EU PROTECTS > Siguranța noastră > Ruperea cercului: cum a destructurat Europa o rețea de trafic de persoane

„Acesta a fost unul din cele mai importante cazuri de trafic de persoane din ultimii ani.”

Inspector David Diego Monserrat

În iulie 2017, 13 femei au fost eliberate din mâinile unui grup infracțional violent. Manipulate și amenințate, ele fuseseră luate din sânul familiilor lor din Bulgaria și duse în Spania, unde au fost forțate să se prostitueze. 

Singura modalitate de a destructura rețeaua și de a le elibera pe femei a fost aceea de a coordona acțiunile în întreaga Europă. Europol și Eurojust au conectat forțele de poliție din Spania și Bulgaria pentru realizarea acestei anchete importante. Ambele agenții, ce operează la nivelul întregii Europe, s-au aflat în culise, ajutându-i pe ofițerii de poliție să colecteze și să-și împărtășească dovezi, precum și să facă arestări.

Redare clip video

Ruperea cercului: cum a destructurat Europa o rețea de trafic de persoane

A fost necesar ca autoritățile naționale să acționeze rapid din momentul descoperirii unei rețele violente de trafic de persoane. Femei tinere, luate din casele lor din Bulgaria, erau forțate să se prostitueze în Spania.

Într-o săptămână au fost arestați 34 de membri ai rețelei, iar 13 femei au fost eliberate. Succesul operațiunii s-a datorat unui efort european coordonat.

Defilați pentru a continua

EU Protects: Cum a destructurat Europa o rețea de trafic de persoane

Inspector David Diego Monserrat

Poliția națională

Spania

„Am primit, de la o sursă de încredere, informații potrivit cărora femei din Bulgaria erau forțate să se prostitueze în sudul Spaniei. A trebuit să coordonăm arestările direct cu Poliția bulgară. Europol și Eurojust au reprezentat creierul acestei cooperări.”

 

 

 

 

 

 

 

„Această rețea s-ar fi putut muta cu ușurință în altă țară, continuând să abuzeze femei.”

 - Inspector David Diego Monserrat

Enrique Morales

fost angajat Europol

Spania

„După ce am primit informații din Spania, am început să realizăm profiluri ale liderilor rețelelor, ale șoferilor și ale celor care se ocupă de femei. Europol are acces la o bază uriașă de date operative în materie penală. Ne întâlnim cu autoritățile naționale, contribuim la anchetele lor și coordonăm operațiuni ce implică mai multe țări.”

 

 

 

„Noi reprezentăm punctul de început al unei cooperări fluide.”

 - Enrique Morales

Francisco Jiménez-Villarejo

Spaniol, Eurojust

Olanda

„Am organizat două reuniuni în Haga pentru a planifica operațiunea. Alături de autoritățile spaniole și bulgare, am identificat țintele principale și acuzațiile în materie penală. Eurojust a furnizat consiliere în toate aspectele juridice ale operațiunii, cum ar fi emiterea de ordine de interdicție și blocarea conturilor bancare ale suspecților. De asemenea, sprijinul oferit victimelor a fost esențial: acestea aveau nevoie de protecție fizică și de informații cu privire la drepturile lor.”

 

 

 

 

 

„Am eliminat blocajele astfel încât să se poată face arestări în Spania și Bulgaria.”

 - Francisco Jimenez-Villarejo

Inspector Ivan Petrov

Direcția generală pentru combaterea crimei organizate

Bulgaria

Identitatea eroului obișnuit nu a fost dezvăluită pentru a proteja viața privată a persoanelor implicate

„Atât de multe lucruri ar fi putut să dea greș, deoarece operațiunea a avut loc în două țări simultan. În vederea arestărilor, au fost trimiși în Bulgaria 2 ofițeri spanioli, iar în Spania 2 ofițeri bulgari. În cele din urmă, infractorii au fost puși sub acuzare, iar victimele au fost salvate.” 

„Ar fi fost imposibilă destructurarea acestei rețele în lipsa colegilor noștri spanioli și europeni.”

 - Inspector Ivan Petrov

Zlatka Macheva

Manager de adăpost, Comisia națională pentru combaterea traficului de ființe umane

Bulgaria

„Colaborăm în mod regulat cu poliția prin intermediul coordonatorului de la nivel național al mecanismului destinat consilierii și sprijinirii victimelor traficului de persoane din Bulgaria.”

„Victimele traficului de persoane și ale exploatării sexuale care ajung la adăpostul nostru au de obicei vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Unele fete păstrează legătura cu noi o perioadă îndelungată, pe măsură ce își recapătă încrederea și încep să trăiască independent.” 

 

 

 

„Asigurăm sprijin medical și psihologic pentru a ajuta victimele să revină în societate.”

 - Zlatka Macheva

Știați?

Uniți pentru o cauză comună

După ce rolurile poliției naționale și procurorilor sunt consimțite, se stabilește o dată pentru a executa verificări și arestări transfrontaliere. Acestea se numesc Zile de acțiune comună

132

Numărul de cazuri de trafic de persoane investigate de Eurojust în 2017 – în comparație cu 71 în 2014

70%

dintre victime sunt traficate pentru exploatare sexuală, 19% pentru exploatare prin muncă. Cazurile rămase sunt de cerșetorie, mariaje false și trafic de organe

Sistemul de Informații al Europol (EIS)

Toate cele 28 de state membre ale UE pot accesa EIS, baza de date centrală a agenției pentru informații despre persoane și obiecte legate de infracțiuni internaționale grave (inclusiv trafic de persoane)

 

Coordonator UE anti-trafic

Dr. Myria Vassiliadou este responsabilă cu îmbunătățirea coordonării și coerenței tuturor eforturilor împotriva traficului de către instituțiile UE, agențiile UE și statele membre

CINE SUNT CEILALȚI EROI CARE LUPTĂ ÎMPOTRIVA REȚELELOR INFRACȚIONALE?

Unii dintre ei pot chiar să provină din țara dumneavoastră.

Prin intermediul conexiunilor create de UE, există o rețea de eroi locali care colaborează pentru a ne proteja de trafic de persoane, furturi de date, activități infracționale și multe altele. De la ofițeri de poliție, până la procurori, de la echipele de salvare, până la coordonatorii de aziluri, descoperiți cum sprijină UE eroii locali din țara dumneavoastră.