EU PROTECTS > Terveys

Terveys

Tieteellisen tutkimuksen ansiosta elämme yhä pidempään ja pysymme terveempinä kuin koskaan ennen. Meidän täytyy kuitenkin edelleen suojautua monilta terveysuhilta, kuten vaarallisilta tuotteilta, henkeä uhkaavilta taudeilta ja haitallisilta kemikaaleilta.

Euroopan unioni suhtautuu kansalaisten suojeluun vakavasti. EU-maissa työskentelee joka päivä arjen sankareita, joiden yhteistyö auttaa meitä pysymään terveinä ja välttymään vaaroilta. Näissä tarinoissa kerrotaan heistä.

Ruoka-allergeenit

”Tyttärelläni on todella vakava maapähkinäallergia. Jos emme tiedä, mitä hänen ruokansa sisältää, hän voi joutua hengenvaaraan.”

Daniela Halm

Tuotetiedot pähkinänkuoressa: Miten EU suojaa kansalaisia elintarvikkeiden vaarallisilta ainesosilta

Ruoka-aineallergikoilla pelkän väärää ainesosaa sisältävän välipalan syöminen voi johtaa katastrofiin. Tällä sivulla kerrotaan, miten EU:n sääntelemät elintarvikemerkinnät auttavat ruoka-allergioista kärsiviä perheitä elämään tavallista ja turvallista elämää. Kerromme myös siitä, miten Saksa ja Itävalta varoittivat muita maita EU:n hälytysjärjestelmän kautta, kun leivonnaisista löytyi yllättäen maapähkinää. Näiden kaikkien turvajärjestelmien ansiosta eurooppalaiset kuluttajat voivat huoletta ostaa ja syödä tarjolla olevia elintarvikkeita.

Lue lisää
Terveysuhat

”Euroopan huippuasiantuntijoiden saaminen mukaan päätöksentekoon oli välttämätöntä parhaimman mahdollisen hoidon löytämiseksi pojallemme.”

K ja J

Toinen mielipide: miten EU-verkostoissa jaetaan tietoa ihmishenkien pelastamiseksi

Euroopassa on noin 30 miljoonaa henkilöä, joilla on harvinaisia sairauksia ja sairaustiloja, mutta yhdelläkään maalla yksin ei ole tietämystä ja valmiuksia niiden kaikkien hoitamiseen. Lääkäritoimen harjoittajat 28 keskuksesta, jotka sijaitsevat 13 EU-maassa, auttoivat vuonna 2017 perhelääkäriä diagnosoimaan ja tekemään päätöksen harvinaista epilepsiaa sairastavan lapsen hoidosta.

Lue lisää
Ilmastonmuutoksen vaikutukset

”Minulla on jo ikää, enkä halua joutua vaaraan aina kotoa lähtiessäni.”

Umbelina Martinho

Viilentäviä ratkaisuja: näin Eurooppa vastaa helleaaltoihin luonnonmukaisilla ratkaisuilla

Pelkästään Euroopassa helleaallot aiheuttavat vuosittain yli 3 000 kuolemantapausta. EU tukee kaupunkisuunnittelijoita, arkkitehtejä ja tutkijoita, jotka kehittävät paikallisia ratkaisuja äärimmäisestä kuumuudesta aiheutuvien ongelmien ratkaisemiseksi. Esimerkkejä ratkaisuista ovat Cascaisin vihreä luonnontuulikäytävä ja huipputeknologiaa sisältävät eurooppalaiset satelliitit, joilla seurataan lämpötiloja esimerkiksi Bolognassa. Mitä on pelissä? Tuhansia ihmishenkiä joka kesä.

Lue lisää
Terveysuhat

EU:n 2 miljardin euron määräraha auttoi laajan epidemian taltuttamisessa.

Taistelu ebolaa vastaan: ihmishenkiä suojaamassa

Ebolaviruksen riehuessa Länsi-Afrikassa EU auttoi satoja eurooppalaisia asiantuntijoita tekemään yhteistyötä epidemian saamiseksi hallintaan.

Lue lisää
Vaatteiden kemikaalit

”On rauhoittavaa tietää, että poikani on turvassa, kun vaatteissa ei ole myrkyllisiä kemikaaleja.”

Gosia Calabrò

Vaatteet valvontaan: näin EU suojaa meitä tekstiilien myrkyllisiltä kemikaaleilta

Vaatteita hankitaan monista eri syistä: vuodenajat vaihtuvat, lapsi aloittaa koulun, tuotteen saa halvalla alennusmyynnistä... Aina kannattaa kuitenkin muistaa, että vaatteissa voi olla terveydelle haitallisia kemikaaleja. Tämän vuoksi EU on yhteistyössä tutkijoiden, kemikaalitarkastajien ja tekstiiliyritysten kanssa asettanut rajoitukset 33 kemikaalin käytölle tekstiileissä, joita valmistetaan tai myydään EU:n markkinoilla.

Lue lisää
Terveysuhat

”Sydämeni lyö normaalisti ensimmäistä kertaa. Operaatio on todella antanut minulle toivoa.”

Pieter Kappelhof

Hyvässä sykkeessä: miten EU auttaa parantamaan sydämiä kehityksen huippua edustavien hoitojen avulla

Monet pitävät tervettä sydäntä itsestäänselvyytenä. Mutta monille sydänsairauksia sairastaville henkilöille se on ylellisyyttä. Kahdessa EU:n rahoittamassa kliinisessä tutkimuksessa on viimeisen kuuden vuoden aikana kehitetty kestävämpi ihmisen sydänläppä, joka on jo parantanut monien potilaiden elämää kaikkialla Euroopassa.

Lue lisää
Vaaralliset tuotteet

”Haluan olla täysin varma siitä, että poikani leikkii vain turvallisilla leluilla.”

Svenja Weber

Piilevä vaara: näin yllätyslelu sai Euroopan maat varpailleen

Suosikkihahmo, lempiväri tai ‑maku vaikuttavat siihen, mitä tuotteita vanhemmat ostavat lapsilleen. Mahdolliset vaarat jäävät helposti huomaamatta. Kun Suomesta tuli ilmoitus tuontimehupullon yllätyslelun aiheuttamasta tukehtumisriskistä, Luxemburg sai varoituksen 31 muun maan ohessa. Euroopan-laajuisen varoitusjärjestelmän ansiosta tuhannet pikkulapset säästyivät vaaralta.

Lue lisää

Tiesitkö tämän?

81 VUOTTA

vuonna 2016 syntyneen odotettavissa oleva keskimääräinen elinikä EU:ssa.

86 %

luonnonkatastrofien aiheuttamista kuolemista EU:ssa johtuu helleaaltojen äärilämpötiloista.

KAKSI KOLMESTA

EU-kansalaisesta (67,2 %) pitää omaa terveyttään hyvänä tai erittäin hyvänä.

TARINAT EIVÄT LOPU TÄHÄN

Omallakin alueellasi työskentelee väsymättä arjen sankareita, jotka suojaavat sinun ja perheesi terveyttä. Lue heidän tarinansa, niin tiedät, miten he auttavat.