EU PROTECTS > Η ασφάλειά μας > Κοινές έρευνες: Πώς η ΕΕ καταπολεμά το οργανωμένο έγκλημα

«Δεν υπάρχει ατιμωρησία για όσους εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα.»

ROBERTO VERDUGO

Στις 5 Ιουλίου 2017, αστυνομικοί στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία πραγματοποίησαν 33 συλλήψεις και κατάσχεσαν 1 000 κιλά ναρκωτικών, ακίνητα και αυτοκίνητα συνολικής αξίας ύψους περίπου
5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πίσω από το λαθρεμπόριο και την πολυτέλεια βρισκόταν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο και περίπλοκο δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος. Στο δίκτυο εμπλεκόταν μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Γερμανία, η οποία έκανε ξέπλυμα χρήματος και διακινούσε ναρκωτικά μέσω εικονικών εταιρειών στην Ισπανία και την Ιταλία. Για να εξαρθρωθεί το δίκτυο, οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές ένωσαν τις δυνάμεις τους και διεξήγαγαν μια διασυνοριακή επιχείρηση.

Η Europol και η Eurojust είναι οι πανευρωπαϊκές υπηρεσίες που βοηθούν τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές να ανταλλάσσουν ζωτικές πληροφορίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Και οι δύο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη στήριξη της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας για να κλείσει η υπόθεση.

ΚΟΙΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Η Ιταλία βρισκόταν στα ίχνη ενός πολύπλοκου εγκληματικού δικτύου που εμπλεκόταν σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αλλά οι παράνομες δραστηριότητες του δικτύου εκτείνονταν πέραν της ιταλικής επικράτειας και δικαιοδοσίας. Οι εθνικές αρχές χρειάζονταν τη στήριξη της ΕΕ, για να μπορέσουν να προβούν σε κάποια κίνηση.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Roberto Verdugo

Θεραπευτής εξαρτημένων ατόμων, Ένωση Proyecto Hombre

Ισπανία

«Η διακίνηση ναρκωτικών έχει τεράστιο αντίκτυπο σε ορισμένες κοινότητες στην Ισπανία. Βλέπω εικοσάχρονα παιδιά να πλουτίζουν ξαφνικά και να οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα. Πρόκειται όμως για μια πλασματική πραγματικότητα. Όταν μπουν σε αυτόν τον επικίνδυνο κόσμο, συνήθως καταλήγουν στη φυλακή.»

 

 

 

 

 

 

 

«Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εργαστούν όλες μαζί για την εξάλειψη αυτού του προβλήματος.»

 - Roberto Verdugo

Lt Colonel Giuseppe Furciniti

Ειδική αστυνομία για οικονομικές υποθέσεις

Ιταλία

«Υποπτευόμασταν ότι ένα οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο μετέφερε κοκαΐνη και χασίς από την Ισπανία στην Ιταλία. Τα μέλη του δικτύου συμμετείχαν επίσης σε ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες στη Γερμανία.»

«Θέλαμε να ξεκινήσουμε μια έρευνα, αλλά ήταν σημαντικό να εμπλακεί η Ισπανία και η Γερμανία.» 

«Η Eurojust και η Europol διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην κοινή επιχείρηση στις 5 Ιουλίου 2017.»

 - Αντισυνταγματάρχης Giuseppe Furciniti

Juan D.

Πολιτοφυλακή

Ισπανία

Η ταυτότητα του καθημερινού αυτού ήρωα δεν αποκαλύπτεται για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής των εμπλεκόμενων ατόμων 

«Η Ιταλία επικοινώνησε μαζί μας αναφορικά με ένα δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος με συνδέσμους στην Ισπανία και τη Γερμανία.»

«Δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την έρευνα ως αποκλειστικό θέμα της Ισπανίας και ο ευρωπαϊκός συντονισμός ήταν απαραίτητος.»

 

 

 

 

«Η ερευνητική ομάδα της ΕΕ ήταν πραγματικά η πρώτη του είδους της μεταξύ Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας.»

 - Juan D. 

Filippo Spiezia

Ιταλός, Eurojust

Ολλανδία

«Τον Ιανουάριο του 2017, καλέσαμε αξιωματικούς από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία στη Χάγη. Οι συνάδελφοί μας στην Europol ήταν επίσης παρόντες. Στη συνάντηση αυτή, προετοιμάσαμε ολόκληρη την επιχείρηση.» 

«Την ημέρα της επιχείρησης, ήμασταν σε ετοιμότητα, έτοιμοι να εκδώσουμε νέα εντάλματα έρευνας και σύλληψης εντός 30 λεπτών.»

«Οι 33 συλληφθέντες θα εκτίσουν ισόβιες ποινές φυλάκισης.»

 - Filippo Spiezia

Borja Pastor

Ισπανός, Europol

Ολλανδία

«Στις 4:30 π.μ. στις 5 Ιουλίου, ήμασταν στο πεδίο της δράσης και στις 3 χώρες, για να βοηθήσουμε τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλουν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις των υπόπτων. Επίσης, αναλύσαμε και κοινοποιήσαμε δεδομένα από φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των εφόδων.»

«Πραγματοποιήσαμε εκτεταμένους ελέγχους ιστορικού για τους υπόπτους.»

 - Borja Pastor

Olaf Fischer

Τμήμα Ποινικών Ερευνών κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος

Γερμανία

«Ήμουν υπεύθυνος της επιχείρησης από τη γερμανική πλευρά. Στις 5 Ιουλίου, η επιχείρηση διεξήχθη ομαλά χάρη στις πληροφορίες που παρείχαν σε πραγματικό χρόνο η Europol και η Eurojust.»

 

 

«Διασφάλισα ότι οι αξιωματικοί μας μετέβησαν στην Ισπανία και την Ιταλία για να εργαστούν στην υπόθεση με τους συναδέλφους τους.»

 - Olaf Fischer

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

750 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Το ποσό που δημιουργείται σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο από το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ, ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6% σε 8 441 από το 2014 έως το 2015

ΚΟΙΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, προσωρινές ομάδες αστυνομικών, εισαγγελέων και άλλων αξιωματούχων επιβολής του νόμου από διαφορετικές χώρες της ΕΕ μπορούν να συνεργάζονται για να διερευνούν διασυνοριακά εγκλήματα (όπως η διακίνηση ναρκωτικών) και να συλλέγουν στοιχεία που ευσταθούν στο δικαστήριο

200

Ο αριθμός Κοινών Ομάδων Έρευνας που λαμβάνουν ετησίως χρηματοδότηση από την Eurojust

ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Η Europol επιχειρεί επιτόπου όπου πραγματοποιούνται έρευνες για εγκληματικές δραστηριότητες και παρέχει μια εφαρμογή δικτύου ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών (SIENA) έτσι ώστε οι εθνικές αστυνομίες διαφορετικών χωρών να μπορούν να μοιράζονται γρήγορα κρίσιμες πληροφορίες και γνώσεις 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί και να κατάγονται από τη χώρα σας.

Μέσω της σύνδεσης από την ΕΕ, υπάρχει ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από τη διακίνηση ναρκωτικών, τη ριζοσπαστικοποίηση, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλα. Από τους ανακριτές της αστυνομίας έως τους πιλότους, τους ειδικούς στον τομέα του εμπορίου και τους γιατρούς, ανακαλύψτε πώς η ΕΕ υποστηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας.