EU PROTECTS > Siguranța noastră > Găsirea acului în carul cu fân: cum folosește UE sateliți pentru a salva vieți

„A fost o zi care a început bine și s-a sfârșit prost. Însă în lipsa tehnologiei prin satelit și a echipelor de salvare, situația ar fi fost mult, mult mai gravă.”

José Dias

Zilnic sunt salvate vieți peste tot în lume grație localizării prin satelit. În Europa, sateliții Galileo sunt implicați în 90 % din operațiunile de salvare. Fie că este vorba despre pescari pe mare sau drumeți rătăciți pe munte, sistemul poate contribui la localizarea oricărei persoane care are nevoie de ajutor într-un loc izolat. În august 2017, în cursul unei călătorii din Madeira până pe continent în Portugalia, un iaht belgian a intrat în coliziune cu un obiect necunoscut. Dauna a cauzat o scurgere, fiind doar o chestiune de timp până când ambarcațiunea ar fi urmat să se scufunde. Cei doi navigatori au lansat o plută de salvare și au trimis un semnal radio de primejdie, care a fost detectat de sateliții UE. Belgia și Portugalia au fost alertate imediat și au trimis echipe de salvare. 

De la situațiile de urgență pe mare până la excursiile cu mașina, de la telefoanele inteligente până la evenimentele sportive, sistemul global de navigație prin satelit al UE (cunoscut sub denumirea de Galileo) este utilizat zilnic în nenumărate situații.

Găsirea acului în carul cu fân: cum folosește UE sateliți pentru a salva vieți

În situații de urgență, viteza și precizia sistemului global de navigație prin satelit al UE poate economisi timp prețios. Atunci când iahtul belgian se scufunda în largul coastei portugheze, echipe din Portugalia, Belgia și Maroc s-au bazat pe sateliții UE pentru a repera ambarcațiunea și a pregăti operațiunea de salvare. 

Defilați pentru a continua

José Dias

Portugalia

„La două zile după ce am ridicat ancora din Madeira, am auzit un zgomot asurzitor – ne lovisem de ceva. Nu a durat mult până ne-am trezit cu apa până la genunchi.”

„În acel moment am activat semnalul radio de urgență pe ambarcațiunea noastră, care a fost preluat de sateliții Galileo ai UE. O navă container a intervenit pentru salvarea noastră, urmată de Forțele Aeriene Portugheze.”

„Mi-am privit vasul scufundându-se de pe puntea navei container. A fost un moment trist, întrucât eu o construisem cu mâinile mele în decursul a 10 ani, însă din fericire nici eu și nici soția mea nu am fost răniți.”

„Operațiunea de salvare a fost extrem de rapidă. Nu cred că s-ar fi putut desfășura mai bine.”

 - José Dias

Dries Boodts

Centrul maritim de salvare și coordonare – Oostende

Belgia

„În noaptea respectivă, semnalul radio de urgență emis de iaht ne-a fost transmis prin intermediul Centrului de control al misiunii Cospas-Sarsat al UE din Toulouse, Franța. O ambarcațiune belgiană întâmpina probleme în larg la o distanță destul de mare de coasta portugheză, așa că am transmis alerta omologilor noștri din Lisabona – cea mai apropiată bază de salvare în raport cu poziționarea iahtului.” 

„Portugalia are o unitate excelentă de căutare și salvare, care ne-a ținut la curent cu privire la evoluția operațiunii.”

„Semnalele emise de satelitul UE sunt extrem de rapide și de precise.”

 - Dries Boodts

Lt João Pedro Janicas

Centrul maritim de salvare și coordonare – Lisabona

Portugalia

„Am folosit serviciul de alertă al sistemului Galileo al UE pentru a observa poziția exactă a iahtului. Am contactat imediat o navă container aflată în apropiere pentru a solicita ajutor și am trimis un avion și un elicopter. Până la ora 02:12, echipa îi ridicase pe cei doi navigatori într-un elicopter și îi transporta înapoi la mal.” 

„Toate acestea au fost posibile grație cooperării în timp real dintre echipa noastră din Lisabona, centrul de control al Galileo din Franța și serviciile de salvare din Belgia și Maroc.”

„Dacă sateliții Galileo pot recepționa semnalul emis de o ambarcațiune, atunci probabilitatea ca operațiunea de salvare să decurgă mai bine crește.”

 - Lt. João Pedro Janicas​

Xavier Maufroid

Serviciul Galileo de căutare și salvare, Comisia Europeană

Belgia

„Poate fi extrem de înspăimântător să te afli într-o situație de urgență, însă sateliții noștri fac parte dintr-un sistem de căutare și salvare capabil să localizeze persoanele care au nevoie de ajutor, indiferent de distanță. În data de 13 august 2017, Galileo a interceptat semnalul de alarmă emis de ambarcațiunea belgiană, iar în mai puțin de cinci ore, cuplul a debarcat în condiții de siguranță.”

„În Europa, atât de multe se bazează pe serviciile de localizare ale Galileo – de exemplu, telefoanele noastre inteligente, transportul, logistica, telecomunicațiile și serviciile energetice.” 

„Lucrez la sistemul de navigație prin satelit care a contribuit la localizarea ambarcațiunii belgiene și la debarcarea în condiții de siguranță a pasagerilor respectivi.”

 - Xavier Maufroid

Fiammetta Diani

Naționalitate italiană, Agenția GNSS Europeană

Republica Cehă

„Serviciul de căutare și salvare este doar una dintre funcțiile Galileo. Mai pe larg, Galileo este un proiect UE de avangardă, foarte inovator, care furnizează servicii la nivel global. În prezent, folosiți serviciile Galileo atunci când utilizați hărți, aplicații de taxi, aplicații mobile de plăți. Acestea sunt disponibile tuturor la nivelul întregii Europe prin intermediul unor dispozitive, precum telefoanele inteligente și sistemele de navigație de la bordul autovehiculelor. Grație Galileo, ne bucurăm de o siguranță sporită și suntem lideri ai inovării în materie de sateliți.”

„Cu ajutorul sistemului Galileo, oferim tuturor accesul la științele aerospațiale prin crearea unor servicii cu adevărat utile.”

 - Fiammetta Diani

Știați?

Mai puternici împreună

Prin intermediul bugetului UE, putem sprijini oamenii de știință și cercetătorii să își unească forțele în cadrul unor proiecte desfășurate la nivelul întregii UE, cum ar fi Galileo. Este logic să se aloce fonduri pentru inițiative ambițioase pe care niciun stat din UE nu le-ar putea realiza pe cont propriu.

O sferă globală de acțiune

Sistemul global de navigație prin satelit al Europei (cunoscut ca „GNSS” sau „Galileo”) oferă date precise care alimentează la nivel global o serie de servicii de informare în materie de poziționare și datare. Totodată, Galileo reprezintă contribuția Europei în cadrul COSPAS-SARSAT, o organizație internațională care reunește 44 de țări și are obiectivul de a localiza și a salva persoanele aflate în situații de urgență, indiferent de loc.

6

Numărul mediu de vieți salvate în fiecare zi datorită rețelei COSPAS-SARSAT. Având în vedere viteza tot mai mare de detectare și corectitudinea poziționării, acest număr este preconizat să crească.

26

Numărul sateliților Galileo ce orbitează în prezent în jurul Pământului. Până în anul 2020 vor fi în total 30 de astfel de sateliți în spațiu. Fiecare satelit Galileo are o anvergură de 15 metri, o greutate de aproximativ 750 kg și va rămâne pe orbită timp de 12 ani.

Măsură de siguranță

Un „e-apel” compatibil cu Galileo transmis serviciilor de urgență poate fi efectuat fie manual, fie automat în cazul unui accident grav.

400.000.000

Numărul telefoanelor inteligente care utilizează în prezent Galileo, inclusiv modele ale tuturor producătorilor importanți. Aflați dacă folosiți zilnic Galileo, accesând www.usegalileo.eu.

CINE SUNT CEILALȚI EROI CARE RĂSPUND ÎN CAZ DE DEZASTRE?

Unii dintre ei pot chiar să provină din țara dumneavoastră.

Prin intermediul conexiunilor create de UE, există o rețea de eroi locali care colaborează pentru a ne proteja de dezastre, activități infracționale, efectele schimbărilor climatice și multe altele. De la piloți, până la procurori, de la specialiști în conservare, până la funcționari vamali, descoperiți cum sprijină UE eroii locali din țara dumneavoastră.