EU PROTECTS > Sănătatea noastră > Miezul problemei: ce face UE pentru a ne proteja de ingredientele alimentare periculoase

„Fiica mea are o alergie foarte puternică la arahide. Necunoașterea ingredientelor din alimentele pe care le consumă îi poate pune în pericol viața.”

Daniela Halm

Fetița Danielei a fost diagnosticată cu alergie acută la arahide la vârsta de 3 ani. De atunci, Daniela a trebuit să fie întotdeauna atentă la ceea ce mănâncă fiica ei. Datorită cerințelor valabile pe tot teritoriul UE, Daniela se poate baza că magazinele și restaurantele menționează pe etichetele produselor alimentare eventualele ingrediente alergice, precum arahidele. Normele UE le protejează în același timp pe persoanele alergice de firmele care încearcă să vândă pe piața europeană alimente nesigure. Iată un exemplu: în 2016, autoritățile austriece și germane din domeniul alimentar au descoperit un lot de făină de alune de pădure contaminat cu arahide. Pentru a-i proteja pe alți potențiali clienți alergici, Austria și Germania au avertizat toate celelalte state membre ale UE. Prin intermediul sistemului de alertă al UE, inspectorii din sectorul alimentar s-au asigurat că produsul nesigur a fost retras din toate supermarketurile europene. 

Cerințele de etichetare a produselor alimentare și alertele privind produsele alimentare periculoase sunt 2 componente esențiale ale normelor UE privind siguranța alimentară. Însă protecția nu este completă decât cu devotamentul neobosit al experților și al investigatorilor care aplică aceste norme în fiecare țară europeană.

Miezul problemei: ce face UE pentru a ne proteja de ingredientele alimentare periculoase

Cei care suferă de alergii alimentare știu prea bine ce efect – uneori chiar letal – poate avea consumul unui aliment care conține ingredientul greșit. Aflați cum funcționează sistemul european de etichetare a alimentelor, care ajută persoanele alergice să aibă totuși o viață normală și sănătoasă. Apoi descoperiți cum s-a soluționat situația atunci când Germania și Austria au descoperit arahide într-un lot de produse de patiserie. Datorită acestor sisteme de protecție, consumatorii europeni pot cumpăra și consuma fără să-și mai facă griji.

Defilați pentru a continua

Daniela Halm

Germania

„Fiica mea are acum 16 ani, dar se luptă cu o alergie gravă la arahide de când se știe. Îmi amintesc și acum prima zi în care a mâncat arahide. I-au apărut imediat iritații și a început să vomite – ne-am speriat îngrozitor.”

„Din acel moment, cumpărăturile nu mai fost niciodată simple. Trebuia să verificăm atent toate etichetele. La început, pierdeam foarte mult timp făcând asta. Acum, datorită normelor UE privind etichetarea alimentelor, ambalajele trebuie să enumere clar ingredientele, iar alergenii cu litere îngroșate. Prin urmare, ne este mult mai ușor să alegem produsele în care putem avea încredere. Mai mult, putem face asta nu doar acasă, în Germania, ci și în vacanță, de exemplu în Italia sau Suedia, pentru că etichetele trebuie să respecte aceste reguli oriunde în Europa. E însă loc de mai bine în ceea ce privește monitorizarea respectării normelor și avertizarea consumatorilor în legătură cu ingredientele alergenice neintenționate.”

„Consumatorii europeni trebuie să știe exact ce ingrediente sunt în alimentele pe care le consumă”.

 - Daniela Halm

Dr Dominique Turck

Expert în nutriție, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară

Franța

„În cazul anumitor persoane care suferă de alergii, până și 1 mg dintr-un aliment greșit poate însemna boli grave sau chiar moarte. Sunt medic pediatru specializat în alergii alimentare.”

„În afară de munca dedicată pacienților mei, lucrez la autoritatea UE pentru siguranță alimentară, unde stabilesc ce produse alimentare sunt sigure pentru consumatorii europeni. De asemenea, răspund la întrebări privind etichetarea obligatorie a alergenilor alimentari. Dacă o firmă vrea să vândă un produs în Europa, eticheta trebuie să semnaleze prezența unor alergeni precum fructele nucifere, peștele și ouăle – ingrediente care se află pe lista celor 14 alergeni comuni în Europa.”

„Primul front al luptei pentru siguranță alimentară este în supermarketuri. De aceea etichetele produselor alimentare trebuie să îi avertizeze suficient de clar pe cei afectați de alergii.”

 - Dr Dominique Turck

Dr Elena Cubero-León

Naționalitate spaniolă, Centrul Comun de Cercetare, Comisia Europeană

Belgia

„Dorim ca persoanele care suferă de alergii să se poată baza pe etichetele produselor alimentare fabricate în UE sau importate din restul lumii. Ne asigurăm că firmele din sectorul alimentar din toate țările UE efectuează aceleași teste de detectare a alergenilor și că folosesc aceeași terminologie și aceleași unități de măsură pe etichete. Acesta este motivul pentru care am înființat și o rețea de laboratoare pentru controlul produselor alimentare, în care să se testeze produsele alimentare suspecte în fiecare țară din UE.”

„Consumatorii europeni sunt bine protejați datorită normelor stricte de etichetare în materie de alergeni și a alertelor privind siguranța alimentară care pot fi transmise în toate țările în același timp”.

 - Dr Elena Cubero-León

Dr Jan Hoffbauer

Biroul Federal pentru Protecția Consumatorilor și Siguranța Alimentară

Germania

„Facem tot ce putem pentru siguranța alimentelor – inspectăm produsele și ambalajele pentru a vedea dacă nu conțin alergeni, bacterii nocive precum Salmonella și alte ingrediente periculoase sau neautorizate. Depindem de cooperarea excelentă cu alte țări europene. În 2016, o persoană alergică la arahide din Austria a avut o reacție alergică după ce a mâncat un desert dintr-o patiserie locală. Colegii noștri austrieci au constatat că făina de alune din care era făcut desertul conținea o cantitate mare de arahide, fapt care nu era menționat pe etichetă. S-a dovedit că făina fusese vândută de o companie germană.”

„Am scos rapid de pe piața germană făina de alune și am avertizat autoritățile alimentare din toate țările europene prin intermediul sistemului UE de alertă rapidă pentru alimente. Suspectam că făina contaminată cu arahide nu e un accident. Ca urmare, Comisia Europeană a inițiat o anchetă penală cu privire la producătorul georgian de făină.”

„În fiecare an tratăm circa 4 000 de alerte privind diverse alimente periculoase – 400 numai din Germania. Datorită cooperării UE, putem face schimb de informații în timp scurt.”

 - Dr Jan Hoffbauer

Jan Baele

Departamentul pentru sănătate și siguranță alimentară, Comisia Europeană

Belgia

„Sistemul UE de alertă rapidă pentru alimente este utilizat pentru a preveni răspândirea pe piața europeană a alimentelor care nu prezintă siguranță. Dacă o țară semnalează un caz de contaminare sau un aliment periculos, ne asigurăm că autoritățile de siguranță alimentară din întreaga UE pot retrage produsul din magazine.” 

„Fiecare alertă este tratată cu seriozitate, chiar dacă provine de la o singură persoană sau implică o doză foarte mică dintr-un ingredient într-un aliment. Sistemul nostru de siguranță alimentară dovedește că suntem mai puternici atunci când colaborăm.”

„Alimentele din Europa nu au fost niciodată mai sigure, datorită cooperării dintre țări, un element central al sistemului nostru de alertă rapidă.”

 - Jan Baele

Știați?

Peste 5 milioane

Numărul persoanelor din UE care suferă de alergii alimentare. Acest număr este în creștere.

14

Numărul de alergeni care trebuie enumerați pe etichetele produselor alimentare în Europa. Este vorba despre alergenii considerați a fi cei mai comuni, printre care laptele, glutenul, soia și fructele nucifere.

3.832

Numărul total de alerte transmise prin Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) al UE în 2017. Din 1979, sistemul permite schimbul de informații între autoritățile de siguranță alimentară și este utilizat în prezent în toate țările UE, Norvegia, Liechtenstein, Islanda și Elveția. Datorită acestui sistem, produsele alimentare problematice pot fi retrase din magazine înainte de a pune în pericol sănătatea consumatorilor europeni.

114

Numărul total de alerte referitoare la alergii trimise prin sistemul UE în 2017. Alertele pot fi trimise și tuturor țărilor în același timp, în situațiile în care se dovedește că alimentele sau ambalajele lor conțin pesticide, E. coli sau alte bacterii, metale, lemn sau sticlă, plastic, azot sau alte substanțe chimice.

CINE SUNT CEILALȚI EROI CARE NE PROTEJEAZĂ DE PRODUSELE PERICULOASE?

Poate că unii dintre ei vin chiar din țara dumneavoastră!

Eroii locali formează, cu sprijinul UE, o rețea care ne protejează de produse nesigure, de atacuri cibernetice, de boli rare și de multe alte pericole. De la ofițeri vamali la monitori ai siguranței produselor, de la operatori de satelit la medici, le datorăm atât de mult acestor eroi! Aflați ce face UE pentru a le ușura munca.