EU PROTECTS > Η ασφάλειά μας > Από την ενημέρωση στην πρόληψη: Πώς η ΕΕ καταπολεμά τη ριζοσπαστικοποίηση σε ολόκληρη την Ευρώπη

«Όπως και για τους περισσότερους ανθρώπους, έτσι και για εμένα η ριζοσπαστικοποίηση ήταν κάτι που έβλεπα στην τηλεόραση. Όμως, στις 22 Μαΐου 2017 όλα αυτά άλλαξαν».

FIGEN MURRAY

Η Figen και η Nabila είναι δύο γυναίκες με πολύ διαφορετικές εμπειρίες ριζοσπαστικοποίησης. Ο γιος της Figen σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση, ενώ η Nabila κινδύνευσε να χάσει τον γιο της λόγω μιας εξτρεμιστικής ιδεολογίας. Ο εξτρεμισμός άλλαξε για πάντα τις ζωές των δύο μητέρων. Ένωσαν τις δυνάμεις τους έχοντας κοινό σκοπό να ενημερώνουν άλλους ανθρώπους σχετικά με τους κινδύνους της ριζοσπαστικοποίησης.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση φέρνει σε επαφή τη Figen και τη Nabila με κοινωνικούς λειτουργούς και τοπικές οργανώσεις που εργάζονται για να σταματήσουν τη διάδοση τόσο των εξτρεμιστικών απόψεων όσο και των ομάδων που τις χρησιμοποιούν για την προώθηση της βία.

Αναπαραγωγή του βίντεο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ριζοσπαστικοποίηση και οι ακραίες απόψεις υπήρχαν ανέκαθεν, αλλά οι νέες τεχνολογίες και η αυξανόμενη πόλωση της κοινωνίας τις καθιστούν μια ιδιαίτερα ύπουλη απειλή, ειδικά για τους νέους. Ακολουθήστε τις 2 μητέρες, τα προσωπικά γεγονότα που τις έστρεψαν στο έργο κατά της ριζοσπαστικοποίησης και το πανευρωπαϊκό δίκτυο που τους έδωσε ένα νέο βήμα για να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με άλλους επαγγελματίες του τομέα.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

EU Protects: Πώς η ΕΕ καταπολεμά τη ριζοσπαστικοποίηση

Figen Murray

Υπέρμαχος της ειρήνης

Ηνωμένο Βασίλειο

«Ο γιος μου, ο Martyn, ήταν ένα από τα 22 άτομα που σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση στο Manchester Arena το 2017. Πέρασα από το σοκ στην κατάθλιψη και, στη συνέχεια, στην ανάγκη να κατανοήσω τον θάνατο του Martyn. Έτσι, τώρα μοιράζομαι την ιστορία μας οπουδήποτε μπορώ να κάνω τη διαφορά. Έχω μιλήσει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχω γνωρίσει άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες μέσω του δικτύου της ΕΕ για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης. Η ουσία είναι να συνεργαζόμαστε, να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να ανταλλάσσουμε καλές πρακτικές».

«Θέλω να αποτρέψω να συμβεί κάτι παρόμοιο σε άλλες οικογένειες, ώστε να μην βιώσουν τη θλίψη που προκαλούν τέτοιες παράλογες πράξεις, οι οποίες μπορούν τελικά να αποφευχθούν».

 - Figen Murray

Robert Örell

ΜΚΟ EXIT

Σουηδία

«Εδώ και 15 χρόνια, βοηθάω άτομα να εγκαταλείψουν βίαια εξτρεμιστικά περιβάλλοντα, είτε πρόκειται για ακροδεξιούς εξτρεμιστές, μέλη συμμοριών ή άτομα με ριζοσπαστικές θρησκευτικές απόψεις. Ο καθένας έχει τη δική του ιστορία. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν μια θετική αλλαγή στη ζωή τους και να δημιουργήσουμε μια ασφαλέστερη κοινωνία. Αυτό απαιτεί χρόνο και πόρους. Πρέπει να ενισχύσουμε την υποστήριξη και την ευαισθητοποίηση σε ολόκληρη την ΕΕ»

«Οι εξτρεμιστικές ομάδες ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν, για να καταπολεμήσουν την επιρροή αυτών των ομάδων στην Ευρώπη».

 - Robert Örell

Jessika Soors

Δήμος του Βίλβορντε

Βέλγιο

«Στο Βίλβορντε, είμαι υπεύθυνη για τον συντονισμό των τοπικών προσπαθειών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τις δράσεις πολιτικής, επισκεπτόμαστε επίσης σχολεία και κοινότητες.»

«Το θετικό με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση είναι ότι επαγγελματίες από ολόκληρη την Ευρώπη μπορούν να βρουν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον. Γνωρίζουμε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα.»

«Η ΕΕ υποστηρίζει τους επαγγελματίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και εργάζονται με άτομα ευάλωτα στη ριζοσπαστικοποίηση. Αυτή η υποστήριξη έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια στους δρόμους μας».

 - Jessika Soors

Nabila Mazouz

Δημόσια ομιλήτρια

Βέλγιο

«Μια μέρα με κάλεσε η αστυνομία για να μου πει ότι ο γιος μου είχε συλληφθεί ταξιδεύοντας προς τη Συρία μέσω Τουρκίας —ήταν μόλις 17 χρονών. Όταν μπήκε στη φυλακή, είχαμε την ευκαιρία να τον αποριζοσπαστικοποιήσουμε και να τον επανεντάξουμε στην κοινότητα. Χρειάστηκε υπομονή και κατανόηση. Σήμερα ο γιος μου συνεχίζει τις σπουδές του και θέλει να γίνει κοινωνικός λειτουργός».

«Τώρα, έχω μια πλατφόρμα για να μοιραστώ την εμπειρία μου. Επισκεπτόμαστε σχολεία με την Jessika και άλλα μέλη του δικτύου της ΕΕ, για να συμβάλλουμε στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα πολλά πρόσωπα της ριζοσπαστικοποίησης».

 

«Όταν ο γιος μου μπήκε στη φυλακή, κατάλαβα ότι είχε έρθει η στιγμή που χρειαζόταν βοήθεια».

 - Nabila Mazouz

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

μπορεί να έχει διάφορες μορφές —θρησκευτική, πολιτική και κοινωνική— που εμπνέουν εξτρεμιστικές ομάδες και τροφοδοτούν, ενδεχομένως, τη βία.

5.000

Ο συνολικός αριθμός των επαγγελματιών του Δικτύου Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (RAN) της ΕΕ το 2018. Γνωστό ως «δίκτυο επαγγελματιών», το RAN προωθεί τη συνεργασία, τις ομάδες εργασίας και την κατάρτιση μεταξύ τοπικών οργανώσεων, κοινωνικών λειτουργών και εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούνται ήδη σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ.

9

Ο αριθμός των ομάδων εργασίας του δικτύου RAN, οι οποίες χωρίζονται σε διαφορετικούς θεματικούς τομείς εξειδίκευσης: Επικοινωνία και αφηγήσεις, Εκπαίδευση, EXIT (πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης), Νεολαία, Οικογένειες και κοινότητες, Τοπικές αρχές, Φυλακές, Δικαστική επιτήρηση, Αστυνομία και Επιβολή του νόμου, Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας, Υγεία και κοινωνική πρόνοια.

4,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Ο προϋπολογισμός του 2017 για τη Μονάδα της ΕΕ για την αναφορά διαδικτυακού περιεχομένου στο πλαίσιο της Ευροπόλ. Η μονάδα είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης μέσω διαδικτύου από τρομοκράτες που χρησιμοποιούν το YouTube, το Facebook και το Twitter.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί να κατάγονται και από τη χώρα σας.

Χάρη στη δυνατότητα σύνδεσης που προσφέρει η ΕΕ, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από τη ριζοσπαστικοποίηση, τη διακίνηση ναρκωτικών, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και πολλά άλλα. Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ στηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας: από τους ανακριτές της αστυνομίας έως τους πιλότους, τους ειδικούς σε θέματα εμπορίου και τους γιατρούς.