EU PROTECTS > Turvallisuus > Neulan etsiminen heinäsuovasta: miten EU käyttää satelliitteja ihmishenkien pelastamiseen

”Se oli päivä, joka alkoi hyvin, mutta päättyi huonosti. Mutta ilman satelliittiteknologiaa ja pelastusjoukkoja päivä olisi voinut päättyä paljon pahemmin.”

José Dias

Satelliittipaikannus auttaa joka päivä säästämään ihmishenkiä eri puolilla maailmaa. Euroopassa EU:n Galileo-satelliitit ovat mukana 90 prosentissa pelastusoperaatioita. Olivatpa kyseessä merellä liikkuvat kalastajat tai vuorelle eksyneet vaeltajat, järjestelmän avulla voidaan paikantaa apua tarvitsevien sijainti syrjäisissä paikoissa. Belgialainen alus oli elokuussa vuonna 2017 öisellä matkalla Madeiralta Portugalin mantereelle, kun se törmäsi tuntemattomaan esineeseen. Alus vaurioitui törmäyksessä ja alkoi vuotaa niin, että aluksen uppoaminen oli vain ajan kysymys. Kaksi merenkulkijaa ottivat käyttöön pelastuslautan ja lähettivät radiotaajuisen hätäsignaalin, joka havaittiin EU:n satelliiteilla. Belgia ja Portugali olivat saaneet hälytyksen välittömästi ja lähettivät pelastusjoukot paikalle. 

EU:n maailmanlaajuista satelliittinavigointijärjestelmää (Galileo) käytetään joka päivä lukemattomissa tilanteissa merellä tapahtuvista hätätilanteista autoiluun ja älypuhelimista urheilutapahtumiin.

Neulan etsiminen heinäsuovasta: miten EU käyttää satelliitteja ihmishenkien pelastamiseen

Hätätilanteissa EU:n maailmanlaajuinen satelliittinavigointijärjestelmä voi säästää arvokasta aikaa. Kun belgialainen alus oli uppoamassa Portugalin rannikon edustalla, Portugalissa, Belgiassa ja Marokossa työskentelevät tiimit luottivat EU:n satelliitteihin aluksen paikantamiseksi ja pelastusoperaation valmistelemiseksi. 

Jatka vierittämällä

José Dias

Portugali

”Kaksi päivää sen jälkeen, kun olimme lähteneet purjehtimaan Madeiralta, kuulimme kovan pamauksen. Olimme osuneet johonkin. Pian huomasimmekin olevamme jo polvia myöten vedessä.”

”Sillä hetkellä aktivoin aluksemme radiotaajuutta käyttävän hälytyksen, jonka EU:n Galileo-satelliitit havaitsivat. Konttialus tuli pelastamaan meitä ja sen jälkeen tulivat Portugalin ilmavoimien joukot.”

”Katselin alukseni uppoamista konttialuksen kannelta. Se oli surullista, sillä olin käyttänyt sen rakentamiseen 10 vuotta, mutta onneksi vaimoni ja minä emme loukkaantuneet.”

”Pelastustoiminta oli todella nopeaa. Se ei olisi mielestäni voinut mennä paremmin.”

 - José Dias

Dries Boodts

Meripelastuskeskus – Oostende

Belgia

”Tuona yönä vastaanotimme aluksen lähettämän hätäradiosignaalin Ranskan Toulousessa olevan SARSAT-valvontakeskuksen kautta. Belgialainen alus oli merihädässä melko kaukana Portugalin rannikolta, joten lähetimme hälytyksen Lissabonin yksikölle, joka oli alusta lähin pelastuskeskus.” 

”Portugalissa on erinomainen pelastustoimintayksikkö ja sen työntekijät pitivät meidät ajan tasalla operaation edetessä.”

”EU:n satelliittisignaalit ovat äärimmäisen nopeita ja erittäin tarkkoja.”

 - Dries Boodts

Lt João Pedro Janicas

Meripelastuskeskus – Lissabon

Portugali

”Käytimme EU:n Galileo-hälytystä selvittääksemme belgialaisen aluksen tarkan sijainnin. Otimme välittömästi yhteyden lähellä olevaan konttialukseen pyytääksemme apua ja lähetimme lentokoneen ja helikopterin. Tiimimme oli kello 2.12 mennessä ottanut kaksi merenkulkijaa ilmakuljetukseen viedäkseen heidät takaisin rantaan.” 

”Kaikki tämä oli mahdollista sen ansiosta, että tiimimme Lissabonissa, Galileon valvontakeskus Ranskassa sekä Belgian ja Marokon pelastuspalvelut tekivät reaaliaikaista yhteistyötä.”

”Jos Galileo-satelliitit havaitsevat aluksen signaalin, on todennäköisempää, että pelastus menee hyvin.”

- Luutnantti João Pedro Janicas

Xavier Maufroid

Galileon etsintä- ja pelastuspalvelu, Euroopan komissio

Belgia

”Hätätilanteessa oleminen voi olla erittäin pelottavaa, mutta satelliittimme ovat osa maailmanlaajuista etsintä- ja pelastuspalvelujärjestelmää, jonka avulla pelastettavat ihmiset voidaan paikantaa välimatkoista riippumatta. Galileo sieppasi belgialaisen aluksen lähettämän hätäsignaalin 13. elokuuta 2017, ja pariskunta tuotiin turvaan alle viidessä tunnissa.”

”Galileon paikannuspalvelut ovat Euroopassa laajassa käytössä – esimerkkeinä voidaan mainita älypuhelimemme, liikenne, logistiikkapalvelut, tietoliikennepalvelut ja energiapalvelut.” 

”Työni koskee satelliittijärjestelmää, jonka avulla belgialainen alus paikannettiin ja ihmiset saatiin turvaan.”

- Xavier Maufroid

Fiammetta Diani

italialainen, eurooppalainen GNSS-järjestelmän valvontaviranomainen

Tšekin tasavalta

”Pelastuspalvelu on vain yksi Galileon toiminnoista. Galileo on laajemmin kuvattuna uraauurtava ja erittäin innovatiivinen EU:n hanke, joka tarjoaa palveluja maailmanlaajuisesti. Kun käytät karttoja, taksisovelluksia tai mobiilimaksusovelluksia, käytät Galileon palveluja. Sen palvelut ovat kaikkien käytettävissä koko Euroopassa älypuhelimien, ajoneuvojen navigointijärjestelmien ja muiden vastaavien laitteiden kautta. Galileo auttaa pitämään ihmiset turvassa ja meidät satelliittiteknologian kärjessä.”

”Galileo on järjestelmä, joka tuo avaruusteknologian saavutukset jokaisen käyttöön hyödyllisinä palveluina.”

 - Fiammetta Diani

Tiesitkö tämän?

Vahvempia yhdessä

EU-budjetointi mahdollistaa Galileon kaltaiset EU-tutkimushankkeet. On järkevää käyttää yhteisrahoitusta sellaisten kunnianhimoisten aloitteiden tapauksissa, joita yksikään EU-maa ei voisi toteuttaa yksin.

Maailmanlaajuinen ulottuvuus

Euroopan maailmanlaajuinen satelliittinavigointijärjestelmä (GNSS tai Galileo) antaa tarkkaa tietoa useille paikannus- ja ajastusinformaatiopalveluille eri puolilla maapalloa. Eurooppa osallistuu Galileolla kansainväliseen COSPAS-SARSAT-järjestöön, joka yhdistää 44 maata hätätilanteissa olevien ihmisten paikantamiseksi ja pelastamiseksi missä tahansa.

6

COSPAS-SARSAT -verkoston ansiosta säästyvät ihmishenget keskimäärin päivässä. Luvun odotetaan kasvavan havaitsemisnopeuden ja paikannustarkkuuden parantuessa.

26

Maata nykyisien kiertävien Galileo-satelliittien lukumäärä. Vuoteen 2020 mennessä satelliitteja on yhteensä 30. Jokaisen Galileo-satelliitin siipiväli on 15 metriä, paino noin 750 kilogrammaa ja kiertoradalla kulkuaika 12 vuotta.

Turvaverkko

Galileon ansiosta voidaan onnettomuuden sattuessa lähettää sähköinen hätäkutsu manuaalisesti tai automaattisesti.

400 000 000

Galileota nykyisin käyttävien älypuhelimien määrä, mukaan lukien kaikkien suurimpien merkkien mallit. Käytätkö sinä mahdollisesti Galileota joka päivä? Se selviää osoitteessa www.usegalileo.eu.

MUITA ARJEN SANKAREITA, JOTKA AUTTAVAT HÄTÄTILANTEISSA

Jotkut heistä voivat olla lähtöisin kotimaastasi.

EU saattaa yhteen paikallisia arjen sankareita, jotka yhteistyössä auttavat suojelemaan meitä katastrofeilta, rikolliselta toiminnalta, ilmastonmuutoksen vaikutuksilta ja muilta uhilta. Lue, miten EU tukee arjen sankareita omassa maassasi lentäjistä syyttäjiin, luonnonsuojelijoista tullivirkailijoihin.