EU PROTECTS > Turvallisuus > Rikollisverkoston jäljillä: näin Eurooppa murskasi ihmissalakuljettajien verkoston

”Tämä on yksi viime vuosien merkittävimmistä ihmiskauppatapauksista.”

Poliisikomisario David Diego Monserrat

Heinäkuussa 2017 vapautettiin 13 väkivaltaisen rikollisryhmän kaappaamaa naista. Heidät oli erotettu perheistään Bulgariassa manipuloimalla ja uhkailemalla ja viety Espanjaan, missä heidät pakotettiin prostituutioon. 

Ainoa tapa verkoston purkamiseen ja naisten vapauttamiseen oli koordinoida Euroopan-laajuinen vastaisku. Europol ja Eurojust mahdollistivat yhteistyön Espanjan ja Bulgarian poliisiviranomaisten välillä laajan tutkinnan toteuttamiseksi. Kumpikin EU-virasto toimi kulissien takana auttaen poliiseja keräämään ja jakamaan todistusaineistoa ja tekemään pidätykset.

Katso video

Rikollisverkoston jäljillä: näin Eurooppa murskasi ihmissalakuljettajien verkoston

Kun väkivaltainen ihmissalakuljetusverkosto paljastui, kansallisten viranomaisten oli toimittava nopeasti. Bulgariassa kaapattuja nuoria naisia oli pakotettu prostituutioon Espanjassa.

Viikon aikana pidätettiin 34 rikollista ja vapautettiin 13 nuorta naista. Operaation onnistuminen oli hyvin koordinoidun eurooppalaisen yhteistyön ansiota.

Jatka vierittämällä

EU Protects: Eurooppalainen yhteistyö hajotti ihmiskaupparenkaan

Inspector David Diego Monserrat

Espanjan poliisi

Espanja

”Saimme luotettavasta lähteestä tiedon, että bulgarialaisia naisia pakotettiin prostituutioon Etelä-Espanjassa. Pidätykset oli koordinoitava Bulgarian poliisiviranomaisten kanssa, ja Europol ja Eurojust auttoivat sen toteutuksessa.”

 

 

 

 

 

 

 

”Rikollisryhmä olisi helposti voinut siirtyä toiseen maahan jatkamaan naisten hyväksikäyttöä.”

 - komisario David Diego Monserrat

Enrique Morales

entinen Europolin työntekijä

Espanja

”Espanjan pyynnöstä aloimme koota profiileja rikollisverkoston johtajista, kuljettajista ja kaapattujen naisten kanssa tekemisissä olevista. Europolin käytettävissä on valtava rikollisuutta koskeva tietokanta. Tapaamme kansallisia viranomaisia, autamme heitä tutkinnassa ja koordinoimme monen maan yhteisoperaatioita.”

 

 

 

”Sujuva yhteistyö käynnistyy meidän kauttamme.”

 - Enrique Morales

Francisco Jiménez-Villarejo

espanjalainen, Eurojust

Alankomaat

”Kokoonnuimme Haagiin kahdesti suunnittelemaan operaatiota. Yhdessä espanjalaisten ja bulgarialaisten viranomaisten kanssa nimesimme pääkohteet ja rikossyytteet. Eurojust neuvoi operaation juridisessa toteutuksessa, kuten lähestymiskieltojen määräämisessä ja epäiltyjen pankkitilien jäädyttämisessä. Myös uhrien tukeminen oli tärkeää. He tarvitsivat fyysistä suojelua ja tietoa oikeuksistaan.”

 

 

 

 

 

”Poistimme pullonkaulat, niin että pidätyksiä voitiin tehdä sekä Espanjassa että Bulgariassa.”

 - Francisco Jimenez-Villarejo

Inspector Ivan Petrov

Järjestäytyneen rikollisuuden torjuntavirasto

Bulgaria

Arjen sankarin identiteetti on salattu asianosaisten yksityisyyden suojaamiseksi

”Niin moni asia voi mennä pieleen, kun operaatio toteutetaan yhtä aikaa kahdessa maassa. Pidätyksiä varten lähetettiin kaksi espanjalaispoliisia Bulgariaan ja kaksi bulgarialaispoliisia Espanjaan. Operaatio onnistui, ja rikollisia vastaan nostettiin syytteet ja uhrit saatiin pelastettua.” 

”Rikollisryhmän kiinni saaminen olisi ollut mahdotonta ilman espanjalaisia ja muita eurooppalaisia kollegoitamme.”

 - komisario Ivan Petrov

Zlatka Macheva

turvakodin esimies, ihmiskaupan vastainen kansallinen komitea

Bulgaria

”Tuemme ihmiskaupan uhreja tekemällä säännöllisesti yhteistyötä poliisin kanssa. Yhteyshenkilönä on Bulgariaa koskevan yhteistyö- ja seurantamekanismin kansallinen koordinaattori.”

”Turvakotiimme saapuvat ihmiskaupan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhrit ovat yleensä 18–25-vuotiaita. Osa tytöistä pitää meihin yhteyttä vielä pitkään rakentaessaan uudelleen luottamusta ja aloitellessaan itsenäistä elämää.” 

 

 

 

”Tarjoamme lääketieteellistä ja psykologista apua, joka tukee ihmiskaupan uhrien paluuta yhteiskuntaan.”

 - Zlatka Macheva

Tiesitkö tämän?

Yhteistä päämäärää toteuttamassa

Kun kansallisten poliisivoimien ja syyttäjien rooleista on sovittu, sovitaan päivämäärä rajat ylittäville etsinnöille ja pidätyksille. Näistä päivistä käytetään nimitystä yhteisen toiminnan päivä.

132

Eurojustin vuonna 2017 käsittelemien ihmiskauppatapausten lukumäärä – vuonna 2014 luku oli 71.

70 %

uhreista kaupataan seksuaalisen hyväksikäytön kohteiksi, 19 % pakotetaan työhön. Lopuissa tapauksissa ihmiset voidaan pakottaa kerjäämään tai valeavioliittoihin tai kyse on elinkaupasta.

Europolin tietojärjestelmä (EIS)

Kaikki 28 EU-jäsenmaata voivat käyttää Europolin tietojärjestelmää, jossa on tietoa vakaviin kansainvälisiin rikoksiin, kuten ihmiskauppaan, liittyvistä ihmisistä ja kohteista.

 

EU:n ihmiskaupan torjunnan koordinaattori

Myria Vassiliadou vastaa ihmiskaupan vastaisten toimien koordinoinnin kehittämisestä ja yhtenäistämisestä EU:n toimielinten, virastojen ja jäsenvaltioiden kesken.

MUITA ARJEN SANKAREITA, JOTKA TAISTELEVAT RIKOLLISVERKOSTOJA VASTAAN

Jotkut heistä voivat olla lähtöisin kotimaastasi.

EU saattaa yhteen paikallisia arjen sankareita, joiden yhteistyö suojelee meitä ihmiskaupalta, tietomurroilta, rikolliselta toiminnalta ja muilta vaaroilta. Lue, miten EU tukee arjen sankareita omassa maassasi aina poliiseista syyttäjiin ja pelastajista turvapaikkakoordinaattoreihin.