EU PROTECTS > Η υγεία μας > Ενότητα και ανοσία: Πώς η ΕΕ εξασφαλίζει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και διαθέσιμα σε όλη την Ευρώπη

«Φοβόμουν να εμβολιάσω τα παιδιά μου. Το μόνο που ήθελα ήταν να κάνω το καλύτερο γι’ αυτά.»

MARINELA DIACONU

Το 2012 ξέσπασε στην Ευρώπη επιδημία κοκκύτη. Η Marie-Pierre είδε την κατάσταση του νεογέννητου γιου της να επιδεινώνεται ραγδαία αφότου προσβλήθηκε από αυτή τη φρικτή ασθένεια. Το μωρό πέθανε προτού προλάβει να φτάσει σε ηλικία εμβολιασμού.

Στην Ευρώπη, τα εμβόλια μας προστατεύουν από μεταδοτικές ασθένειες όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα ή ο κοκκύτης εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Όταν οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι, προστατεύεται και ο υπόλοιπος πληθυσμός από τη μόλυνση, ιδιαίτερα τα πολύ νεαρά άτομα ή τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή ανοσολογική ανεπάρκεια. Ωστόσο, οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση έχουν προκαλέσει διστακτικότητα στους γονείς όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Η Marie-Pierre και άλλοι γονείς μιλούν ανοικτά για τους κινδύνους του μη εμβολιασμού. Αυτοί οι γονείς δεν είναι μόνοι. Γνωρίστε τις αρχές δημόσιας υγείας, ειδικούς και γιατρούς σε ολόκληρη την Ευρώπη που συνεργάζονται για να σώσουν ζωές προωθώντας τον εμβολιασμό.

Αναπαραγωγή του βίντεο

ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΙΑ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό, παιχνίδι με άλλα παιδιά στο πάρκο, συνωστισμός στο βαγόνι του τρένου: είναι φυσιολογικό τα παιδιά να εκτίθενται σε μικρόβια. Τα εμβόλια τα προστατεύουν από τους ιούς και τα βακτήρια που προκαλούν σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, όπως ιλαρά ή κοκκύτη. Λόγω της παραπληροφόρησης και της διστακτικότητας που επικρατεί, η ΕΕ βοηθά τους ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας και τους γιατρούς να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

EU Protects: Πώς η ΕΕ εγγυάται την ασφάλεια εμβολίων

Marie-Pierre Lempire

Εκπρόσωπος της κοινότητας

Βέλγιο

«Όταν γεννήθηκε ο γιος μας, ο Raphaël, ήταν υγιής. Όμως, μετά από λίγες εβδομάδες άρχισε να βήχει και δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Οι γιατροί στο νοσοκομείο μας είπαν ότι ο Raphaël είχε κοκκύτη και ότι δεν είχε πιθανότητες να ζήσει. Μετά από 2 φρικτά βράδια στη μονάδα εντατικής θεραπείας, πέθανε στα χέρια μας.

Αρρώστησε μέσα σε λίγες μόλις μέρες, πριν προλάβει να κάνει το πρώτο του εμβόλιο. Το εμβόλιο θα τον είχε προστατεύσει.»

«Λίγες μέρες μετά θα είχε εμβολιαστεί. Εύχομαι να μην αρρωστήσει κανένα παιδί από αυτή την απαίσια ασθένεια.»

 - Marie-Pierre Lempire

Dr Brigitte Autran

Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Σορβόνης

Γαλλία

«Τα εμβόλια μας προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Ειδικοί όπως εγώ αξιολογούν αυτά τα εμβόλια όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να έχουν παρατηρήσει σοβαρές παρενέργειες.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ για την ασφάλεια, για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου μπορεί να χρειαστούν περίπου 12 χρόνια.  Στη Γαλλία, όπως και σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, η ανάπτυξη και η δοκιμή των εμβολίων ακολουθούν την ίδια διαδικασία. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης, ζητούμε από ιατρικούς οργανισμούς της ΕΕ και από ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας να ελέγξουν κατά πόσον έχουν αναφερθεί παρενέργειες οπουδήποτε στην Ευρώπη, ή ακόμη και διεθνώς.»

«Σε κάθε χώρα της ΕΕ, στόχος μας είναι να έχουμε τα ίδια πρότυπα για την ασφάλεια και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.»

 - Dr Brigitte Autran

Andrea Würz

Γερμανίδα, Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Σουηδία

«Η παραπληροφόρηση διαδίδεται ταχύτατα μέσω του διαδικτύου. Για τον λόγο αυτό, βοηθάμε τις χώρες της ΕΕ να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες και τις ανάγκες των πολιτών τους σχετικά με τον εμβολιασμό. Οι μηνιαίες εκθέσεις παρακολούθησης της ιλαράς και της ερυθράς, καθώς και άλλες δημοσιεύσεις μας, βοηθούν τους επαγγελματίες του κλάδου της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών, σε κάθε χώρα της ΕΕ να ενισχύσουν τα προγράμματα ανοσοποίησης που εφαρμόζουν και να προλαμβάνουν μελλοντικές επιδημίες. Χάρη στις εκθέσεις μας και στις συμβουλές των ειδικών μας, οι επαγγελματίες του κλάδου της δημόσιας υγείας έχουν στη διάθεσή τους τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τα εμβόλια, ενώ παράλληλα οι γιατροί μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα με τους ασθενείς.»

«Βοηθάμε τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου οπουδήποτε στην ΕΕ να απαντούν στις απορίες των ασθενών για τα εμβόλια, παρέχοντας ακριβείς πληροφορίες και συμβουλές ειδικών.»

 - Andrea Würz

Dr Gindrovel Dumitra

Ευρωπαϊκή Ένωση Παθολόγων

Ρουμανία

«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοικτή στους γονείς και στα παιδιά τους. Στο χωριό μου έχω συναντήσει πάρα πολλούς ανθρώπους που ανησυχούσαν για τις παρενέργειες των εμβολίων. Είναι ευθύνη μου να τους πείσω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά των άκρως μολυσματικών νόσων.

Μέσω των ομάδων εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, είχα τη δυνατότητα να μοιραστώ το έργο μου στον τομέα της ανοσοποίησης με συναδέλφους μου στη Γαλλία, στην Πολωνία, στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.»

«Η υποστήριξη της ΕΕ στο έργο μου είναι σημαντική, καθώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν εντοπίζεται μόνο στη Ρουμανία. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, καθησυχάζουμε τους γονείς σε ολόκληρη την Ευρώπη για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.»

 - Dr Gindrovel Dumitra

Marinela Diaconu

κάτοικος της Craiova

Ρουμανία

«Στις εφημερίδες, στο Facebook, στην τηλεόραση, πολύς κόσμος εκφράζει την ανησυχία του για τα εμβόλια. Γι’ αυτό φοβόμουν να εμβολιάσω τα παιδιά μου.

Πήγα στον γιατρό μου για να ενημερωθώ καλύτερα. Ο δρ Dumitra μου μίλησε για τα οφέλη του εμβολιασμού, όπως η ανάπτυξη αντισωμάτων. Μου μίλησε για τους κινδύνους που θα υπήρχαν αν τα παιδιά μου δεν εμβολιάζονταν: θα μπορούσαν να προβληθούν από κάποια μεταδοτική ασθένεια και να τη μεταδώσουν και σε άλλα παιδιά.»

«Δεν ήθελα να πάρω μια απόφαση χωρίς να έχω ενημερωθεί σωστά. Τώρα, θα συνιστούσα σε κάθε μητέρα να εμβολιάσει το μωρό της.»

 - Marinela Diaconu

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

42.000

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κοκκύτη σε χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ το 2017. Συνήθως ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος: γύρω στα 20.000 κρούσματα. Η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα νεογνά, που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν.

35

Ο αριθμός των θανάτων λόγω ιλαράς στην ΕΕ το 2018. Το συγκεκριμένο έτος περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι στην ΕΕ προσβλήθηκαν από ιλαρά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ιλαράς από τη δεκαετία του 1960.

21,1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Ο αριθμός των θανάτων που έχουν προληφθεί παγκοσμίως χάρη στο εμβόλιο της ιλαράς την περίοδο 2000-2017.

95%

Στατιστικά, το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να είναι εμβολιασμένο κατά της ιλαράς για να προστατεύεται ολόκληρος ο πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων των πολύ νεαρών ή πολύ ευάλωτων ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Όταν είναι εμβολιασμένο επαρκές μέρος του πληθυσμού, η ασθένεια είναι απίθανο να εξαπλωθεί. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «ανοσία της αγέλης» ή «συλλογική ανοσία».

48%

Το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που πιστεύουν, εσφαλμένα, ότι τα εμβόλια συχνά προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Ελέγξτε τις πηγές σας και λάβετε απαντήσεις σε όλες σας τις απορίες σχετικά με τα εμβόλια: https://ecdc.europa.eu/en/
immunisation-vaccines/childhood-vaccination/faq

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί να κατάγονται και από τη χώρα σας.

Χάρη στη δυνατότητα διασύνδεσης που προσφέρει η ΕΕ, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από τις απειλές κατά της υγείας μας, επικίνδυνα προϊόντα, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και άλλα. Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ στηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας: από τους ιατρούς και τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της οικονομίας έως τους συνοριοφύλακες και τους ειδικούς για το περιβάλλον.