EU PROTECTS > Biztonságunk > Megtörni az ördögi kört: hogyan számolt fel Európa egy emberkereskedő hálózatot

„Ez volt az elmúlt évek egyik legjelentősebb emberkereskedelmi ügye.”

David Diego Monserrat felügyelő

2017 júliusában 13 nőt szabadítottak ki egy kegyetlen és erőszakos bűnbanda markából. Miután manipulációval és fenyegetéssel elszakították őket családjuktól, Bulgáriából Spanyolországba szállították és prostitúcióra kényszerítették őket.

A banda felszámolásának és a nők kiszabadításának egyetlen módja az volt, hogy egész Európában összehangolták a rendőri akciókat. A kiterjedt nyomozás sikeres végrehajtása érdekében az Europol és az Eurojust egyesítette a spanyolországi és bulgáriai rendőri erőket. Mindkét európai ügynökség ott állt a színfalak mögött, segítve a rendőröket a bizonyítékok összegyűjtésében és megosztásában, valamint a letartóztatások végrehajtásában.

Videó lejátszása

Megtörni az ördögi kört: hogyan számolt fel Európa egy emberkereskedő hálózatot

A nemzeti hatóságoknak gyorsan kellett cselekedniük, miután felfedtek egy olyan erőszakos emberkereskedő hálózatot, amely bulgáriai otthonaikból elvitt fiatal nőket kényszerített prostitúcióra Spanyolországban.

Egy hét leforgása alatt 34 bandatagot tartóztattak le és 13 fiatal nőt szabadítottak ki. A művelet sikere az összehangolt európai erőfeszítéseknek volt köszönhető.

Görgessen lejjebb a folytatáshoz

EU Protects: Hogyan számolt fel Európa egy emberkereskedő-hálózatot?

Inspector David Diego Monserrat

Nemzeti Rendőrség

Spanyolország

„Megbízható forrásból információt kaptunk, hogy Dél-Spanyolországban bolgár nőket kényszerítenek prostitúcióra. A letartóztatásokat közvetlenül össze kellett hangolnunk a bolgár rendőrséggel. Az együttműködés mögött az Europol és az Eurojust állt.”

 

 

 

 

 

 

 

„A banda könnyedén továbbállhatott volna egy másik országba, és ott folytathatta volna a nők kizsákmányolását.”

 – David Diego Monserrat felügyelő

Enrique Morales

korábbi Europol

Spanyolország

„Miután fülest kaptuk Spanyolországból, elkezdtünk profilokat készíteni a banda vezetőiről, a sofőrökről és a nőket futtatókról. Az Europolnak hatalmas bűnügyi hírszerzési adatbázishoz van hozzáférése. Találkozunk a nemzeti hatóságokkal, hozzájárulunk a nyomozásaikhoz és összehangoljuk a több országot érintő műveleteket.”

 

 

 

„Mi voltunk a kiindulópont a zökkenőmentes együttműködéshez.”

 – Enrique Morales

Francisco Jiménez-Villarejo

Spanyol, Eurojust

Hollandia

„Hágában két találkozót szerveztünk a művelet megtervezésére. A spanyol és a bolgár hatóságokkal együtt azonosítottuk a legfontosabb célszemélyeket és a büntetőjogi vádakat. Az Eurojust tanácsadást nyújtott a művelet valamennyi jogi vonatkozásának tekintetében, mint például a távoltartó határozatok kiadása és a gyanúsítottak bankszámláinak zárolása. Az áldozatok támogatása szintén létfontosságú volt: fizikai védelemre és a jogaikra vonatkozó tájékoztatásra volt szükségük.”

 

 

 

 

 

„Kiküszöböltük a szűk keresztmetszeteket, hogy Spanyolországban és Bulgáriában is megtörténhessenek a letartóztatások.”

 – Francisco Jimenez-Villarejo

Inspector Ivan Petrov

Szervezett Bűnözés Elleni Főigazgatóság

Bulgária

A hétköznapi hős személyazonosságát nem fedtük fel, hogy megóvjuk a műveletekben részt vevő személyek magánszféráját.

„Sok minden volt, ami félrecsúszhatott volna, hiszen a művelet két országban egyidejűleg zajlott le. A letartóztatásokhoz 2 spanyol tisztet küldtünk Bulgáriába és 2 bolgár tisztet Spanyolországba. Végül a bűnözőket vád alá helyezték és az áldozatokat megmentették.” 

„A spanyol és európai kollégák nélkül lehetetlen lett volna felszámolni a bandát.”

 – Ivan Petrov felügyelő

Zlatka Macheva

Menedékvezető, Emberkereskedelem Ellen Küzdő Nemzeti Bizottság

Bulgária

„A bolgár mechanizmus nemzeti koordinátorán keresztül rendszeresen együttműködünk a rendőrséggel az emberkereskedelem áldozatainak felkutatása és támogatása érdekében.”

„Az emberkereskedelem és a szexuális kizsákmányolás áldozatai, akik a menedékünkbe érkeznek, általában 18 és 25 év közöttiek. Néhány lány hosszú ideig kapcsolatban marad velünk, miközben próbálják újjáépíteni az emberekbe vetett bizalmukat és megkezdeni önálló életüket.” 

 

 

 

„Orvosi és pszichológiai támogatást nyújtunk, hogy segítsük az áldozatok visszatérését a társadalomba.”

 – Zlatka Macheva

Tudta?

Egyesült erővel egy közös ügyért

A nemzeti rendőrségek és ügyészek szerepének egyeztetését követően kitűzik a napot a határokon átnyúló házkutatások és letartóztatások végrehajtására. Ezek az úgynevezett Közös bevetési napok.

132

az Eurojust által kezelt emberkereskedelmi ügyek száma 2017-ben – szemben a 2014-ben kezelt 71 üggyel.

70%

a szexuális kizsákmányolás céljából eladott áldozatok aránya az emberkereskedelemben, 19%-kal pedig munkaerő-kizsákmányolás céljából kereskednek. A fennmaradó esetek koldulásra, névházasságokra és a szervkereskedelemre irányulnak.

Europol Információs Rendszer (EIS)

Mind a 28 EU-tagállam hozzáférhet az EIS-hez, az ügynökség központi információs adatbázisához, amely a súlyos nemzetközi bűncselekményekhez kapcsolható személyekről és tárgyakról tartalmaz információkat és értesüléseket (ideértve az emberkereskedelmet is).

 

EU emberkereskedelem elleni koordinátor

Dr. Myria Vassiliadou felelős az EU intézmények, az EU ügynökségek és a tagállamok emberkereskedelem ellen tett erőfeszítéseik összehangolásának és koherenciájának javításáért.

KI LEHET A TÖBBI HŐS, AKI A BŰNÖZŐI HÁLÓZATOK ELLEN KÜZD?

Néhányan közülük akár az Ön országából is származhatnak.

Az EU által létrehozott összeköttetéseknek köszönhetően hétköznapi hősök hálózata működik együtt annak érdekében, hogy megvédjenek bennünket az emberkereskedelemtől, az adatlopástól, a bűnözők tevékenységétől stb. A rendőröktől az ügyészekig, a mentőcsapatoktól a menekültügyi koordinátorokig – ismerje meg, hogyan támogatja az EU a hétköznapi hősöket az Ön országában.