EU PROTECTS > Onze veiligheid > Een naald in een hooiberg zoeken: hoe de EU satellieten gebruikt om levens te redden

"Het was een dag die goed begon en slecht eindigde. Maar zonder de satelliettechnologie en de reddingsploegen had het veel, veel slechter kunnen aflopen."

José Dias

Overal ter wereld worden dagelijks levens gered dankzij lokalisering door satellieten. In Europa zijn de Galileo-satellieten van de EU betrokken bij 90% van de reddingsoperaties. Of het nu gaat om vissers op zee of wandelaars die gestrand zijn op een berg, het systeem kan iedereen die hulp nodig heeft op een afgelegen locatie helpen vinden. In augustus 2017, tijdens een nachtelijke reis van Madeira naar het Portugese vasteland, kwam een Belgisch jacht in botsing met een onbekend object. Daardoor ontstond een lek en het was slechts een kwestie van tijd voordat de boot zou zinken. De twee zeelieden zetten een reddingsboot uit en stuurden een radionoodsignaal dat door EU-satellieten werd opgevangen. België en Portugal werden onmiddellijk gewaarschuwd en stuurden reddingsteams. 

Van noodsituaties op zee tot roadtrips, van smartphones tot sportevenementen, het wereldwijde satellietnavigatiesysteem van de EU (ook bekend als 'Galileo') wordt dagelijks in talloze situaties gebruikt.

Een naald in een hooiberg zoeken: hoe de EU satellieten gebruikt om levens te redden

In noodsituaties kunnen de snelheid en nauwkeurigheid van het wereldwijde satellietnavigatiesysteem van de EU kostbare tijd besparen. Toen een Belgisch jacht voor de kust van Portugal zonk, vertrouwden teams in Portugal, België en Marokko op EU-satellieten om de boot te lokaliseren en een reddingsoperatie voor te bereiden. 

Scroll verder

José Dias

Portugal

"Twee dagen na het vertrek uit Madeira hoorden we een luide knal, we hadden iets geraakt. Het duurde niet lang voordat we tot onze knieën in het water stonden."

"Toen heb ik de noodradiowaarschuwing op onze boot geactiveerd, die werd opgepikt door de Galileo-satellieten van de EU. Een containerschip kwam ons te hulp, gevolgd door de Portugese luchtmacht."

"Ik zag mijn boot vanaf de brug van het containerschip zinken. Het was triest, want ik had hem zelf gebouwd in de loop van 10 jaar, maar gelukkig raakten mijn vrouw en ik niet gewond."

"De redding was echt snel, ik denk niet dat het beter had gekund."

 - José Dias

Dries Boodts

Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum, Oostende

België

"Die nacht werd het noodradiosignaal van het jacht naar ons gestuurd via het Copsas-Sarsat Vluchtleidingscentrum in Toulouse, Frankrijk. Een Belgische boot bevond zich redelijk ver van de Portugese kust in de problemen, dus stuurden we de waarschuwing naar onze collega's in Lissabon, het dichtstbijzijnde reddingsstation voor het jacht." 

"Portugal heeft een uitstekende opsporings- en reddingseenheid en zij hielden ons op de hoogte van de voortgang van de operatie."

"De satellietsignalen van de EU zijn zeer snel en uiterst nauwkeurig."

 - Dries Boodts

Lt João Pedro Janicas

Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum, Lissabon

Portugal

"We hebben het Galileo-alarm van de EU gebruikt om de exacte locatie van het Belgische jacht te markeren. We namen onmiddellijk contact op met een nabijgelegen containerschip om hulp te vragen en stuurden een vliegtuig en een helikopter. Tegen 02:12 uur had ons team de twee zeilers in een helikopter gehesen om ze terug aan land te brengen." 

"Dit alles was mogelijk dankzij de onvertraagde samenwerking tussen ons team in Lissabon, het controlecentrum van Galileo in Frankrijk en de Belgische en Marokkaanse reddingsdiensten."

"Als een bootsignaal door Galileo-satellieten kan worden opgepikt, is de kans groter dat de redding goed verloopt."

- Lt. João Pedro Janicas

Xavier Maufroid

Opsporings- en reddingsdienst van Galileo, Europese Commissie

België

"Het kan heel eng zijn om in een noodsituatie te verkeren, maar onze satellieten maken deel uit van een wereldwijd opsporings- en reddingssysteem dat mensen in nood kan lokaliseren, ongeacht de afstand. Op 13 augustus 2017 onderschepte Galileo het Belgische noodsignaal van de boot en in minder dan 5 uur tijd werd het koppel in veiligheid gebracht."

"In Europa is zo veel afhankelijk van de locatiediensten van Galileo, bijvoorbeeld onze smartphones, vervoer, logistiek, telecommunicatie en energiediensten." 

"Ik werk met het satellietsysteem dat hielp om de Belgische boot te lokaliseren en die mensen in veiligheid te brengen."

- Xavier Maufroid

Fiammetta Diani

Italiaans, Europees Agentschap voor wereldwijde satellietnavigatie

Tsjechië

"De opsporings- en reddingsdienst is slechts een van de functies van Galileo. Meer in het algemeen is Galileo een baanbrekend, zeer innovatief EU-project dat wereldwijd diensten levert. Wanneer u vandaag kaarten, taxi-apps en mobiele betaalapps gebruikt, maakt u gebruik van Galileo-diensten. Ze zijn voor iedereen in heel Europa beschikbaar via apparaten zoals smartphones en voertuignavigatiesystemen. Met Galileo zijn we veiliger en lopen we voorop in satellietinnovatie."

"Met Galileo maken we het voor iedereen makkelijker door heel nuttige diensten te creëren."

 - Fiammetta Diani

Wist u dat?

Samen sterker

Dankzij de EU-begroting kunnen wetenschappers en onderzoekers hun krachten bundelen in projecten in de hele EU, zoals Galileo. Het is zinvol om middelen te bundelen voor ambitieuze initiatieven die geen enkel EU-land in zijn eentje kan uitvoeren.

Wereldwijd bereik

Het wereldwijde satellietnavigatiesysteem van Europa (GNSS of Galileo) levert nauwkeurige gegevens die wereldwijd een groot aantal informatiediensten voor plaats- en tijdbepaling mogelijk maken. Galileo is ook de Europese bijdrage aan COSPAS-SARSAT, de internationale organisatie die 44 landen verenigt om mensen in noodsituaties op te sporen en te redden, om het even waar ze zich bevinden.

6

Het gemiddelde aantal levens dat elke dag wordt gered dankzij het COSPAS-SARSAT-netwerk. Dankzij de toenemende snelheid van detectie en nauwkeurigheid van plaatsbepaling zal dit aantal naar verwachting toenemen.

26

Het aantal Galileo-satellieten dat momenteel in een baan om de aarde draait. Tegen 2020 zullen er in totaal 30 satellieten in de lucht zijn. Elke Galileo-satelliet heeft een spanwijdte van 15 meter, weegt ongeveer 750 kg en zal 12 jaar in een baan om de aarde draaien.

Vangnet

Een 'e-call' van Galileo naar de hulpdiensten kan zowel handmatig als automatisch worden uitgevoerd in geval van een ernstig ongeval.

400.000.000

Het aantal smartphones dat momenteel gebruikmaakt van Galileo, inclusief modellen van alle grote merken. Ontdek of u dagelijks gebruikmaakt van Galileo op www.usegalileo.eu.

WIE ZIJN DE ANDERE HELDEN DIE BIJ RAMPEN IN ACTIE KOMEN?

Sommigen komen misschien wel uit uw land.

Een heel netwerk van lokale helden wordt met elkaar verbonden door de EU. Zij werken samen om ons te beschermen tegen rampen, criminele activiteiten, de gevolgen van klimaatverandering en meer. Van piloten tot aanklagers, van natuurbeschermers tot douanebeambten, ontdek hoe de EU de lokale helden in uw land ondersteunt.