EU PROTECTS > Terveys > Tuotetiedot pähkinänkuoressa: Miten EU suojaa kansalaisia elintarvikkeiden vaarallisilta ainesosilta

”Tyttärelläni on todella vakava maapähkinäallergia. Jos emme tiedä, mitä hänen ruokansa sisältää, hän voi joutua hengenvaaraan.”

Daniela Halm

Danielan tyttärellä todettiin kolmevuotiaana vakava maapähkinäallergia. Sen jälkeen Daniela on aina joutunut olemaan tarkka sen suhteen, mitä hänen tyttärensä syö. EU:n vaatimusten ansiosta Daniela voi luottaa siihen, että kaupat ja ravintolat luettelevat maapähkinän kaltaiset allergiaa aiheuttavat ainesosat elintarvikkeiden merkinnöissä. EU:n säännöt suojaavat Danielan tytärtä myös yrityksiltä, jotka yrittävät myydä vaarallisia tuotteita EU:n markkinoilla. Näin tapahtui vuonna 2016, kun Itävallan ja Saksan elintarvikeviranomaiset löysivät erän maapähkinää sisältävää hasselpähkinäjauhetta. Jotta maapähkinäallergikot eivät joutuisi vaaraan, Itävalta ja Saksa varoittivat kaikkia muita EU-maita. Elintarviketarkastajat varmistivat EU:n varoitusjärjestelmän kautta, että vaarallinen tuote poistettiin kaikista supermarketeista EU:ssa. 

Pakolliset elintarvikemerkinnät ja vaarallisia elintarvikkeita koskevat varoitukset ovat EU:n elintarviketurvallisuussääntöjen kulmakiviä. Ihmisten terveyttä turvaamaan tarvitaan lisäksi asiantuntijoita ja tutkijoita, jotka soveltavat näitä sääntöjä tinkimättä kaikissa EU-maissa.

Tuotetiedot pähkinänkuoressa: Miten EU suojaa kansalaisia elintarvikkeiden vaarallisilta ainesosilta

Ruoka-aineallergikoilla pelkän väärää ainesosaa sisältävän välipalan syöminen voi johtaa katastrofiin. Tällä sivulla kerrotaan, miten EU:n sääntelemät elintarvikemerkinnät auttavat ruoka-allergioista kärsiviä perheitä elämään tavallista ja turvallista elämää. Kerromme myös siitä, miten Saksa ja Itävalta varoittivat muita maita EU:n hälytysjärjestelmän kautta, kun leivonnaisista löytyi yllättäen maapähkinää. Näiden kaikkien turvajärjestelmien ansiosta eurooppalaiset kuluttajat voivat huoletta ostaa ja syödä tarjolla olevia elintarvikkeita.

Jatka vierittämällä

Daniela Halm

Saksa

”Tyttäreni on nyt 16-vuotias, ja hän on kärsinyt koko ikänsä vakavasta maapähkinäallergiasta. Muistan ensimmäisen kerran, kun hän söi maapähkinöitä. Se oli pelottavaa. Hänelle tuli nokkosihottumaa, ja hän alkoi oksentaa.”

”Ostoksilla käyminen vie aikaa, koska tuotemerkinnät on luettava tarkkaan maapähkinän varalta. EU:n merkintäsääntöjen mukaan elintarvikepakkauksissa on lueteltava kaikki ainesosat selvästi ja merkittävä allergeenit isoin kirjaimin. Tämän vuoksi voimme ostaa ruokaa luottavaisin mielin. Olemmepa Saksassa tai vaikka lomalla Italiassa tai Ruotsissa, pakkauksissa on kaikkialla Euroopassa samat allergeenimerkinnät. Merkintäsääntöjen noudattamista voitaisiin kuitenkin seurata vielä tarkemmin, ja kuluttajia pitää aina varoittaa, jos elintarvikkeisiin joutuu allergeeneja tahattomasti.”

”Meidän kuluttajien on saatava tietää täsmälleen, mitä ainesosia ruokamme sisältää.”

 – Daniela Halm

Dr Dominique Turck

Ravitsemusasiantuntija, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen

Ranska

”Joillekin allergikoille alle yksi milligramma väärää ruoka-ainetta voi aiheuttaa vakavia seurauksia tai jopa kuoleman. Olen ruoka-allergioihin erikoistunut lastenlääkäri.”

”Potilastyön lisäksi toimin EU:n elintarviketurvallisuusviranomaisen neuvonantajana. Vastaan myös elintarvikkeiden pakollisia ruoka-allergeenimerkintöjä koskeviin kysymyksiin. Jos yritys haluaa myydä tuotettaan Euroopassa, siinä on oltava merkinnät allergeeneista, kuten pähkinöistä, kalasta ja kananmunista. Nämä kaikki kuuluvat Euroopan 14 yleisimmän allergeenin joukkoon.”

”Ruokakaupat ovat elintarviketurvallisuuden eturintamassa. Allergikkojen on saatava pakkauksista riittävästi tietoa allergeeneistä ruokaa ostaessaan.”

 – Dr Dominique Turck

Dr Elena Cubero-León

Yhteisen tutkimuskeskuksen espanjalainen tutkija, Euroopan komissio

Belgia

”Haluamme, että allergikot voivat luottaa EU:ssa valmistettuihin tai sen ulkopuolelta tuotuihin elintarvikkeisiin. Varmistamme, että elintarvikealan yritykset kaikissa EU-maissa testaavat elintarvikkeet samalla tavalla ja käyttävät tuotemerkinnöissä samoja termejä ja mittayksiköitä. Tämän vuoksi olemme myös perustaneet elintarvikevalvontalaboratorioiden verkoston, joka testaa epäilyttäviä elintarvikkeita jokaisessa EU-maassa.”

”EU:n kuluttajia suojellaan hyvin elintarvikkeiden vaaroja vastaan allergiamerkintöjen ja EU:n laajuisen varoitusjärjestelmän avulla.”

 – Dr Elena Cubero-León

Dr Jan Hoffbauer

Saksan liittotasavallan kuluttajansuoja- ja elintarviketurvallisuusvirasto

Saksa

”Tehtävänämme on tarkastaa, sisältävätkö elintarvikepakkaukset allergeeneja, salmonellaa tai vastaavia haitallisia bakteereja tai muita vaarallisia tai kiellettyjä ainesosia. Yhteistyö muiden Euroopan maiden kanssa on erinomaista. Vuonna 2016 itävaltalainen maapähkinäallergikko sai allergisen reaktion syötyään paikallisen leipomon leivonnaisen. Itävaltalaiset kollegamme havaitsivat, että leivonnaisessa käytetty hasselpähkinäjauhe sisälsi suuren määrän maapähkinää, mitä ei mainittu merkinnöissä. Kävi ilmi, että jauhetta oli myynyt saksalainen yritys.”

”Poistimme hasselpähkinäjauheen nopeasti Saksan markkinoilta ja varoitimme muiden Euroopan maiden elintarvikeviranomaisia asiasta EU:n hälytysjärjestelmän avulla. Epäilimme kuitenkin, ettei maapähkinä ollut joutunut jauheeseen vahingossa. Tämän jälkeen Euroopan komissio käynnisti rikostutkinnan jauheen georgialaistuottajan toiminnasta.”

”Käsittelemme vuosittain noin 4 000 elintarvikevaroitusta, joista noin 400 tulee Saksasta. EU-yhteistyön ansiosta tiedonkulku on nopeaa.”

 – Dr Jan Hoffbauer

Jan Baele

Terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto, Euroopan komissio

Belgia

”EU:n perustaman elintarvikkeiden hälytysjärjestelmän avulla estetään vaarallisia elintarvikkeita leviämästä EU:n markkinoilla. Jos joskin maa ilmoittaa saastuneesta tai vaarallisesta elintarvikkeesta, varmistamme, että elintarviketurvallisuusviranomaiset kaikkialla EU:ssa voivat vetää tuotteen pois kaupoista.” 

”Suhtaudumme ilmoituksiin hyvin vakavasti, vaikka ne tulisivat vain yksittäiseltä henkilöltä tai vaikka kyse olisi hyvin pienestä ainesosamäärästä elintarvikkeessa. Ruoan turvajärjestelmä toimii hyvin. Tämä osoittaa, että yhteistyö on EU:n vahvuus.”

”Elintarvikkeet ovat Euroopassa nyt turvallisempia kuin koskaan kansainvälisen yhteistyön ja EU:n varoitusjärjestelmän ansiosta.”

 – Jan Baele

Tiesitkö tämän?

5 miljoonaa

Ruoka-aineallergikkojen määrä EU:ssa. Määrä kasvaa jatkuvasti.

14

Allergeenit, jotka on eriteltävä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä EU:ssa. Näihin yleisimpiin allergeeneihin kuuluvat muun muassa maito, gluteeni, soija ja pähkinät.

3 832

Elintarvikkeiden ja rehujen EU-hälytysjärjestelmässä (RASFF) vuonna 2017 välitettyjen varoitusten määrä. Tämä elintarvikeviranomaisten tiedonvaihtojärjestelmä perustettiin vuonna 1979. Sitä käyttävät tätä nykyä kaikki EU-maat, Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein. Sen avulla vaaralliset elintarvikkeet voidaan vetää nopeasti pois kaupoista, ennen kuin ne aiheuttavat haittaa kuluttajille.

114

EU:n järjestelmässä vuonna 2017 lähetettyjen allergioihin liittyvien varoitusten kokonaismäärä. Järjestelmän kautta voidaan varoittaa myös elintarvikkeista tai niiden pakkauksista, jotka sisältävät jotakin seuraavista: torjunta-aineet, kolibakteerit tai muut bakteerit, metallit, puu, lasi, muovi, typpi tai muut kemikaalit.

MUITA ARJEN SANKAREITA, JOTKA SUOJAAVAT MEITÄ VAARALLISILTA TUOTTEILTA

Jotkut heistä voivat olla lähtöisin kotimaastasi.

EU saattaa yhteen paikallisia arjen sankareita, joiden yhteistyö suojaa meitä vaarallisilta tuotteilta, verkkorikollisuudelta, harvinaisilta sairauksilta ja muilta uhilta. Lue, miten EU tukee eri maissa näitä sankareita – tullivirkailijoita, turvallisuustarkastajia, satelliittiteknikoita, lääkäreitä...