EU PROTECTS > Siguranța noastră > De la conștientizare la prevenire: cum combate UE radicalizarea în întreaga Europă

„La fel ca în cazul majorității oamenilor, pentru mine radicalizarea era un subiect de la televizor. Însă totul s-a schimbat pe 22 mai 2017.”

Figen Murray

Figen și Nabila sunt două femei care au trăit două experiențe foarte diferite ale radicalizării. În timp ce fiul lui Figen a fost ucis într-un atentat terorist, Nabila a fost pe punctul de a-și pierde fiul în mrejele unei ideologii extremiste. Viețile ambelor mame au fost schimbate iremediabil din cauza extremismului, însă ele și-au unit forțele din dorința de a-i educa pe alții cu privire la riscurile radicalizării.

Rețeaua UE pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare le pune în legătură pe Figen și Nabila cu lucrători sociali și organizații locale care colaborează în vederea stopării răspândirii deopotrivă a viziunilor și grupărilor extremiste, cele din urmă folosindu-se de cele dintâi pentru a promova violența.

Redare clip video

De la conștientizare la prevenire: cum combate UE radicalizarea în întreaga Europă

Radicalizarea și viziunile extremiste au existat dintotdeauna, însă noile tehnologii și polarizarea tot mai crescută a societății le transformă într-o amenințare deosebit de insidioasă, în special pentru cei tineri. Urmăriți două mame, evenimentele personale care le-au determinat să depună eforturi de combatere a radicalizării și rețeaua de la nivelul UE care le-a pus la dispoziție un nou spațiu unde să își poată face cunoscute relatările și să se alăture altor specialiști din domeniu.

Defilați pentru a continua

EU Protects: Cum combate UE radicalizarea

Figen Murray

Promotor al păcii

Regatul Unit

„Fiul meu, Martyn, s-a numărat printre cele 22 de victime ucise în atacul terorist de pe stadionul din Manchester în anul 2017. Am trecut de la starea de șoc la cea de tristețe profundă, ajungând în final la nevoia de a înțelege moartea lui Martyn. Prin urmare, acum spun povestea noastră oriunde am șansa de a produce o schimbare. Am vorbit chiar și în plenul Parlamentului European și am cunoscut persoane cu perspective similare prin intermediul rețelei de combatere a radicalizării.”

„Îmi doresc să previn situațiile în care alte familii suferă din cauza unor astfel de acțiuni lipsite de sens și care pot fi, în ultimă instanță, prevenite.”

 - Figen Murray

Robert Örell

ONG EXIT

Suedia

„Am 15 ani de experiență în domeniul asistenței în vederea părăsirii mediilor extremiste violente, dedicate fie radicaliștilor de extremă dreaptă, fie membrilor grupurilor criminale sau extremiștilor religioși. Vrem să îi sprijinim să facă o schimbare pozitivă în viețile lor și să creeze o societate mai sigură. Aceasta necesită timp și resurse. Trebuie să intensificăm sprijinul și procesul de sensibilizare la nivelul întregii UE.”

„Grupările extremiste nu sunt limitate de frontierele naționale. Țările trebuie să depună eforturi comune pentru a combate influența acestor grupări în Europa.”

 - Robert Örell

Jessika Soors

Municipalitatea Vilvoorde

Belgia

„În Vilvoorde, responsabilitatea mea este aceea de a coordona eforturile locale în vederea prevenirii și combaterii extremismului violent. Prin urmare, pe lângă activitățile de politică pe care le desfășurăm, ne implicăm la nivelul școlilor și comunităților.”

„Partea bună a Rețelei UE pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare este aceea că specialiști din întreaga Europă se pot găsi și sprijini reciproc. Știm că suntem cu toții implicați și colaborăm.”

„UE sprijină specialiștii care lucrează direct cu persoanele vulnerabile în fața radicalizării. Acest sprijin are un impact direct asupra siguranței pe străzile noastre.”

 - Jessika Soors

Nabila Mazouz

Purtător de cuvânt în cadrul comunității

Belgia

„Într-o zi, am primit un telefon de la poliție prin care am fost informată că fiul meu a fost arestat în timp ce se îndrepta spre Siria prin Turcia – avea doar 17 ani. În închisoare, am avut șansa de a-l deradicaliza și de a-l readuce în comunitate. A fost nevoie de răbdare și de înțelegere. În prezent, fiul meu și-a reluat studiile și vrea să devină asistent social.”

„Acum dispun de o platformă unde îmi pot face cunoscută experiența. Merg prin școli împreună cu Jessika și cu alți membri ai rețelei UE, pentru a spori gradul de sensibilizare cu privire la multiplele fațete ale radicalizării.”

 

„În momentul în care fiul meu a intrat în închisoare, am știut că e timpul să primească ajutor.”

 - Nabila Mazouz

Știați?

Radicalizarea

poate lua forme multiple – religioasă, politică și socială – ce reprezintă surse de inspirație pentru grupările extremiste și, eventual, incită la violență.

5.000

Numărul total de specialiști din cadrul Rețelei UE pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare (RAN) în anul 2018. Cunoscută sub denumirea de „rețeaua specialiștilor”, RAN promovează cooperarea, grupurile de lucru și formarea în rândul organizațiilor locale, lucrătorilor sociali și cadrelor didactice care activează deja în diferite state membre ale UE.

9

Numărul grupurilor de lucru din cadrul RAN, care sunt împărțite pe diferite domenii tematice de expertiză: comunicare și relatări; educație; EXIT; tineret, familii și comunități; autorități locale; închisoare și eliberare condiționată; poliție și aplicarea legii; comemorarea victimelor terorismului; sănătate și asistență socială.

CINE SUNT CEILALȚI EROI CARE LUPTĂ ÎMPOTRIVA ACTIVITĂȚII INFRACȚIONALE?

Unii dintre ei pot chiar să provină din țara dumneavoastră.

Prin intermediul conexiunilor create de UE, există o rețea de eroi locali care colaborează pentru a ne proteja de radicalizare, atacuri informatice și multe altele. De la detectivi, până la piloți, de la experți comerciali, până la medici, descoperiți cum sprijină UE eroii locali din țara dumneavoastră.