EU PROTECTS > Vores sikkerhed > Som en nål i en høstak: Sådan bruger EU satellitter til at redde liv

“Det var en dag, der startede godt og endte skidt. Men uden satellitteknologien og redningsholdene kunne den have endt meget, meget værre.”

José Dias

Over hele verden bliver der reddet liv hver dag takket være satellitlokalisering. I Europa er EU’s Galileo-satellitter involveret i 90 % af alle redningsaktioner. Hvad enten det handler om fiskere til havs eller vandrere, der er strandet på et bjerg, kan systemet hjælpe med at lokalisere mennesker i nød på fjerne steder. I august 2017 under en natlig rejse fra Madeira til fastlandet i Portugal kolliderede en belgisk lystbåd med et ukendt objekt. Skaden forårsagede en læk, og det var kun et spørgsmål om tid, før skibet ville synke. De to sejlere søsatte en redningsflåde og udsendte et nødsignal over radioen, som blev opfanget af EU-satellitter. Belgien og Portugal blev øjeblikkeligt alarmeret og sendte redningshold til stedet. 

EU’s globale satellitnavigationssystem (kendt som ‘Galileo’) anvendes hver dag i et utal af situationer fra nødstilfælde på havet til bilture og fra smartphones til sportsarrangementer.

Som en nål i en høstak: Sådan bruger EU satellitter til at redde liv

I nødstilfælde kan hastigheden og præcisionen af EU’s globale satellitnavigationssystem spare kostbar tid. Da en belgisk lystbåd var ved at synke ud for Portugals kyst, benyttede teams i Portugal, Belgien og Marokko EU-satellitter til at finde skibets præcise lokalisation og forberede en redningsaktion. 

Scroll for at fortsætte

José Dias

Portugal

“To dage efter at vi stævnede ud fra Madeira, hørte vi et højt brag – vi havde ramt noget. Kort tid efter stod vi i vand til knæene.”

“Det var der, jeg aktiverede nødalarmsignalet på vores skib, og det blev opfanget af EU’s Galileo-satellitter. Et containerskib kom os til undsætning, efterfulgt af det portugisiske luftvåben.”

“Jeg så mit skib synke fra broen på containerskibet. Det var et sørgeligt syn, for jeg havde selv bygget det over en periode på 10 år, men heldigvis kom hverken min kone eller jeg til skade.”

“Redningsaktionen gik virkelig hurtigt. Jeg tror ikke, det kunne være gået bedre.”

 - José Dias

Dries Boodts

Den maritime redningscentral (MRCC) – Oostende

Belgien

“Den nat blev nødsignalet fra lystbåden sendt til os via det operationelle Cospas-Sarsat-kontrolcenter i Toulouse, Frankrig. En belgisk båd var i problemer et godt stykke ud for den portugisiske kyst, så vi sendte alarmen ud til vores samarbejdspartnere i Lissabon, som var den redningsbase, der var nærmest lystbåden.” 

“Portugal har en fremragende eftersøgnings- og redningsenhed, og de holdt os opdateret under hele forløbet.”

“EU’s satellitsignaler er ekstremt hurtige og meget præcise.”

 - Dries Boodts

Lt João Pedro Janicas

Den maritime redningscentral (MRCC) – Lissabon

Portugal

“Vi brugte EU’s Galileo-alarmeringssystem til at markere den belgiske lystbåd præcise lokalitet. Vi kontaktede omgående et containerskib i nærheden for at bede om assistance og udsendte et fly og en helikopter. Kl. 02.12 havde vores team reddet de to sejlere op i en helikopter, som dernæst fragtede dem tilbage til fastlandet.” 

“Alt dette var muligt takket være samarbejde i realtid mellem vores team i Lissabon, Galileos kontrolcenter i Frankrig og belgiske og marokkanske redningstjenester.”

“Hvis signalet fra en båd kan opsamles af Galileo-satellitter, er der bedre chancer for, at redningsaktionen går godt.”

- Løjtnant João Pedro Janicas

Xavier Maufroid

Galileos eftersøgnings- og redningstjeneste (SAR), Europa-Kommissionen

Belgien

“Det kan være ekstremt skræmmende at tage del i en redningsaktion, men vores satellitter er en del af et globalt eftersøgnings- og redningssystem, der kan lokalisere mennesker i nød, uanset afstanden. Den 13. august 2017 opfangede Galileo nødsignalet fra det belgiske skib, og på under fem timer var parret bragt i sikkerhed.”

“I Europa afhænger rigtig meget af Galileos lokaliseringstjenester, blandt andet vores smartphones, transport, logistik, telekommunikation og energitjenester.” 

“Jeg arbejder på satellitsystemet, der hjalp med at lokalisere den belgiske båd og bringe de ombordværende i sikkerhed.”

- Xavier Maufroid

Fiammetta Diani

Italiener, Det Europæiske GNSS-agentur (GSA)

Tjekkiet

“Eftersøgnings- og redningstjenesten er kun en af Galileos funktioner. I et bredere perspektiv er Galileo et banebrydende, ekstremt innovativt EU-projekt, der leverer tjenester over hele verden. I dag når du benytter dig af korttjenester, taxi-apps eller mobilbetalings-apps, bruger du tjenester fra Galileo. De er tilgængelige for alle over hele Europa via enheder som smartphones og navigationssystemer. Med Galileo er vi mere sikre og helt i front inden for satellitinnovation.”

“Med Galileo gør vi raketvidenskab tilgængelig for alle ved at skabe virkelig nyttige tjenester.”

 - Fiammetta Diani

Vidste du?

Stærkere sammen

Takket være EU-budgettet kan vi fremme samarbejdet mellem videnskabsfolk og forskere i EU-projekter som Galileo. Det giver mening at samle midlerne og anvende dem på ambitiøse initiativer, som intet EU-land ville kunne gennemføre alene.

Global rækkevidde

Europas globale satellitnavigationssystem (også kaldet ‘GNSS’ eller ‘Galileo’) leverer præcise data til brug for en række positionerings- og tidsbestemmelsestjenester over hele verden. Galileo er også Europas bidrag til COSPAS-SARSAT, den internationale organisation, der forener 44 lande i bestræbelserne på at lokalisere og redde mennesker i nød, uanset hvor de befinder sig.

6

Det gennemsnitlige antal liv, der bliver reddet hver dag takket være COSPAS-SARSAT-netværket. Med en stigende sporingshastighed og positioneringspræcision forventes dette antal at stige.

26

Antallet af Galileo-satellitter, der i øjeblikket er i kredsløb om Jorden. I 2020 vil der være 30 i alt. Hver Galileo-satellit har et vingefang på 15 meter, vejer ca. 750 kg og vil være i kredsløb i 12 år.

Sikkerhedsnet

Et 'e-opkald' via Galileo til en nødtjeneste kan enten foretages manuelt eller automatisk i tilfælde af en alvorlig ulykke.

400,000,000

Antallet af smartphones, der i øjeblikket anvender Galileo, herunder modeller fra alle førende varemærker. Find ud af, om du bruger Galileo hver dag på www.usegalileo.eu.

HVEM ER DE ANDRE HELTE, DER REAGERER PÅ KATASTROFER?

Nogle af dem kommer måske endda fra dit land.

Netværket af lokale helte, som forbindes af EU, samarbejder om at beskytte os mod katastrofer, kriminalitet, effekten af klimaændringer og meget mere. Fra piloter til anklagemyndigheder og miljøforkæmpere til toldere – opdag, hvordan EU støtter lokale helte i dit land.