EU PROTECTS > Η ασφάλειά μας > Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί: Πώς ένας οργανισμός της ΕΕ βοηθά στην προστασία των συνόρων

«Η μεταναστευτική κρίση είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια».

ANTONIS KELAIDITIS

Το 2015, το ελληνικό νησί της Λέσβου βρέθηκε αντιμέτωπο με μια σοβαρή κρίση. Λαθρέμποροι μετέφερναν απελπισμένους ανθρώπους στη Μεσόγειο μέσα σε αυτοσχέδιες βάρκες, θέτοντας τις ζωές αυτών που μετέφεραν σε κίνδυνο και δημιουργώντας τεράστια επιβάρυνση για τους περιορισμένους πόρους του νησιού. Οι ντόπιοι και οι ΜΚΟ βοήθησαν τους μετανάστες κατά την άφιξή τους, ωστόσο η εισροή κατέστησε το νησί ευάλωτο σε διάφορες απειλές για την ασφάλεια, μεταξύ των οποίων η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Η συντονισμένη επιτήρηση και ο έλεγχος των συνόρων ήταν ζωτικής σημασίας προκειμένου να σωθούν ζωές και να μπορέσουν οι πολίτες της Λέσβου να επιστρέψουν ως έναν βαθμό σε κανονικούς ρυθμούς.

Μάθετε για τον οργανισμό της ΕΕ που βοηθά τους Έλληνες αξιωματούχους να περιπολούν τις ακτές, να διαχειρίζονται την άφιξη προσφύγων και μεταναστών, να διενεργούν ελέγχους ασφαλείας και να καθησυχάζουν την τοπική κοινότητα.

Αναπαραγωγή του βίντεο

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΙ: ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Όταν οι μετανάστες άρχισαν να φτάνουν στις παραλίες της Λέσβου, στην Ελλάδα, οι ντόπιοι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές και να παράσχουν καταφύγιο. Ωστόσο, οι τοπικοί υπάλληλοι για τον έλεγχο των συνόρων και η αστυνομία σύντομα βρέθηκαν σε θέση να μην μπορούν πια να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό αφίξεων. Σήμερα, η υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ και η ελληνική ακτοφυλακή συνεργάζονται για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην κοινότητα του νησιού.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

EU Protects: Περιπολώντας τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ

Antonis Kelaiditis

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στην Πέτρα της Λέσβου

Ελλάδα

«Όταν ξεκίνησε η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, τα ΜΜΕ παρουσίασαν τη Λέσβο ως το νησί των προσφύγων. Συνέχεια κατέφθαναν βάρκες, οι οποίες προσέγγιζαν όλα τα άκρα του νησιού χωρίς ειδοποίηση. Από το 2015, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) έχει στείλει φρουρούς, σκάφη και εξοπλισμό για την εξασφάλιση της ασφάλειας των λιμένων μας και τη διαχείριση των μεταναστών».

«Η συνεργασία μεταξύ του Frontex και της ελληνικής ακτοφυλακής συνέβαλε στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο νησί».

 - Antonis Kelaiditis

Agata Motek

Κέντρο επιχειρήσεων Frontex, κεντρικά γραφεία Frontex

Πολωνία

«Ο Frontex βοηθά τις ευρωπαϊκές χώρες να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων τους. Από τα κεντρικά μας γραφεία στη Βαρσοβία συγκεντρώνω καθημερινά πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της ασφαλείας και τις μοιράζομαι, μεταξύ άλλων, με τις εθνικές αρχές ακτοφυλακής: τον αριθμό των ανθρώπων και των πλοίων που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, βοηθήσαμε πρόσφατα στη σύλληψη ενός σκάφους που μετέφερε λαθραία 6 τόνους χασίς».

«Μπορούμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα σύνορα της Ευρώπης μόνο μέσω της συνεργασίας».

 - Agata Motek

Henrique Marques

Πορτογάλος, θαλάσσια επιτήρηση, επιχείρηση «Ποσειδών» του οργανισμού Frontex

Ελλάδα

«Έχω αναλάβει τη διοίκηση ενός περιπολικού σκάφους που κινείται στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου. Συνεργαζόμαστε με τα κεντρικά γραφεία του Frontex και την ελληνική ακτοφυλακή για την παρακολούθηση τυχόν ύποπτης δραστηριότητας και την παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις διάσωσης. Σε μια περίπτωση οι ντόπιοι ανέφεραν ότι άκουσαν κραυγές κάπου στα ανοιχτά. Όταν φτάσαμε στο σημείο βρήκαμε μια μικρή φουσκωτή λέμβο που ήταν υπερφορτωμένη με περίπου 70 άτομα και βυθιζόταν. Τους σώσαμε και βεβαιωθήκαμε ότι έφτασαν με ασφάλεια στην ακτή».

«Κάθε μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει κρίση ασφάλειας και το ζήτημα των μεταναστών στη Λέσβο δεν διέφερε. Γι’ αυτό ο συντονισμός της ΕΕ αποδείχθηκε απαραίτητος».

 - Henrique Marques

Nadir Karrouch

Ολλανδός, επιτήρηση ξηράς, επιχείρηση «Ποσειδών» του οργανισμού Frontex

Ελλάδα

«Παρέχω ασφαλή μεταφορά στους μετανάστες, από τα σημεία όπου καταφτάνουν τα πλοία στο κέντρο υποδοχής της Μόρια. Παρέχω επίσης μεταφορά σε αστυνομικούς σταθμούς ή νοσοκομεία. Το 2015, το νησί της Λέσβου δέχτηκε σημαντικό πλήγμα από τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έφτανε στο νησί. Για τον λόγο αυτό ήταν απαραίτητη η ανταπόκριση της Ευρώπης».

«Στη Λέσβο κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την προαγωγή της ασφάλειας και της προστασίας των μεταναστών και των τοπικών πληθυσμών. Προσπαθώ να βοηθήσω κι εγώ όσο μπορώ».

 - Nadir Karrouch

Sašo Pikon

Σλοβενός, ειδικός στους ελέγχους, επιχείρηση «Ποσειδών» του οργανισμού Frontex

Ελλάδα

«Είμαι ειδικός ελέγχων στο κέντρο υποδοχής της Μόρια εδώ στη Λέσβο. Η δουλειά μου είναι να εξακριβώνω την ιθαγένεια των μεταναστών που φθάνουν στο νησί, καθώς πολλοί από αυτούς δεν φέρουν κανένα έγγραφο ταυτότητας. Βοηθάω την τοπική αστυνομία στην καταγραφή των μεταναστών. Είμαι Ευρωπαίος και θεωρώ ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα όλης της Ευρώπης. Είναι σημαντικό για την ασφάλειά μας να γνωρίζουμε ποιος τα διασχίζει. Πρόκειται για συνεχιζόμενο πρόβλημα, και για αυτό συνεχίζεται η συνεργασία μεταξύ του Frontex και των ελληνικών αρχών».

«Η Λέσβος βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης, ωστόσο η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

 - Sašo Pikon

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΔΙΣ. EUR

Το ύψος της χρηματοδότησης της ΕΕ που προορίζεται για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Ελλάδα έως τα τέλη του 2018. Κατά την ίδια περίοδο, περίπου 965 εκατ. EUR χορηγήθηκαν στην Ιταλία.

1.200-1.700

Ο αριθμός των αξιωματικών που έχουν σταλεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) στα θαλάσσια, τα χερσαία και τα εναέρια σύνορα της ΕΕ. Ο οργανισμός αυτός της ΕΕ ανταποκρίνεται σε αιτήματα από ευρωπαϊκές χώρες που χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια στα σύνορά τους προσφέροντας προσωπικό και εξοπλισμό για την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα (π.χ. θαλάσσιες περιπολίες, λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και έλεγχοι ασφαλείας, καταγραφή, κ.λπ.).

3

Ο αριθμός των θαλάσσιων επιχειρήσεων που έχει αναλάβει ο Frontex. Οι επιχειρήσεις «Ποσειδών», «Indalo» και «Θέμις» είναι βασικές για την περιπολία των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ, τον εντοπισμό εγκληματιών και τη διάσωση ζωών. Υλοποιούνται από κοινού από τον Frontex και τις εθνικές αρχές της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, αντίστοιχα.

700.000

Ο αριθμός των ζωών που έχουν σωθεί στη Μεσόγειο και το Αιγαίο από το 2015, εν μέρει χάρη στις επιχειρήσεις της ΕΕ.

66.000 KM

Το συνολικό μήκος της ευρωπαϊκής ακτογραμμής. Ο Frontex είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των θαλάσσιων αυτών συνόρων, καθώς και για άλλα 13.000 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί να κατάγονται και από τη χώρα σας.

Χάρη στη δυνατότητα διασύνδεσης που προσφέρει η ΕΕ, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διακίνησης ανθρώπων, τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και τη διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων. Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ στηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας: από τους αστυνομικούς έως τους εισαγγελείς, τις ομάδες διάσωσης και τους συντονιστές για το άσυλο.