EU PROTECTS > Naša sigurnost > Razbijanje kruga: kako je Europa razbila organizaciju za trgovinu ljudima

„Bio je to jedan od najznačajnijih slučajeva trgovine ljudima zadnjih godina.”

Inspektor David Diego Monserrat

U srpnju 2017. trinaest je žena oslobođeno iz ruku nasilne zločinačke bande. Bile su izložene manipulacijama i prijetnjama, odvojene od obitelji u Bugarskoj i prevezene u Španjolsku, gdje su prisiljavane na prostituciju. 

Jedini način za razbijanje bande i oslobađanje žena bila je koordinirana akcija u cijeloj Europi. Europol i Eurojust povezali su policijske snage u Španjolskoj i Bugarskoj koje su provele veliku istragu. Obje europske agencije bile su u pozadini i pomagale policajcima pri prikupljanju i dijeljenju dokaza te pri uhićenjima.

Reproduciraj videozapis

Razbijanje kruga: kako je Europa razbila organizaciju za trgovinu ljudima

Nacionalne vlasti morale su nakon razotkrivanja nasilne organizacije za trgovinu ljudima djelovati brzo. Mlade žene otete iz svojih domova u Bugarskoj prisiljavane su na prostituciju u Španjolskoj.

Za samo tjedan dana uhićena su 34 člana bande, a 13 je mladih žena oslobođeno. Operacija je uspjela zahvaljujući koordiniranom europskom djelovanju.

Pomaknite se da biste nastavili

EU Protects: kako je Europa razbila lanac trgovine ljudima

Inspector David Diego Monserrat

Nacionalna policija

Španjolska

„Od pouzdanog izvora dobili smo dojavu da su neke žene iz Bugarske prisiljene na prostituciju u južnoj Španjolskoj. Morali smo koordinirati uhićenja izravno s bugarskom policijom. Mozak cijele suradnje bili su Europol i Eurojust.”

 

 

 

 

 

 

 

„Ta se banda mogla lako preseliti u neku drugu zemlju i nastaviti zlostavljati žene.”

 - inspektor David Diego Monserrat

Enrique Morales

bivši Europol

Španjolska

„Kad smo dobili dojavu iz Španjolske, počeli smo izrađivati profile vođa bande, vozača i svodnika. Europol ima pristup golemoj bazi podataka o kriminalcima. Sastajemo se s tijelima nacionalnih vlasti, pridonosimo njihovim istragama te koordiniramo operacije u koje je uključeno nekoliko zemalja.”

 

 

 

„Bili smo ishodišna točka za glatku suradnju.”

 - Enrique Morales

Francisco Jiménez-Villarejo

Španjolac, Eurojust

Nizozemska

„Radi planiranja operacije organizirali smo dva sastanka u Haagu. U suradnji sa španjolskim i bugarskim tijelima prepoznali smo ključne ciljeve i kaznene prijestupe. Eurojust je davao savjete o pravnim aspektima operacije, npr. o izdavanju naloga za privođenje ili blokadi bankovnih računa osumnjičenika. Ključna je bila i potpora žrtvama: one su trebale fizičku zaštitu i informacije o svojim pravima.”

 

 

 

 

 

„Eliminirali smo uska grla i time omogućili uhićenja u Španjolskoj i Bugarskoj.”

 - Francisco Jimenez-Villarejo

Inspector Ivan Petrov

Glavna uprava za suzbijanje organiziranog kriminala

Bugarska

Identitet heroja nije otkriven radi zaštite privatnosti osoba koje su sudjelovale u toj operaciji.

„Brojne su stvari mogli poći po zlu jer se operacija odvijala istodobno u dvije države. Radi uhićenja dva su španjolska policajca poslana u Bugarsku, a dva bugarska u Španjolsku. Na kraju, kriminalci su optuženi, a žrtve oslobođene.” 

„Tu bi grupu bilo nemoguće razbiti bez kolega iz Španjolske i Europe.”

 - inspektor Ivan Petrov

Zlatka Macheva

Voditeljica skloništa pri Nacionalnoj komisiji za suzbijanje krijumčarenja ljudi

Bugarska

„Svakodnevno surađujemo s policijom putem nacionalnog koordinatora bugarskog mehanizma za upućivanje i potporu žrtvama trgovine ljudima.”

„Žrtve trgovine ljudima i seksualnog iskorištavanja koje dođu u naše sklonište obično imaju između 18 i 25 godina. Neke djevojke s nama dugo ostanu u kontaktu te ponovno razvijaju samopouzdanje i počinju živjeti samostalno.” 

„Pružamo medicinsku i psihološku podršku žrtvama kako bi se lakše integrirale u društvo.”

 - Zlatka Macheva

Jeste li znali?

Ujedinjeni u zajedničkom cilju

Kada se usuglase uloge nacionalnih policija i tužiteljstava, postavlja se datum izvođenja prekograničnih pretresa i uhićenja. Takvi se dani nazivaju danima zajedničke akcije.

132

slučaja trgovine ljudima preuzeo je Eurojust u 2017. u usporedbi s njih 71 u 2014.

70 %

žrtava prodaje se radi seksualnog iskorištavanja, 19 % za radnu eksploataciju. Ostali se slučajevi odnose na prošnju, lažne brakove i trgovinu organima.

Europolov informacijski sustav (EIS)

Svih 28 država članica EU-a može pristupiti EIS-u, središnjoj bazi podataka agencije za informacije o osobama i objektima povezanim s ozbiljnim međunarodnim zločinima (uključujući trgovinu ljudima).

 

KOORDINATOR EU-A(BREAK) ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Dr. Myria Vassiliadou odgovorna je za poboljšanje koordinacije i koherencije svih nastojanja institucija i agencija EU-a i država članica u pogledu suzbijanja krijumčarenja ljudi.

TKO SU DRUGI HEROJI KOJI SE BORE PROTIV KRIMINALNIH MREŽA?

Neki od njih možda su i iz vaše zemlje.

EU heroje među nama povezuje u mrežu koja nas štiti od trgovine ljudima, krađe podataka, kriminala i drugih prijetnji. Saznajte kako EU podupire heroje među nama u vašoj zemlji, od policajaca i tužitelja do spasilaca i koordinatora azila.