EU PROTECTS > Η ασφάλεια μας > Εξαρθρωνοντασ το δικτυο: Πώς η Ευρώπη εξαρθρωσε ενα δικτυο εμπορίας ανθρωπων

«Αυτή ήταν μία από τις σημαντικότερες περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων τα τελευταία χρόνια.»

Επιθεωρητής David Diego Monserrat

Τον Ιούλιο του 2017, 13 γυναίκες απελευθερώθηκαν από μια αδίστακτη και βίαιη εγκληματική συμμορία. Μέσω χειραγώγησης και απειλών, είχαν απαχθεί από τις οικογένειές τους στη Βουλγαρία και είχαν μεταφερθεί στην Ισπανία, όπου εξαναγκάζονταν να εκδίδονται. 

Ο μόνος τρόπος για να εξαρθρωθεί η συμμορία και να απελευθερωθούν οι γυναίκες ήταν να συντονιστεί μια δράση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Europol και η Eurojust έφεραν σε επαφή τις αστυνομικές δυνάμεις στην Ισπανία και τη Βουλγαρία, προκειμένου να αναλάβουν αυτήν τη σημαντική έρευνα. Οι δύο ευρωπαϊκές υπηρεσίες δρούσαν στο παρασκήνιο, βοηθώντας τους αστυνομικούς να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν αποδεικτικά στοιχεία και να διενεργούν συλλήψεις.

Αναπαραγωγή του βίντεο

Εξαρθρωνοντασ το δικτυο: Πώς η Ευρώπη εξαρθρωσε ενα δικτυο εμπορίας ανθρωπων

Οι εθνικές αρχές χρειάστηκε να δράσουν γρήγορα μετά την αποκάλυψη ενός βίαιου δικτύου εμπορίας ανθρώπων. Νεαρές γυναίκες, οι οποίες είχαν απαχθεί από τα σπίτια τους στη Βουλγαρία, εξαναγκάζονταν να εργάζονται ως ιερόδουλες στην Ισπανία.

Μέσα σε μία εβδομάδα, συνελήφθησαν 34 μέλη της συμμορίας και απελευθερώθηκαν 13 νέες γυναίκες. Η επιχείρηση οφείλει την επιτυχία της στη συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

EU Protects: Πώς η Ευρώπη εξάρθρωσε ένα κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων

Inspector David Diego Monserrat

Εθνική Αστυνομία

Ισπανία

«Λάβαμε πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή ότι γυναίκες από τη Βουλγαρία εξαναγκάζονταν να εργάζονται ως ιερόδουλες στη νότια Ισπανία. Έπρεπε να συντονίσουμε τις συλλήψεις σε απευθείας συνεργασία με την Αστυνομία της Βουλγαρίας. Η Europol και η Eurojust ήταν οι εγκέφαλοι της συνεργασίας αυτής.»

 

 

 

 

 

 

 

«Αυτή η συμμορία θα μπορούσε εύκολα να μετακινηθεί σε άλλη χώρα για να συνεχίσει να κακοποιεί γυναίκες.»

 - Επιθεωρητής David Diego Monserrat

Enrique Morales

πρώην μέλος της Europol

Ισπανία

«Μόλις λάβαμε την ειδοποίηση από την Ισπανία, αρχίσαμε να δημιουργούμε το προφίλ των αρχηγών της συμμορίας, των οδηγών και των εκμεταλλευτών των γυναικών. Η Europol έχει πρόσβαση σε μια τεράστια βάση δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με εγκληματίες. Συναντιόμαστε με τις εθνικές αρχές, συμβάλλουμε στις έρευνές τους και συντονίζουμε τις επιχειρήσεις με τη συμμετοχή πολλών χωρών.»

 

 

 

«Ήμασταν το σημείο εκκίνησης για μια λειτουργική και ομαλή συνεργασία.»

 - Enrique Morales

Francisco Jiménez-Villarejo

Ισπανός, Eurojust

Ολλανδία

«Διοργανώσαμε 2 συναντήσεις στη Χάγη για να σχεδιάσουμε την επιχείρηση. Μαζί με τις ισπανικές και τις βουλγαρικές αρχές, προσδιορίσαμε τους βασικούς στόχους και τις ποινικές κατηγορίες. Η Eurojust παρείχε συμβουλές για όλες τις νομικές πτυχές της επιχείρησης, όπως την έκδοση περιοριστικών μέτρων και τον αποκλεισμό των τραπεζικών λογαριασμών των ύποπτων. Η παροχή υποστήριξης στα θύματα ήταν επίσης κρίσιμης σημασίας: χρειάζονταν φυσική προστασία και έπρεπε να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους.»

«Εξαλείψαμε τυχόν εμπόδια, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν συλλήψεις στην Ισπανία και τη Βουλγαρία.»

 - Francisco Jimenez-Villarejo

Inspector Ivan Petrov

Γενική Διεύθυνση Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος

Βουλγαρία

Η ταυτότητα του καθημερινού αυτού ήρωα δεν αποκαλύπτεται για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής των εμπλεκόμενων ατόμων

«Πάρα πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά, επειδή η επιχείρηση διεξήχθη ταυτόχρονα σε 2 χώρες. Για τις συλλήψεις, 2 Ισπανοί αξιωματικοί στάλθηκαν στη Βουλγαρία και 2 Βούλγαροι αξιωματικοί στην Ισπανία. Τελικά, απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους εγκληματίες και τα θύματα διασώθηκαν.» 

«Θα ήταν αδύνατο να συλλάβουμε αυτήν την ομάδα, χωρίς τους Ισπανούς και τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας.»

 - Επιθεωρητής Ivan Petrov

Zlatka Macheva

Υπεύθυνη Καταφυγίου, Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων

Βουλγαρία

«Συνεργαζόμαστε τακτικά με τις αστυνομικές αρχές μέσω του εθνικού συντονιστή του βουλγαρικού μηχανισμού για την παραπομπή των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων σε υποστηρικτικές δομές και την υποστήριξή τους.»

«Τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης που φτάνουν στο καταφύγιό μας είναι συνήθως μεταξύ 18 και 25 ετών. Μερικά κορίτσια παραμένουν σε επαφή μαζί μας για πολύ καιρό, καθώς αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη τους και αρχίζουν να ζουν ανεξάρτητα.» 

 

 

 

«Παρέχουμε ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη για να βοηθήσουμε τα θύματα να επιστρέψουν στην κοινωνία.»

 - Zlatka Macheva

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Ενωμένοι για έναν κοινό στόχο

Μόλις συμφωνηθεί ο ρόλος της εθνικής αστυνομίας και των εισαγγελέων, ορίζεται μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή διασυνοριακών ερευνών και συλλήψεων. Αυτές ονομάζονται Ημέρες Κοινής Δράσης (JAD)

132

Ο αριθμός των περιπτώσεων εμπορίας ανθρώπων που ανέλαβε η Eurojust το 2017 – σε σχέση με 71 το 2014

70%

των θυμάτων πέφτουν θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση το 19% με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν επαιτεία, ψεύτικους γάμους και εμπόριο οργάνων

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΧΟ

Και τα 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση στην EIS, την κεντρική βάση δεδομένων του οργανισμού για στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με ανθρώπους και αντικείμενα που συνδέονται με σοβαρά διεθνή εγκλήματα (συμπεριλαμβανομένης και της εμπορίας ανθρώπων)

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Η Δρ Μύρια Βασιλειάδου είναι υπεύθυνη για τη βελτίωση του συντονισμού και της συνοχής όλων των προσπαθειών για την εξάρθρωση της εμπορίας ανθρώπων από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τους οργανισμούς της ΕΕ και τα Κράτη Μέλη

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί και να κατάγονται από τη χώρα σας.

Μέσω της σύνδεσης από την ΕΕ, υπάρχει ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από την εμπορία ανθρώπων, υποκλοπές δεδομένων, εγκληματικές ενέργειες και άλλα. Από αστυνομικούς έως εισαγγελείς, ομάδες διάσωσης και συντονιστές παροχής ασύλου, ανακαλύψτε πώς η ΕΕ υποστηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας.