EU PROTECTS > Naše zdravje

Naše zdravje

Zaradi sodobnega razvoja znanosti živimo dlje in smo bolj zdravi kot kadarkoli prej. Še vedno pa se moramo zaščititi pred številnimi tveganji za zdravje, kot so nevarni izdelki, smrtonosne bolezni in nevarne kemikalije.

Evropska unija svojo odgovornost, da skrbi za svoje državljane, jemlje resno. Vsak dan heroji iz različnih držav EU skrbijo za to, da smo zdravi in na varnem. To so njihove zgodbe.

Food allergens

"My daughter suffers from a really serious peanut allergy. Not knowing the ingredients in her food could be life-threatening."

Daniela Halm

In a nutshell: How the EU protects citizens from dangerous food ingredients

For people with food allergies, simply eating a snack containing the wrong ingredient could end in disaster. Find out about the European food labelling system that is helping families dealing with food allergies live normal and healthy lives. Then, see how these rules were put to the test when Germany and Austria discovered peanuts in a batch of pastries. Thanks to all of these safeguards, European consumers can shop and eat without worrying about what might be lurking on their plate.

Learn more
Grožnje našemu zdravju

„Dostop do vrhunskih evropskih specialistov je bil ključnega pomena za določitev najboljšega možnega zdravljenja za najinega sina.“

K. in J.

Drugo mnenje: kako mreže EU širijo znanje za reševanje življenj

V Evropi okrog 30 milijonov ljudi živi z redkimi boleznimi in zdravstvenimi stanji, vendar nobena država sama nima znanja ali zmožnosti za njihovo zdravljenje. Leta 2017 so zdravstveni strokovnjaki iz 28 centrov v 13 državah EU pomagali družinski zdravnici pri diagnozi in odločitvi glede zdravljenja otroka z redko obliko epilepsije.

Več informacij
Vpliv podnebnih sprememb

„Pri svojih letih ne želim biti ogrožena vsakič, ko zapustim hišo.“

Umbelina Martinho

Hlajenje: kako se Evropa z naravnimi rešitvami spopada z vročinskimi valovi 

Že samo v Evropi vročinski valovi povzročijo več kot 3.000 smrti na leto. Od naravnega zelenega vetrovnega pasu v Cascaisu na Portugalskem do vrhunskih evropskih satelitov, ki spremljajo žgoče temperature v Bologni – EU podpira urbaniste, arhitekte in znanstvenike, ki iščejo lokalne rešitve za izredno vročino. Kaj je na kocki? Na tisoče življenj vsako poletje po vsej Evropi.

Več informacij
Grožnje za naše zdravje

EU je zagotovila 2 milijardi evrov in s tem pomagala zajeziti enega najhujših izbruhov ebole v zgodovini.

Zajezitev virusa ebola: zaščita ljudi, ki so življenjsko ogroženi

Ko se je ebola širila po Zahodni Afriki, je EU pomagala več sto ljudem iz vse Evrope, da so združili moči in se spopadli z epidemijo.

Več informacij
Chemicals in our clothing

"It’s reassuring to know my son will be safe in clothes that are free from toxic chemicals."

Gosia Calabrò

Tightening the seams: How the EU is protecting us from toxic chemicals in clothes

Whether it’s the start of a new season, your child’s first day of school or a great deal during sales – there are many things to consider when buying clothes. But there are some chemical substances that, if found in clothing, are dangerous to human health. This is why the EU – with support from scientists, chemical inspectors and textile companies – is limiting the use of 33 chemicals in all textile products made and sold on the European market.

Learn more
Grožnje našemu zdravju

„Srce mi končno bije normalno. Operacija mi je zares odprla novo obzorje.“

Pieter Kappelhof

Ohranjanje ritma: Kako EU zdravi srca z najsodobnejšim zdravljenjem

Za večino od nas je zdravo srce nekaj samoumevnega. Za številne, ki trpijo za boleznimi srca, pa je to veliko razkošje. V zadnjih šestih letih se je v okviru dveh kliničnih preskušanj s finančno podporo EU razvila človeška srčna zaklopka, ki deluje dlje časa, z njo pa je življenje številnih bolnikov po Evropi že izboljšano.

Več informacij
Nevarni izdelki

„Želim biti 100-odstotno prepričana, da se moj sin igra z varnimi igračami.“

Svenja Weber

Skrita nevarnost: kako je igračka presenečenja dvignila na noge vse evropske države

Najljubši lik, najljubša barva ali okus – to so izbire, ki nas vodijo pri nakupovanju za otroke. Morebitna tveganja zlahka spregledamo. Ko je Finska javila, da uvožena steklenička s sokom in igračko presenečenja predstavlja nevarnost zadušitve, je bil Luksemburg ena od 31 držav, ki so prejele to opozorilo. Z vseevropskim sistemom hitrega obveščanja smo pred nevarnostjo obvarovali več tisoč otrok.

Več informacij

Ali ste vedeli?

81 LET

je bila v letu 2016 povprečna pričakovana življenjska doba prebivalcev EU.

86 %

smrti, katerih vzrok so naravne nevarnosti, je rezultat ekstremnih temperatur med vročinskimi valovi.

29 %

neživilskih proizvodov, ki so bili označeni kot nevarni potrošnikom, je igrač, dodatnih 20 % je motornih vozil.

DVE OSEBI OD TREH

(67,2 %) v EU menita, da je njuno zdravstveno stanje dobro ali zelo dobro.

ZGODBE SE NE KONČAJO TU

V vaši bližini so heroji, ki s svojim delom neprestano varujejo vaše zdravje ter zdravje vaše družine in bližnjih. Preberite njihove zgodbe.