EU PROTECTS > Terveys > Vaatteet valvontaan: näin EU suojaa meitä tekstiilien myrkyllisiltä kemikaaleilta

”On rauhoittavaa tietää, että poikani on turvassa, kun vaatteissa ei ole myrkyllisiä kemikaaleja.”

Gosia Calabrò

Gosiasta tulee muutaman kuukauden kuluttua äiti. Häntä huolestuttaa nyt enemmän kuin koskaan altistuminen myrkyllisille aineille jokapäiväisessä elämässä. Joidenkin vaatteiden valmistuksessa käytettävien kemikaalien tiedetään aiheuttavan syöpää tai lisääntymisvaikeuksia. Nämä aineet ovat vaarallisia, kun niitä pääsee suuria määriä ihokosketukseen.

Tämän vaaran tultua ilmi EU on tiukentanut sääntöjä ja rajoittanut 33 kemikaalin käyttöä Euroopassa myytävissä vaatteissa ja muissa tekstiilituotteissa, kuten matoissa, verhoissa ja lakanoissa. Lue lisää siitä, miten eurooppalaiset tutkijat, kemikaalitarkastajat ja tekstiiliyritykset toimivat, jotta Gosian kaltaiset kuluttajat eivät altistuisi terveysvaaroille. 

Vaatteet valvontaan: näin EU suojaa meitä tekstiilien myrkyllisiltä kemikaaleilta

Vaatteita hankitaan monista eri syistä: vuodenajat vaihtuvat, lapsi aloittaa koulun, tuotteen saa halvalla alennusmyynnistä... Aina kannattaa kuitenkin muistaa, että vaatteissa voi olla terveydelle haitallisia kemikaaleja. Tämän vuoksi EU on yhteistyössä tutkijoiden, kemikaalitarkastajien ja tekstiiliyritysten kanssa asettanut rajoitukset 33 kemikaalin käytölle tekstiileissä, joita valmistetaan tai myydään EU:n markkinoilla.

Jatka vierittämällä

Dr Greet Schoeters

Antwerpenin yliopisto

Belgia

”Myrkylliset kemikaalit voivat päästä kehoomme eri tavoin, vaikkapa hengitysilman tai juomaveden kautta. Lapsilla on tapana laittaa kaikkea suuhunsa. Jos heidän vaatteissaan tai peitteissään on kemikaaleja, kemikaaleille altistumisen riski on vielä suurempi.” 

”Vedän täällä Belgiassa EU:n rahoittamaa hanketta, jossa hankitaan lisätietoa siitä, miten vaatteiden vaaralliset kemikaalit vaikuttavat terveyteen. Kerään ja jaan näitä tietoja muissa Euroopan maissa toimivien kollegojen kanssa.”

”Olemme todellakin löytäneet ihmisten elimistöstä kemikaaleja, jotka ovat peräisin vaatteista. Tämä on huolestuttavaa, ja asia on syytä tiedostaa.”

 – Dr Greet Schoeters

Ana María Blass-Rico

espanjalainen virkamies, sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosasto, Euroopan komissio

Belgia

”Olemme rajoittaneet 33 vaarallisen kemikaalin käyttöä vaatteissa kaikkialla EU:ssa. Näitä kemikaaleja käytetään estämään vaatteen kutistumista tai värin haalistumista, mutta ne ovat terveydelle haitallisia. Tämän vuoksi kosketusta niiden kanssa olisi vältettävä.”

”Näiden turvallisuusrajojen vahvistaminen on ollut tiimityötä, johon on osallistunut kaltaisiani teknisiä asiantuntijoita, kansallisia kemikaalitarkastajia, terveydenhuollon asiantuntijoita ja tekstiiliteollisuuden edustajia.”

”Tehtävämme on suojella kansalaisia ja ympäristöä vaarallisilta kemikaaleilta. Luotamme EU-maiden ja teollisuuden yhteistyöhön.”

 – Ana María Blass-Rico

Emma Westerholm

Ruotsin kemikaalivirasto

Ruotsi

”Tutkimme kaikenlaisissa kulutustavaroissa esiintyviä vaarallisia kemikaaleja unionin lainsäädännön mukaisesti. Vasta viime aikoina kemikaalitarkastuksia on EU:ssa alettu tehdä entistä enemmän myös vaatteille. Uusien sääntöjen mukaan kukin EU-maa voi nyt rajoittaa näiden aineiden tuotantoa ja maahantuontia.”

 

”Kaikki EU-maat ovat nyt yhtä mieltä siitä, että vaarallisten kemikaalien käyttöä vaatteissa on rajoitettava tiukemmin kaikkialla Euroopassa.”

 – Emma Westerholm

Dunja Drmač

Euroopan vaatetus- ja tekstiilialan järjestön EURATEXin kroatialaisedustaja

Belgia

”EURATEX edustaa eurooppalaisia tekstiili- ja vaatetusalan yrityksiä. Euroopan komissio käynnisti yhteistyön meidän ja muiden asiantuntijoiden kanssa kaksi vuotta sitten. Selvitämme, miten haitallisia kemikaaleja voidaan rajoittaa tekstiileissä ja asusteissa. Tämä on johtanut parempaan lainsäädäntöön, jolla suojataan eurooppalaisia kuluttajia vaatteissa, kengissä, vuodevaatteissa, verhoiluissa ja muissa tekstiilituotteissa esiintyviltä myrkyllisiltä kemikaaleilta .”

”Olemme mielestäni saavuttaneet EU:n johdolla parhaan mahdollisen ratkaisun, jolla suojataan kuluttajia näiltä vaarallisilta kemikaaleilta.”

 – Dunja Drmač

Gosia Calabrò

puolalainen kuluttaja

Belgia

”Ostan aina luomuelintarvikkeita ja -kosmetiikkaa, mutta myös vaatteet ovat alkaneet mietityttää. Raskaaksi tultuani kiinnitin huomiota siihen, että monet vaatteistani on tehty Euroopan ulkopuolella, ja voin vain toivoa niiden olevan turvallisia.”

”Vaatteiden myrkyllisistä kemikaaleista ei vielä varmastikaan tiedetä tarpeeksi, mutta uskon tulevaisuuteen. Asiat etenevät jo oikeaan suuntaan, kun vaatteiden ja muiden arkiesineiden valmistukseen on alettu soveltaa uusia rajoituksia.”

”On rauhoittavaa tietää, että EU rajoittaa vaarallisten kemikaalien käyttöä vaatteissa.”

 – Gosia Calabrò

Tiesitkö tämän?

Neuvontaa

Euroopan kemikaalivirasto neuvoo, miten tuotteiden merkintöjä tulkitaan, miten kemikaalialtistumista voi välttää, ja miten toimitaan, jos altistuminen on tapahtunut. Se vastaa myös muihin tuotekohtaisiin kysymyksiin.

Tuotevaroituksia

Kun markkinoilta löytyy vaarallisia tuotteita, EU-maat voivat varoittaa toisiaan nopean tiedonvaihtojärjestelmän (RAPEX) kautta.

Yhteisiä kieltoja kuluttajien hyväksi

EU:n CMR-asetus on rajoittanut syöpää aiheuttavien, perimää vaurioittavien ja lisääntymismyrkyllisten aineiden käyttöä kosmetiikassa vuodesta 2010. Samaan ryhmään kuuluvien 33 aineen käyttöä aletaan vuodesta 2020 alkaen rajoittaa myös vaatteissa, tekstiileissä ja jalkineissa, jotka tuotetaan EU:ssa tai tuodaan EU:hun.

Kemikaalien rekisteröinti

Jotta voidaan seurata kemikaaleja EU:n markkinoilla, kemikaalien rekisteröintiä, arviointia, lupamenettelyjä ja rajoituksia koskevassa EU:n REACH-asetuksessa velvoitetaan tuottajat ja maahantuojat rekisteröimään kaikki tuotteissaan suurina määrinä esiintyvät kemialliset aineet. Tämä koskee esimerkiksi puhdistusaineita, maaleja, vaatteita ja tekstiilejä sekä sähkölaitteita. Euroopan kemikaalivirasto hallinnoi REACH-järjestelmän päivittäistoimintoja.

Kaksi kolmasosaa

Niiden EU:n kansalaisten osuus, jotka ovat huolissaan kemikaaleista ja niiden terveysvaikutuksista jokapäiväisessä elämässään (lähde: Euroopan komission tutkimus kemikaaliturvallisuudesta, 2017).

MUITA ARJEN SANKAREITA, JOTKA OVAT MUKANA VAARALLISTEN KEMIKAALIEN TORJUNNASSA

Jotkut heistä voivat olla lähtöisin kotimaastasi.

EU saattaa yhteen paikallisia arjen sankareita, joiden yhteistyö suojaa meitä terveyshaitoilta, kuten vaarallisilta kemikaaleilta ja muilta tuotteilta sekä hengenvaarallisilta taudeilta. Lue, miten EU tukee eri maissa näitä sankareita – tullivirkailijoita, turvallisuustarkastajia, satelliittiteknikoita, lääkäreitä...