EU PROTECTS > Sănătatea noastră

Sănătatea noastră

Datorită progreselor de vârf din domeniul științific, trăim mai mult și ne menținem mai sănătoși decât oricând. Însă trebuie să ne păzim în continuare împotriva multor pericole pentru sănătate, cum ar fi produsele nesigure, bolile potențial fatale și produsele chimice periculoase.

Uniunea Europeană își asumă responsabilitatea de a avea grijă cu seriozitate de cetățenii săi. În fiecare zi, eroi din diverse state ale UE colaborează pentru a ne ajuta să rămânem sănătoși și în afara oricărui pericol. Acestea sunt poveștile lor.

Alergeni alimentari

„Fiica mea are o alergie foarte puternică la arahide. Necunoașterea ingredientelor din alimentele pe care le consumă îi poate pune în pericol viața.”

Daniela Halm

Miezul problemei: ce face UE pentru a ne proteja de ingredientele alimentare periculoase

Cei care suferă de alergii alimentare știu prea bine ce efect – uneori chiar letal – poate avea consumul unui aliment care conține ingredientul greșit. Aflați cum funcționează sistemul european de etichetare a alimentelor, care ajută persoanele alergice să aibă totuși o viață normală și sănătoasă. Apoi descoperiți cum s-a soluționat situația atunci când Germania și Austria au descoperit arahide într-un lot de produse de patiserie. Datorită acestor sisteme de protecție, consumatorii europeni pot cumpăra și consuma fără să-și mai facă griji.

Mai multe
Amenințări la adresa sănătății noastre

„Faptul că am avut acces la specialiști de vârf din Europa a reprezentat un aspect esențial în găsirea celui mai bun tratament posibil pentru fiul nostru.”

K & J

O a doua opinie: diseminarea cunoștințelor în cadrul rețelelor UE în scopul salvării de vieți

În Europa trăiesc aproximativ 30 de milioane de persoane care suferă de patologii sau afecțiuni rare, însă nicio țară nu are, pe cont propriu, cunoștințele sau capacitatea necesare tratării acestora. În anul 2017, medici specialiști din 28 de centre din 13 țări au sprijinit un medic de familie în vederea stabilirii diagnosticului și a tratamentului pentru un copil care suferea de o formă rară de epilepsie.

Mai multe informații
Efectele schimbărilor climatice

„La vârsta mea, nu vreau să mă aflu în pericol de fiecare dată când plec de acasă.”

Umbelina Martinho

Păstrând răcoarea: cum face Europa uz de soluții naturale pentru a combate valurile de căldură 

Valurile de căldură provoacă peste 3.000 de decese în fiecare an, și asta doar în Europa. Fie că este vorba de un coridor ecologic natural pentru vânt din Cascais sau de sateliții europeni de ultimă generație care urmăresc temperaturile extrem de ridicate din Bologna, UE oferă sprijin urbaniștilor, arhitecților și oamenilor de știință care încearcă să găsească soluții locale de gestionare a fenomenelor de căldură extremă. Care este miza? Mii de vieți salvate în fiecare vară, în întreaga Europă.

Mai multe informații
Amenințări la adresa sănătății noastre

Cele 2 miliarde EUR furnizate de UE au contribuit la ținerea sub control a uneia din cele mai mari epidemii de Ebola din istorie.

Ținerea sub control a epidemiei de Ebola: protejarea celor aflați în situații care le pun viața în pericol​

În contextul ravagiilor făcute de Ebola în Africa occidentală, UE a sprijinit sute de persoane din întreaga Europă să își unească forțele pentru a combate epidemia.

Mai multe informații
Produsele chimice din îmbrăcăminte

„Mă bucur că băiețelul meu va putea purta hăinuțe fără substanțe chimice toxice”.

Gosia Calabrò

Textile: ce face UE pentru a ne proteja de substanțele chimice toxice în îmbrăcăminte

Decizii, decizii, ori de câte ori cumpărăm haine – la schimbarea de anotimpuri, la început de an școlar, în perioade de reduceri etc. Există însă unele substanțe chimice care, dacă se găsesc în îmbrăcăminte, sunt periculoase pentru sănătate. Acesta este motivul pentru care UE, cu sprijinul oamenilor de știință, al inspectorilor chimici și al întreprinderilor textile, limitează utilizarea a 33 de substanțe chimice în toate produsele textile fabricate și vândute pe piața europeană.

Mai multe
Amenințări la adresa sănătății noastre

„Inima mea bate normal pentru prima dată. Operația mi-a oferit într-adevăr o nouă perspectivă.”

Pieter Kappelhof

Menținerea ritmului constant: cum vindecă UE inimi cu ajutorul unor tratamente inovatoare

Majoritatea dintre noi considerăm că a avea o inimă sănătoasă este ceva obișnuit. Însă pentru mulți care suferă de boli cardiace, aceasta este un lux. În ultimii 6 ani, în cadrul a două studii clinice finanțate de UE, a fost dezvoltată o valvă cardiacă umană, care a îmbunătățit deja viețile multor pacienți din întreaga Europă.

Mai multe informații
Produse periculoase

„Vreau să fiu 100% sigură că jucăriile cu care se joacă fiul meu sunt sigure.”

Svenja Weber

Pericolul ascuns: cum o jucărie-surpriză a pus toate țările europene în alertă maximă

Un personaj favorit, o culoare sau o aromă preferată – acestea sunt aspectele în funcție de care alegem atunci când facem cumpărături pentru copii. Potențialele riscuri pot fi cu ușurință trecute cu vederea. Când Finlanda a semnalat că o sticlă de suc din import însoțită de o jucărie surpriză prezenta un pericol de sufocare, Luxemburg s-a numărat printre cele 31 de țări care au primit avertizarea. Grație unui sistem de alertă la nivelul întregii Europe, mii de copii de vârstă mică au fost feriți de pericol.

Mai multe informații

Știați?

22%

valoarea cu care au fost reduse emisiile de gaze de seră din 1990

81 DE ANI

speranța medie de viață la naștere pentru cetățenii UE în 2016

86%

de decese cauzate de dezastre naturale în UE în urma temperaturilor extreme din timpul valurilor de căldură

29%

dintre produsele nealimentare despre care s-a identificat că prezintă un pericol pentru consumatori sunt jucării, iar 20% sunt vehicule motorizate

52

numărul de boli transmisibile și probleme de sănătate aferente monitorizate și analizate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

DOUĂ DIN TREI PERSOANE

(67,2%) din UE consideră că sănătatea lor este foarte bună sau bună

RELATĂRILE NU SE OPRESC AICI

Există în apropierea dumneavoastră eroi care depun eforturi zi de zi pentru a vă proteja sănătatea dumneavoastră, a familiei dumneavoastră și a celor dragi. Citiți-le relatările pentru a afla cum vă ajută.