EU PROTECTS > Нашето здраве

Нашето здраве

Благодарение на изключителния напредък на науката живеем по-дълго и сме по-здрави от всякога. Въпреки това все още трябва да се защитаваме от много рискове за здравето, като небезопасни продукти, животозастрашаващи болести и опасни химикали.

Европейският съюз приема сериозно своята отговорност да се грижи за гражданите си. Всеки ден герои от различни държави от ЕС работят заедно, за да опазят здравето ни и да ни защитават от опасностите. Това са техните истории.

Заплахи за нашето здраве

„Получаването на достъп до най-добрите европейски специалисти беше много важно за намирането на най-доброто възможно лечение за нашия син.“

К. и Дж.

Второ мнение: Как в мрежите на ЕС се споделят знания, за да се спасяват животи

В Европа живеят около 30 милиона души с редки болести и състояния, но нито една държава не разполага с познанията или капацитета, за да ги лекува самостоятелно. През 2017 г. лекари от 28 центъра в 13 държави от ЕС – помогнаха на семеен лекар да постави диагноза и да вземе решение относно лечението на дете с рядък вид епилепсия.

Научете повече
Ефекти от изменението на климата

„На моята възраст не искам да се излагам на опасност всеки път, когато излизам от къщи.“

Умбелина Мартиньо

Охлаждане: Как Европа използва природни решения, за да се бори с горещите вълни 

Само в Европа горещите вълни причиняват над 3000 смъртни случая годишно. От естествения зелен вятърен коридор в Кашкайш до съвременните европейски сателити, проследяващи покачващите се температури в Болоня, ЕС подкрепя специалисти по градоустройство, архитекти и учени, които търсят местни решения за справяне с екстремните горещини. Какъв е залогът? Животът на хиляди хора всяко лято в цяла Европа.

Научете повече
Заплахи за нашето здраве

Сумата от 2 милиарда евро, осигурена от ЕС, помогна да се ограничи разпространението на една от най-големите епидемии от ебола в историята.

Ограничаване на разпространението на ебола: Защита на хора в животозастрашаващи ситуации

Когато в Западна Африка бушува ебола, ЕС помага на стотици хора от цяла Европа да обединят сили, за да се справят с епидемията.

Научете повече
Заплахи за нашето здраве

„Сърцето ми за първи път бие нормално. Операцията наистина откри нови хоризонти пред мен.“

Петер Капелхоф

Поддържане на ритъма: Как ЕС лекува сърцата чрез най-съвременни методи

Повечето от нас приемат здравото си сърце за даденост. Но то е лукс за много хора, страдащи от сърдечни заболявания. През изминалите 6 години при 2 финансирани от ЕС клинични изпитвания беше разработена по-устойчива човешка сърдечна клапа, която доведе до по-добър живот за много хора в цяла Европа.

Научете повече
Небезопасни продукти

„Искам да бъда 100% сигурна, че играчките, с които синът ми си играе, са безопасни.“

Свеня Вебер

Скрита опасност: Как играчка-изненада вдига на крак всички европейски държави

Любим герой, предпочитан цвят или аромат – това са нещата, които ни ръководят, когато пазаруваме за децата. Потенциалните рискове може лесно да бъдат пренебрегнати. Когато Финландия подава сигнал, че вносна бутилка сок с играчка-изненада към нея крие риск от задавяне, Люксембург е една от общо 31 държави, които получават предупреждението. Благодарение на общоевропейската система за сигнализиране хиляди малки деца са предпазени от тази опасност.

Научете повече

Знаете ли, че?

22%

количеството, с което са намалели емисиите на парникови газове от 1990 г. насам

81 ГОДИНИ

средната очаквана продължителност на живот на гражданите на ЕС през 2016 г.

86%

на смъртни случаи, причинени от естествени рискове в ЕС, са в резултат на екстремни температури по време на горещите вълни

29%

от нехранителните продукти, идентифицирани като опасни за потребителите, са играчки, а други 20% са моторни превозни средства

52

броят на заразните болести и съответните здравословни проблеми, наблюдавани и анализирани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията

ДВАМА ОТ ТРИМА ЧОВЕКА

(67,2%) в ЕС оценяват здравето си като много добро или добро

ИСТОРИИТЕ НЕ СВЪРШВАТ ТУК

Около Вас има герои, които работят денонощно, за да предпазват здравето Ви, както и здравето на Вашите близки. Прочетете техните истории, за да научите как тези хора помагат.