EU PROTECTS > Biztonságunk > Megtalálni a tűt a szénakazalban: Hogyan használja az EU a műholdakat életmentésre

„Egy olyan nap volt, ami jól kezdődött és rosszul végződött. De a műholdas technológia és a mentőcsapatok nélkül sokkal, de sokkal rosszabb vége lehetett volna.”

José Dias

A világon mindenhol mindennap életeket mentenek meg a műholdas helymeghatározásnak köszönhetően. Európában a mentési műveletek 90%-ában szerepet játszanak az EU Galileo-műholdjai. Legyen szó halászokról a tengeren vagy hegyen rekedt túrázókról, a rendszer segít bárki helyét meghatározni, aki segítségnyújtásra szorul egy távoli helyen. 2017 augusztusában, egy éjjel, egy Madeiráról a portugál szárazföld felé tartó belga jacht ismeretlen tárggyal ütközött. Az ütközés következtében a hajó léket kapott, és csak idő kérdése volt, hogy elsüllyedjen. A két vitorlázó vízre bocsátotta a mentőtutajt, és a rádión vészjelzést adott le, amelyet észleltek az uniós műholdak. Belgium és Portugália azonnal megkapta a riasztást, és kiküldték a mentőcsapatokat. 

A tengeri vészhelyzetektől az autós kirándulásokig, az okostelefonoktól a sporteseményekig, az EU („Galileo” néven ismert) Globális Navigációs Műholdrendszerét mindennap számtalan helyzetben használjuk.

Megtalálni a tűt a szénakazalban: Hogyan használja az EU a műholdakat életmentésre

Vészhelyzetben, az EU Globális Navigációs Műholdrendszerének gyorsaságával és pontosságával értékes időt nyerhetünk. Amikor egy belga jacht léket kapott Portugália partjainál, a portugál csapatok, Belgium és Marokkó az uniós műholdakra hagyatkozva határozták meg a hajó helyét, és készítették elő a mentőakciót. 

Görgessen lejjebb a folytatáshoz

José Dias

Portugália

„Két nappal azután, hogy kihajóztunk Madeiráról, egy hangos koppanást hallottunk - beleütköztünk valamibe. Nem telt bele sok idő, és bokáig álltunk a vízben.”

„Ekkor leadtam a hajónkon a vész rádiójelzést, amelyet fogtak az EU Galileo-műholdjai. Egy konténerszállító hajó érkezett a mentésünkre, utána pedig a Portugál Légierő.”

„A konténerszállító hajó hídjáról néztem, amint elsüllyed a hajóm. Szomorú pillanat volt, mert én magam építettem 10 év alatt, de szerencsére a feleségemnek és nekem nem esett bajunk.”

„A mentés nagyon gyorsan történt. Nem hiszem, hogy lehetett volna jobban csinálni.”

 - José Dias

Dries Boodts

Tengeri mentési és koordinációs központ - Oostende

Belgium

„Aznap éjjel, a Cospas-Sarsat műveleti irányító központja a franciaországi Toulouse-ban továbbította hozzánk a jacht rádiós vészjelzését. Egy belga hajó bajba került meglehetősen távol a portugál parttól, ezért kiküldtük a riasztást a kollégáinknak Lisszabonba - a jachthoz legközelebbi mentőbázisra.” 

„Portugália kiváló kutató-mentő egységgel rendelkezik, és folyamatosan tájékoztattak bennünket a művelet előrehaladtával.”

„Az EU műholdjainak jelei rendkívül gyorsak és igen pontosak.”

 - Dries Boodts

Lt João Pedro Janicas

Tengeri mentési és koordinációs központ - Lisszabon

Portugália

„Az EU Galileo-műholdjának riasztása alapján határoztuk meg a belga jacht helyét. Azonnal segítségül hívtunk egy közeli konténerszállító hajót, és küldtünk egy repülőt és egy helikoptert. 2 óra 12 percre a csapatunk már beemelte a két vitorlázót a helikopterbe, és visszafelé tartott velük a partra.” 

„Mindezt a valós idejű együttműködés tette lehetővé a lisszaboni csapatunk, a Galileo franciaországi irányítóközpontja és a belga és marokkói mentőszolgálatok között.”

„Ha egy hajó jelzését fogják a Galileo-műholdak, valószínűbb, hogy sikerül a mentés.”

- João Pedro Janicas hadnagy

Xavier Maufroid

Galileo kutató-mentő szolgáltatás, Európai Bizottság

Belgium

„Borzasztóan ijesztő lehet, amikor valaki vészhelyzetbe kerül, de műholdjaink egy globális kutatási-mentési rendszerhez tartoznak, amelyek meg tudják határozni a bajba jutott emberek helyét, bármilyen távolságról is van szó. 2017. augusztus 13-án, a Galileo észlelte a belga hajó vészjelzését, és öt órán belül a házaspár biztonságban volt.”

„Európában olyan sok területen használják a Galileo helymeghatározó szolgáltatásait - például az okostelefonjaink, a szállításban, a logisztikában, a telekommunikációban és az energiaszolgáltatások során.” 

„Azon a műholdas rendszeren dolgozom, amelynek segítségével sikerült megtalálni a belga hajót és megmenteni az utasait.”

- Xavier Maufroid

Fiammetta Diani

olasz, Európai Globális Navigációs Műholdrendszer Ügynökség

Csehország

„A kutató-mentő szolgáltatás csak egyike a Galileo funkcióinak. Tágabb értelemben, a Galileo egy úttörő, rendkívül innovatív uniós projekt, amely az egész világon kínál szolgáltatásokat. Napjainkban, amikor térképes, taxirendelő vagy mobil fizetési alkalmazásokat használunk, Galileo-szolgáltatásokat használunk. Ezek bárki számára elérhetők Európa-szerte olyan eszközökön keresztül, mint az okostelefonok és jármű-navigációs rendszerek. A Galileóval nagyobb biztonságban és a műholdas innováció élvonalában vagyunk.”

„A Galileo segít közelebb vinni az atomfizikát az emberekhez valóban hasznos szolgáltatások létrehozásával.”

 - Fiammetta Diani

Tudta?

Együtt, erősebben

Az uniós költségvetésnek köszönhetően segíthetünk a tudósoknak és kutatóknak az olyan egész EU-ra kiterjedő projektekben együttműködni, mint a Galileo. Érdemes azokat az ambiciózus kezdeményezéseket finanszírozni, amelyeket egyetlen uniós ország sem tudna önállóan megvalósítani.

Globális elérés

Európa globális navigációs műholdrendszere (röviden „GNSS” vagy „Galileo”) pontos adatokat nyújt, amelyek egy sor helymeghatározási és időre vonatkozó információs szolgáltatást tesznek lehetővé világszerte. A Galileóval Európa hozzájárul a COSPAS-SARSAT rendszerhez, amely egy 44 országot tömörítő nemzetközi szervezet, és célja, hogy a szükséghelyzetben lévő emberek helyét meghatározza, és megmentse őket, bárhol is legyenek.

6

Mindennap átlagosan ennyi emberéletet ment meg a COSPAS-SARSAT-hálózat. Az egyre gyorsabb észleléssel és egyre pontosabb helymeghatározással ez a szám várhatóan növekedni fog.

26

A jelenleg Föld körül keringő Galileo-műholdak száma. 2020-ra összesen 30 lesz belőlük az égbolton. A Galileo-műholdak mindegyikének szárnyfesztávolsága 15 méter, 750 kg-ot nyomnak, és 12 évig lesznek keringési pályájukon.

Biztonsági háló

A Galileo lehetővé teszi egy „e-segélyhívó” szolgáltatás működését, amely súlyos baleset esetén manuálisan vagy automatikusan aktiválható.

400 000 000

A jelenleg Galileót használó okostelefonok száma, amelyek között megtalálható valamennyi fontos márka modellje. A www.usegalileo.eu weboldalon megnézheti, hogy Ön használja-e mindennap a Galileót.

KI LEHET A TÖBBI HŐS, AKI FELVESZI A KÜZDELMET A KATASZTRÓFÁKKAL?

Néhányan közülük akár az Ön országából is származhatnak.

Az EU által létrehozott összeköttetéseknek köszönhetően helyi hősök hálózata működik együtt annak érdekében, hogy megvédjenek bennünket a katasztrófák, a bűnözők tevékenysége, az éghajlatváltozás hatásai és sok más ellen. A pilótáktól az ügyészekig, a természetvédőktől a vámtisztviselőkig – fedezze fel, hogyan támogatja az EU a helyi hősöket az Ön országában.