EU PROTECTS > Η ασφάλειά μας > Παραβίαση του κώδικα: πώς η ΕΕ προστατεύει τους υπολογιστές μας από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου

«Εντελώς ξαφνικά δεν είχα πια πρόσβαση στα έγγραφα, στις φωτογραφίες και στη μουσική μου. Όλα τα αρχεία του υπολογιστή μου ήταν κλειδωμένα!»

SEBASTIAN NICOLAU

Τι θα κάνατε αν ξαφνικά εξαφανίζονταν τα αρχεία του υπολογιστή σας; Όταν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έβαλαν στο στόχαστρο τον υπολογιστή του Sebastian, του έστειλαν ένα τελεσίγραφο: πλήρωσε 1.200 $ ή ετοιμάσου να αποχαιρετήσεις όλες τις φωτογραφίες, τα έγγραφα εργασίας και τα ηλεκτρονικά μηνύματά σου. Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν επικίνδυνο λογισμικό, γνωστό ως «ransomware», για να κρατούν σε κατάσταση ομηρίας τα αρχεία του υπολογιστή, με χρηματικό αντάλλαγμα. Ευτυχώς, ο Sebastian πήγε απευθείας στην αστυνομία, όπου εμπειρογνώμονες σε θέματα κυβερνοχώρου τον βοήθησαν να λύσει το πρόβλημα χωρίς να καταβάλει τα λύτρα. 
 
Η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση στην προστασία θυμάτων όπως ο Sebastian από αυτό το νέο είδος εγκληματικής δραστηριότητας. Η Ευρωπόλ βοηθά την εθνική αστυνομία στην ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών σχετικά με εγκλήματα στον κυβερνοχώρο στις χώρες της ΕΕ. Στο μεταξύ, ένας δικτυακός τόπος που υποστηρίζεται από την ΕΕ βοηθά τα θύματα των συγκεκριμένων εγκλημάτων να ανακτήσουν τα αρχεία του υπολογιστή τους χωρίς να πληρώσουν τίποτα.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΥ

Ανεπίκλητα ηλεκτρονικά μηνύματα, ανεπιθύμητες τηλεφορτώσεις λογισμικού, ιοί – οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν χρειάζεται καν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τα θύματά τους για να τους προκαλέσουν μακροχρόνια ζημία. Μάθετε περισσότερα για την υπηρεσία της ΕΕ που βοήθησε τη ρουμανική και την ολλανδική αστυνομία να εντοπίσουν ένα δίκτυο εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Η ΕΕ, σε συνδυασμό με έναν δικτυακό τόπο για την καταπολέμηση του κακόβουλου λογισμικού «ransomware», απευθύνει έντονη προειδοποίηση στους εγκληματίες που επιχειρούν να παραβιάσουν υπολογιστές με χρηματικό αντάλλαγμα.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Sebastian Nicolau

Θύμα ransomware

Ρουμανία

«Είχα ξεκινήσει μια περιήγηση στο διαδίκτυο μέσω του υπολογιστή μου όταν έλαβα ένα αναδυόμενο μήνυμα που μου ζητούσε να αναβαθμίσω το λογισμικό του υπολογιστή μου. Δέκα λεπτά αργότερα δεν είχα πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μηνύματα ούτε στα αρχεία μου. Έλαβα ένα μήνυμα στην οθόνη μου το οποίο μου ζητούσε 1.200 $ με αντάλλαγμα έναν κωδικό για να ξεκλειδώσω τα αρχεία μου.

Άρχισα να πανικοβάλλομαι και σκέφτηκα να πληρώσω τα λύτρα. Δεν ήθελα όμως να υποχωρήσω. Πήγα τον υπολογιστή μου στην αστυνομία του Βουκουρεστίου. Η μονάδα για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο επιβεβαίωσε ότι ο υπολογιστής μου είχε μολυνθεί με ransomware. Η αστυνομία με βοήθησε να παραβιάσω τον κωδικό του ransomware και να ανακτήσω το 99% των αρχείων μου.»

«Τα θύματα του ransomware πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να λάβουν άμεσα βοήθεια.»

 – Sebastian Nicolau

Catalin Zetu

Κεντρική μονάδα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, Εθνική Αστυνομία

Ρουμανία

«Βοηθήσαμε τον Sebastian να ανακτήσει τα αρχεία του υπολογιστή του. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε κάθε χρήστη του οποίου ο υπολογιστής μολύνθηκε από ransomware, κι έτσι δεν χρειάζεται να καταβάλει λύτρα στους εγκληματίες.

Τελικός μας στόχος είναι να οδηγηθούν οι εγκληματίες ενώπιον της δικαιοσύνης. Από το 2016 έως το 2017, συμμετείχα σε μια μεγάλη έρευνα σχετικά με το ransomware. Εντοπίσαμε τους εγκληματίες στη Ρουμανία, ωστόσο χρειαζόμασταν πληροφορίες σχετικά με τα θύματα στις Κάτω Χώρες και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Η Ευρωπόλ μας βοήθησε να έρθουμε σε επαφή με τους Ολλανδούς συναδέλφους μας, να συγκεντρώσουμε αποδεικτικά στοιχεία και, τελικά, να συλλάβουμε τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.»

«Τα περισσότερα εγκλήματα που διαπράττονται στον κυβερνοχώρο δεν περιορίζονται σε μία μόνο χώρα. Χωρίς τη στήριξη της Ευρωπόλ, δεν θα είχαμε λύσει τόσο γρήγορα τις συγκεκριμένες υποθέσεις.»

 – Catalin Zetu

Catalin-Bogdan Badiu

Ρουμάνος, Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, Ευρωπόλ

Κάτω Χώρες

«Η ομάδα μου υποστηρίζει τις έρευνες στον τομέα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο οι οποίες διεξάγονται από φορείς επιβολής του νόμου σε όλη την ΕΕ και εκτός αυτής. Ξεκινώντας τη δράση μας το 2016, βοηθήσαμε τη ρουμανική και την ολλανδική αστυνομία να ερευνήσει μια σειρά επιθέσεων με ransomware. Το λογισμικό ransomware είχε αναπτυχθεί στη Ρουμανία και χρησιμοποιήθηκε για να μολύνει υπολογιστές στις Κάτω Χώρες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Καθώς προχωρούσε η υπόθεση, μερίμνησα ούτως ώστε η ρουμανική και η ολλανδική αστυνομία να έχουν στη διάθεσή τους όλες τις πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο ransomware και την εγκληματική ομάδα που κρυβόταν πίσω από αυτό. Βρισκόμασταν, μάλιστα, στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια των συλλήψεων.»

«Οι πολίτες δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα ενάντια στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η αστυνομία σε ολόκληρη την Ευρώπη εργάζεται νυχθημερόν για να οδηγήσει τους εγκληματίες ενώπιον της δικαιοσύνης.»

 – Catalin-Bogdan Badiu

Petra Haandrikman

Μονάδα εγκλημάτων τεχνολογίας αιχμής, Εθνική Αστυνομία

Κάτω Χώρες

«Η έρευνά μας στις Κάτω Χώρες κατέδειξε εγκληματίες στη Ρουμανία. Με την Ευρωπόλ σε ρόλο διαμεσολαβητή, στηρίξαμε τους Ρουμάνους συναδέλφους μας όταν προέβησαν σε συλλήψεις το 2017.

Εκείνη περίπου την περίοδο, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια διεθνή βάση δεδομένων με κωδικούς ransomware. Ορισμένα θύματα ransomware είχαν αποδεσμεύσει με επιτυχία τους υπολογιστές τους χρησιμοποιώντας τους εν λόγω κωδικούς, και προσφέρθηκαν να τους μοιραστούν μαζί μας. Η Ευρωπόλ μάς βοήθησε να λάβουμε στήριξη από ομάδες καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που βρίσκονται σε άλλες χώρες. Εταιρείες ασφάλειας ΤΠ συνέβαλαν στη δημιουργία του δικτυακού τόπου.»

«Το ransomware μοιάζει με ιό γρίπης. Γιατί λοιπόν να μην εμβολιαστείτε με τους κωδικούς;»

 – Petra Haandrikman

Francisco Luís

Πορτογάλος, Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, Ευρωπόλ

Κάτω Χώρες

«Σε συνεργασία με την ολλανδική αστυνομία και εταιρείες ασφαλείας των ΤΠ, δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα για την καταπολέμηση του λογισμικού ransomware, με τίτλο “Όχι άλλα λύτρα”. Η ρουμανική αστυνομία ήταν από τους πρώτους συνεργάτες μας που εντάχθηκαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα. Μας έδωσαν  κωδικούς αποκρυπτογράφησης, με τους οποίους βοηθήσαμε θύματα επιθέσεων με ransomware.

Θέλαμε να διαθέσουμε τους εν λόγω κωδικούς δωρεάν στον δικτυακό τόπο. Μέχρι στιγμής, το έργο μας έχει βοηθήσει να αποδεσμευτούν περισσότεροι από 100.000 υπολογιστές που είχαν μολυνθεί με ransomware.»

«Συνεργαζόμαστε με υπηρεσίες επιβολής του νόμου και με ιδιωτικές εταιρείες για να κάνουμε πολύ δυσκολότερη τη ζωή των εγκληματιών του κυβερνοχώρου.»

 – Francisco Luís

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

RANSOMWARE (ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΛΥΤΡΙΣΜΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ)

Ένας τύπος λογισμικού που κρυπτογραφεί αρχεία και άλλα έγγραφα στον υπολογιστή σας, στο κινητό σας τηλέφωνο ή σε άλλες συσκευές. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά, θα σας ζητηθεί από τους εγκληματίες να καταβάλετε λύτρα με αντάλλαγμα ένα κλειδί αποκρυπτοθέτησης. Οι εγκληματίες επινοούν συνεχώς νέες μορφές ransomware, δεν πρέπει όμως επ’ ουδενί να πληρώσετε. Αντιθέτως θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια των Αρχών.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ BAKOVIA

Μια κοινή έρευνα που διεξήχθη από τη ρουμανική και την ολλανδική αστυνομία το 2017, με τη στήριξη εμπειρογνωμόνων της Ευρωπόλ στον τομέα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Μια ομάδα Ρουμάνων υπηκόων θεωρήθηκαν ύποπτοι για την αποστολή ransomware (το οποίο είχαν αποκτήσει μέσω του σκοτεινού δικτύου) σε περισσότερα από 170 θύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

50.000

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ransomware μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018. Ολόκληρο το έτος, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε συνολικά σε τουλάχιστον 600.000 άτομα παγκοσμίως.

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΛΥΤΡΑ

Ο ιστότοπος «Όχι άλλα λύτρα» εγκαινιάστηκε το 2016 και αποτελεί πρωτοβουλία της αστυνομίας των Κάτω Χωρών, του Ευρωπαϊκού κέντρου για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο της Ευρωπόλ, της εταιρείας McAfee και 129 εταίρων από ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος του είναι να παρέχει στα θύματα κλειδιά αποκρυπτοθέτησης και συμβουλές για την πρόληψη του ransomware, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τρόπους καταγγελίας εγκλημάτων που συνδέονται με ransomware.

22 ΕΚΑΤ. EUR

Το χρηματικό ποσό που δεν κατέληξε στις τσέπες των εγκληματιών από το 2016, χάρη στα εργαλεία αποκρυπτοθέτησης «Όχι άλλα λύτρα».

79.000

Ο αριθμός των θυμάτων λογισμικού ransomware παγκοσμίως τα οποία κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους χάρη στο «Όχι άλλα λύτρα».

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί να κατάγονται και από τη χώρα σας.

Χάρη στη δυνατότητα διασύνδεσης που προσφέρει η ΕΕ, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από την παράνομη εμπορία ναρκωτικών, τη ριζοσπαστικοποίηση, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλα. Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ στηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας: από τους αστυνομικούς ερευνητές έως τους πιλότους, τους ειδικούς του εμπορίου και τους ιατρούς.