EU PROTECTS > Η ασφάλειά μας > Ψάχνοντας ψύλλους στα άχυρα: Πώς η ΕΕ χρησιμοποιεί δορυφόρους για να σώζει ζωές

«Η μέρα ξεκίνησε καλά αλλά τελείωσε άσχημα. Όμως, χωρίς τη δορυφορική τεχνολογία και τα συνεργεία διάσωσης, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα».

JOSÉ DIAS

Σε ολόκληρο τον κόσμο, ζωές σώζονται καθημερινά χάρη στις πληροφορίες θέσης μέσω δορυφόρου. Στην Ευρώπη, οι δορυφόροι Galileo της ΕΕ συμμετέχουν στο 90% των επιχειρήσεων διάσωσης. Είτε πρόκειται για ψαράδες στη θάλασσα είτε για πεζοπόρους που έχουν αποκλειστεί σε κάποιο βουνό, το σύστημα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ενός ανθρώπου που χρειάζεται βοήθεια σε κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία. Τον Αύγουστο του 2017, κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού ταξιδιού από τη Μαδέρα στην ηπειρωτική Πορτογαλία, ένα βελγικό σκάφος συγκρούστηκε με ένα άγνωστο αντικείμενο. Η σύγκρουση προκάλεσε διαρροή και η βύθιση του σκάφους ήταν απλώς θέμα χρόνου. Οι δύο ναυτικοί άνοιξαν μια σωσίβια λέμβο και έστειλαν ραδιοφωνικό σήμα κινδύνου, το οποίο εντοπίστηκε από τους δορυφόρους της ΕΕ. Το Βέλγιο και η Πορτογαλία ειδοποιήθηκαν αμέσως και έστειλαν ομάδες διάσωσης. 

Το Παγκόσμιο Σύστημα Δορυφορικής Πλοήγησης της ΕΕ (γνωστό ως «Galileo») χρησιμοποιείται καθημερινά σε αμέτρητες περιπτώσεις: από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα έως οδικές μετακινήσεις και από smartphone έως τη μετάδοση αθλητικών εκδηλώσεων.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΨΥΛΛΟΥΣ ΣΤΑ ΑΧΥΡΑ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η ταχύτητα και η ακρίβεια του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης της ΕΕ μπορούν να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο. Όταν ένα βελγικό σκάφος βυθιζόταν τις ακτές της Πορτογαλίας, οι ομάδες στην Πορτογαλία, το Βέλγιο και το Μαρόκο βασίστηκαν σε δορυφόρους της ΕΕ, για να εντοπίσουν το σκάφος και να προετοιμάσουν μια επιχείρηση διάσωσης.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

José Dias

Πορτογαλία

«Δύο μέρες μετά από τον απόπλου από τη Μαδέρα, ακούσαμε έναν δυνατό κρότο —είχαμε χτυπήσει κάτι. Πολύ σύντομα, το νερό έφτασε στα γόνατά μας».

«Τότε ενεργοποίησα την ειδοποίηση ραδιοεπικοινωνίας έκτακτης ανάγκης στο σκάφος μας, η οποία εντοπίστηκε από τους δορυφόρους Galileo της ΕΕ. Ένα πλοίο εμπορευματοκιβωτίων ήρθε για να μας σώσει, ακολουθούμενο από την πορτογαλική Πολεμική Αεροπορία».

«Έβλεπα το σκάφος μου να βυθίζεται από τη γέφυρα του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ήταν λυπηρό, καθώς το είχα φτιάξει με τα χέρια μου μέσα σε 10 χρόνια, αλλά ευτυχώς η γυναίκα μου και εγώ δεν πάθαμε τίποτα».

«Η διάσωση ήταν πολύ γρήγορη. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει πάει καλύτερα».

 - José Dias

Dries Boodts

Κέντρο Συντονισμού και Θαλάσσιας Διάσωσης (MRCC) – Οστένδη

Βέλγιο

«Εκείνο το βράδυ, το ραδιοφωνικό σήμα έκτακτης ανάγκης από το σκάφος στάλθηκε σε εμάς μέσω του Κέντρου Ελέγχου Αποστολών Cospas-Sarsat της Τουλούζης, στη Γαλλία. Ένα βελγικό σκάφος αντιμετώπιζε πρόβλημα αρκετά μακριά από τις πορτογαλικές ακτές, οπότε εμείς στείλαμε την ειδοποίηση στους ομολόγους μας στη Λισαβόνα, την πλησιέστερη βάση διάσωσης για το σκάφος». 

«Η Πορτογαλία διαθέτει μια εξαιρετική μονάδα έρευνας και διάσωσης και οι ομόλογοί μας μάς κρατούσαν ενήμερους καθώς προχωρούσε η επιχείρηση».

«Τα δορυφορικά σήματα της ΕΕ είναι εξαιρετικά γρήγορα και υψηλής ακρίβειας».

 - Dries Boodts

Lt João Pedro Janicas

Κέντρο Συντονισμού και Θαλάσσιας Διάσωσης (MRCC) — Λισαβόνα

Πορτογαλία

«Χρησιμοποιήσαμε την ειδοποίηση του προγράμματος Galileo της ΕΕ, για να εντοπίσουμε την ακριβή θέση του βελγικού σκάφους. Επικοινωνήσαμε αμέσως με ένα κοντινό πλοίο μεταφοράς εμπορευμάτων για να ζητήσουμε βοήθεια και στείλαμε ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο. Μέχρι τις 02:12, η ομάδα μας είχε μεταφέρει τους δύο επιβαίνοντες σε ένα ελικόπτερο και τους οδηγούσε πίσω στην ακτή». 

«Όλα αυτά ήταν δυνατά χάρη στη συνεργασία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ της ομάδας μας στη Λισαβόνα, του κέντρου ελέγχου του Galileo στη Γαλλία και των υπηρεσιών διάσωσης του Βελγίου και του Μαρόκου».

«Εάν ένα σκάφος εκπέμψει σήμα που μπορεί να εντοπιστεί από τους δορυφόρους του Galileo, είναι πιθανότερο η διάσωση να εξελιχθεί θετικά».

- Αντισυνταγματάρχης João Pedro Janicas

Xavier Maufroid

Υπηρεσία Αναζήτησης και Διάσωσης Galileo, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βέλγιο

«Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι εξαιρετικά τρομακτική, αλλά οι δορυφόροι μας ανήκουν σε ένα παγκόσμιο σύστημα αναζήτησης και διάσωσης το οποίο μπορεί να εντοπίσει άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, ανεξάρτητα από την απόσταση. Στις 13 Αυγούστου 2017, το πρόγραμμα Galileo έλαβε το σήμα κινδύνου του βελγικού σκάφους και, σε λιγότερο από 5 ώρες, το ζευγάρι ήταν και πάλι ασφαλές».

«Στην Ευρώπη, πάρα πολλά πράγματα βασίζονται στις υπηρεσίες εντοπισμού του Galileo, για παράδειγμα τα smartphone μας, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες εφοδιαστικής, οι τηλεπικοινωνίες και οι υπηρεσίες ενέργειας». 

«Εργάζομαι στο δορυφορικό σύστημα που βοήθησε να εντοπιστεί το βελγικό σκάφος και να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι».

- Xavier Maufroid

Fiammetta Diani

Ιταλίδα, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης

Τσεχία

«Η υπηρεσία αναζήτησης και διάσωσης είναι μόνο μία από τις δυνατότητες του Galileo. Γενικότερα, το Galileo είναι ένα πρωτοποριακό και εξαιρετικά καινοτόμο πρόγραμμα της ΕΕ που παρέχει υπηρεσίες παγκοσμίως. Στις μέρες μας, όταν χρησιμοποιείτε χάρτες, εφαρμογές ταξί, εφαρμογές για πληρωμές μέσω κινητών συσκευών, τότε χρησιμοποιείτε υπηρεσίες του Galileo. Οι υπηρεσίες αυτές διατίθενται σε όλους, σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσω συσκευών όπως τα smartphone και τα συστήματα πλοήγησης οχημάτων. Με το Galileo, είμαστε πιο ασφαλείς και επωφελούμαστε από τη δορυφορική καινοτομία».

«Με το Galileo, κάνουμε την επιστήμη του διαστήματος διαθέσιμη σε όλους, δημιουργώντας πραγματικά χρήσιμες υπηρεσίες».

 - Fiammetta Diani

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ

Χάρη στον προϋπολογισμό της ΕΕ, μπορούμε να βοηθάμε τους επιστήμονες και τους ερευνητές να ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έργα σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως το Galileo. Έχει σημασία να συγκεντρώνονται κεφάλαια για φιλόδοξες πρωτοβουλίες τις οποίες καμία χώρα της ΕΕ δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει μόνη της.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΜΒΕΛΕΙΑ

Το Παγκόσμιο Σύστημα Δορυφορικής Πλοήγησης της Ευρώπης (γνωστό ως «GNSS» ή «Galileo») παρέχει ακριβή δεδομένα που τροφοδοτούν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών πληροφόρησης σχετικά με τη θέση και τον χρόνο παγκοσμίως. Το Galileo είναι επίσης η συμβολή της Ευρώπης στο COSPAS-SARSAT, τον διεθνή οργανισμό στον οποίο συνεργάζονται 44 χώρες για τον εντοπισμό και τη διάσωση ανθρώπων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου και αν βρίσκονται αυτοί.

6

Ο μέσος αριθμός των ανθρώπων που σώζονται καθημερινά χάρη στο δίκτυο COSPAS-SARSAT. Χάρη στην αυξανόμενη ταχύτητα ανίχνευσης και την ακρίβεια του εντοπισμού της θέσης, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

26

Ο αριθμός των δορυφόρων του προγράμματος Galileo που περιστρέφονται επί του παρόντος γύρω από τη Γη. Μέχρι το 2020 θα κινούνται συνολικά 30 τέτοιοι δορυφόροι στον ουρανό μας. Κάθε δορυφόρος του προγράμματος Galileo έχει άνοιγμα φτερών 15 μέτρα, ζυγίζει περίπου 750 κιλά και θα είναι σε τροχιά για 12 χρόνια.

ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ηλεκτρονική κλήση Galileo στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος.

400.000.000

Ο αριθμός των smartphone που χρησιμοποιούν σήμερα το Galileo. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μοντέλα από όλες τις μεγάλες εταιρείες. Μάθετε αν χρησιμοποιείτε καθημερινά το Galileo στον ιστότοπο www.usegalileo.eu.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί να κατάγονται και από τη χώρα σας.

Μέσω της σύνδεσης από την ΕΕ, υπάρχει ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από καταστροφές, από εγκληματικές ενέργειες, από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και διάφορα άλλα. Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ υποστηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας: από πιλότους έως εισαγγελείς, αρμόδιους για την προστασία ειδών και τελωνειακούς υπαλλήλους.