert în verificare, Operațiunea Frontex Poseidon

Grecia

„Sunt expert în verificare la centrul Moria de aici, din Lesbos. Sarcina mea este de a stabili naționalitatea migranților care sosesc pe insulă, deoarece mulți dintre ei nu au documente de identitate. Ajut poliția locală să înregistreze migranții. Sunt european și consider că frontierele Greciei sunt și frontierele noastre. Este esențial pentru securitatea noastră să știm cine le traversează. Situația este în curs, prin urmare cooperarea dintre Frontex și autoritățile elene continuă.”

„Lesbos a fost chiar în centrul crizei migrației europene, dar acum ținem situația sub control.”

 - Sašo Pikon

Știați?

Peste 2 miliarde EUR

Valoarea fondurilor UE alocate pentru a soluționa problemele legate de migrație din Grecia până la sfârșitul anului 2018. În aceeași perioadă, pentru Italia s-au alocat aproximativ 965 de milioane EUR.

1 200-1 700

Numărul de ofițeri mobilizați de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) la frontierele maritime, terestre și aeriene ale UE, în orice moment. Agenția UE răspunde solicitărilor țărilor europene care au nevoie de asistență suplimentară la frontiere, oferind personal și echipamente pentru a consolida controlul la frontiere (de exemplu, pentru patrule pe mare, controale ale amprentelor digitale și controale de securitate, înregistrare etc.).

3

Numărul operațiunilor maritime efectuate de Frontex. Operațiunile Poseidon, Indalo și Themis sunt esențiale pentru patrularea frontierelor maritime ale UE, pentru urmărirea infractorilor și salvarea de vieți omenești. Acestea sunt întreprinse în comun de către Frontex și autoritățile naționale din Grecia, Spania și, respectiv, Italia.

700 000

Numărul de vieți salvate din 2015 în Marea Mediterană și în Marea Egee, în parte datorită operațiunilor UE.

66 000 km

Lungimea totală a liniei de coastă a Europei. Frontex răspunde de monitorizarea acestor frontiere de coastă, precum și a altor 13 000 de kilometri de frontiere terestre.

CINE SUNT CEILALȚI EROI CARE PROTEJEAZĂ FRONTIERELE EUROPEI?

Poate că unii dintre ei vin chiar din țara dumneavoastră!

Eroii locali formează, cu sprijinul UE, o rețea care încearcă să combată introducerea ilegală de persoane, să controleze fluxurile de migranți și să mențină securitatea frontierelor noastre. De la ofițeri de poliție la procurori, de la echipe de salvare la coordonatori ai procedurilor de azil, le datorăm atât de mult acestor eroi! Aflați ce face UE pentru a le ușura munca.