EU PROTECTS > Η υγεία μας

Η υγεία μας

Χάρη στις πρωτοποριακές επιστημονικές εξελίξεις, ζούμε περισσότερο και παραμένουμε πιο υγιείς από ποτέ. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί κίνδυνοι για την υγεία μας από τους οποίους πρέπει να προστατευόμαστε, όπως τα επικίνδυνα προϊόντα, οι θανατηφόρες ασθένειες και οι επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τη φροντίδα των πολιτών της. Καθημερινά, ήρωες από διαφορετικές χώρες της ΕΕ συνεργάζονται για να μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς και ασφαλείς. Αυτές είναι οι ιστορίες τους.

Απειλές για την υγεία μας

«Η πρόσβαση στους κορυφαίους Ευρωπαίους ειδικούς ήταν απαραίτητη για να βρούμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία για τον γιο μας».

K & J

Μια δεύτερη γνώμη: Πώς τα ευρωπαϊκά δίκτυα ανταλλάσσουν γνώσεις για να σώσουν ζωές

Στην Ευρώπη, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σπάνιες ασθένειες και παθήσεις, αλλά καμία χώρα δεν διαθέτει μόνη της τις γνώσεις ή τις ικανότητες για να τις θεραπεύσει. Το 2017, επαγγελματίες υγείας που εκπροσωπούσαν 28 κέντρα σε 13 χώρες της ΕΕ βοήθησαν μια οικογενειακή γιατρό να διαγνώσει και να καθορίσει τη θεραπεία για ένα παιδί με σπάνια μορφή επιληψίας.

Μάθετε περισσότερα
Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

«Στην ηλικία μου, δεν θέλω να βρίσκομαι σε κίνδυνο κάθε φορά που φεύγω από το σπίτι μου.»

Umbelina Martinho

Δροσερό κλίμα: Πώς η Ευρώπη χρησιμοποιεί φυσικές λύσεις, για να καταπολεμήσει τους καύσωνες 

Μόνο στην Ευρώπη, οι καύσωνες προκαλούν περισσότερους από 3 000 θανάτους ετησίως. Από τον φυσικό, πράσινο αιολικό διάδρομο στο Κασκαΐς έως τους πιο σύγχρονους ευρωπαϊκούς δορυφόρους που παρακολουθούν τις υψηλές θερμοκρασίες στην Μπολόνια, η ΕΕ υποστηρίζει πολεοδόμους, αρχιτέκτονες και επιστήμονες που αναζητούν τοπικές λύσεις για την αντιμετώπιση των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών. Τι διακυβεύεται; Χιλιάδες ζωές κάθε καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μάθετε περισσότερα
Απειλές για την υγεία μας

Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που παρείχε η ΕΕ συνέβαλαν στον περιορισμό μιας από τις μεγαλύτερες εξάρσεις του Έμπολα στην ιστορία.

Περιορισμός του Έμπολα: Προστατεύοντας τις ζωές όσων βρίσκονται σε κίνδυνο

Με τον Έμπολα να καλπάζει στη Δυτική Αφρική, η ΕΕ βοήθησε εκατοντάδες ανθρώπους από όλη την Ευρώπη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την έξαρση.

Μάθετε περισσότερα
Απειλές για την υγεία μας

«Για πρώτη φορά η καρδιά μου χτυπά κανονικά. Η επέμβαση μού άνοιξε πραγματικά νέους ορίζοντες.»

Pieter Kappelhof

Διατηρώντας τον παλμό: Πώς η ΕΕ θεραπεύει καρδιές με πρωτοποριακές θεραπείες

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένη την υγιή καρδιά μας. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, αυτό είναι πολυτέλεια. Τα τελευταία 6 χρόνια, σε 2 κλινικές δοκιμές που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ, αναπτύχθηκε μια καρδιακή βαλβίδα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, η οποία έχει ήδη βελτιώσει τη ζωή πολλών ασθενών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μάθετε περισσότερα
Επικίνδυνα προϊόντα

«Θέλω να είμαι 100 % σίγουρη ότι τα παιχνίδια με τα οποία παίζει ο γιος μου είναι ασφαλή.»

Svenja Weber

Κρυφός κίνδυνος: Πώς ένα παιχνίδι-έκπληξη έβαλε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε κατάσταση υψηλού συναγερμού

Ένας αγαπημένος χαρακτήρας, ένα αγαπημένο χρώμα ή μια αγαπημένη γεύση —αυτές είναι οι επιλογές που μας καθοδηγούν όταν κάνουμε αγορές για παιδιά. Οι πιθανοί κίνδυνοι μπορούν εύκολα να αγνοηθούν. Όταν η Φινλανδία ειδοποίησε ότι μια εισαγόμενη φιάλη χυμού με ένα παιχνίδι-έκπληξη ενέχει κίνδυνο πνιγμού, το Λουξεμβούργο ήταν μία από τις 31 χώρες που έλαβαν την προειδοποίηση. Χάρη σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα προειδοποίησης, χιλιάδες μικρά παιδιά απέφυγαν τον κίνδυνο.

Μάθετε περισσότερα

Το γνωρίζατε;

22%

το ποσοστό μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από το 1990

81 ΕΤΗ

το μέσο προσδόκιμο ζωής των πολιτών στην ΕΕ για το 2016

86%

των θανάτων που προκαλούνται από φυσικούς κινδύνους στην ΕΕ οφείλονται σε ακραίες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια καύσωνα

29%

των μη εδώδιμων προϊόντων που έχουν αναγνωριστεί ως κίνδυνοι για τους καταναλωτές είναι παιχνίδια και το 20% είναι μηχανοκίνητα οχήματα

52

ο αριθμός των μεταδοτικών ασθενειών και των συναφών ζητημάτων υγείας που παρακολουθούνται και αναλύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

ΔΥΟ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

(67,2%) στην ΕΕ θεωρούν την υγεία τους πολύ καλή ή καλή

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΕΔΩ

Υπάρχουν ήρωες στην περιοχή σας που δουλεύουν – νυχθημερόν – για την προστασία της υγείας σας και της υγείας της οικογένειας και των αγαπημένων σας. Διαβάστε τις ιστορίες τους για να ανακαλύψετε πώς σας βοηθούν.