EU PROTECTS > Vår hälsa > Behålla kylan: Hur Europa använder naturliga lösningar för att bekämpa värmeböljor

”I min ålder vill jag inte känna att jag befinner mig i fara varje gång jag går hemifrån.”

Umbelina Martinho

Umbelina Martinho är 72 år gammal och bor i dalen Ribeira das Vinhas nära Cascais i Portugal. Regionen upplever glödande värmeböljor under sommaren. Men dalens form kanaliserar på ett naturligt sätt vinden från bergen och skapar en vindkorridor till staden. Med hjälp från EU har de lokala myndigheterna återuppbyggt en väg för att öka det naturliga flödet av sval luft genom dalen. 

Men alla lösningar finns inte på marken: de finns även upp i skyn. Europeiska satelliter samlar in väderdata och hjälper lokalsamhällen att förutse och kartlägga extrem värme. 

Med EU:s hjälp har lokala myndigheter vidtagit åtgärder för att se till att bosatta som Umbelina Martinho kan ha det tryggt, svalt och behagligt.

Behålla kylan: Hur Europa använder naturliga lösningar för att bekämpa värmeböljor

Enbart i Europa orsakar värmeböljor fler än 3 000 dödsfall per år. Från en naturlig, grön vindkorridor i Cascais till toppmoderna europeiska satelliter som spårar skyhöga temperaturer i Bologna: EU stöder stadsplanerare, arkitekter och vetenskapsmän som jobbar med lokala lösningar för att hantera extrem värme. Vad är det som står på spel? Tusentals liv varje sommar i hela Europa.

Fortsätt genom att rulla

Umbelina Martinho

Portugal

”Vägen genom dalen leder till staden och till mina vänner, mina döttrar och alla affärer. Tidigare var den stenig och överväxt. Den renoverade vägen innebär att jag enkelt kan ta mig runt varma dagar.”

 

 

 

 

 

 

 

”Dalen Ribeira das Vinhas är en plats där folk från staden kan svalka sig när det är riktigt varmt.”

– Umbelina Martinho

João Dinis

Cascais

Portugal

”Vindarna från norr och nordost följer dalen Ribeira das Vinhas. Med EU-stöd har vi planterat träd, rensat bort klippblock från dalen och till och med byggt en cykelväg som de boende kan beundra utsikten från.” 

”Nu berättar vi om vårt jobb med hanteringen av klimatförändringarna för borgmästare i andra städer i Portugal och Europa, t.ex. Bologna i Italien.”

”Cascais genomled fyra värmeböljor bara under förra sommaren!”

– João Dinis

Jean-Noël Thépaut

Fransman, Copernicus klimatförändringstjänst

Storbritannien

”Våra satelliter har en unik kapacitet att bedöma planetens hälsotillstånd i realtid. För Bologna har vi tagit fram olika modeller av temperaturförändringen i samarbete med regionen Emilia-Romagna. Vi försöker nu ordna en teknisk lösning så att detta forskningsverktyg ska kunna användas av alla städer i Europa.” 

 

 

 

 

 

”Våra satellitdata går att använda för att skapa en modell av klimatförändringens utveckling i lokal skala.” 

– Jean-Noël Thépaut

Giovanni Fini

Bologna

Italien

”Senast år 2020 kommer vi att ha planterat 5 000 träd, installerat tio gröna tak på offentliga byggnader och skapat fler grönområden i de gamla delarna av staden. Vi har med EU-medel samlat in satellitdata som har hjälpt oss att visualisera värmeböljor i vår region.”

”Vi träffas och pratar om dessa klimat- och energilösningar med andra städer och orter i Europa. Tillsammans vill vi hitta olika sätt att reglera de ökande temperaturerna.”

 

”Antalet värmeböljor kommer att öka i Bologna om vi inte gör något nu.”

– Giovanni Fini

Visste du detta?

Varmt med risk för att det blir ännu varmare

I en värld som är 2 °C varmare kan de flesta européer vänta sig att få uppleva allvarliga värmeböljor vart femte år (särskilt i Sydeuropa)

Fler än 250 miljoner

Antalet personer som bor i en mindre eller större stad – t.ex. Cascais och Bologna – som har lovat att bekämpa klimatförändringarna via EU:s borgmästaravtal

Ett vakande öga

I Copernicus, det europeiska programmet för jordövervakning, används satelliter för att tillhandahålla ett bibliotek med kostnadsfria, öppna data. Enskilda, företag och allmännyttiga tjänster kan använda dessa data för att vara med och bekämpa och anpassa sig till klimatförändringarna

Minska värmebelastningen

Om man odlar växter på byggnaders väggar och tak (”grönområden” eller ”gröna tak”) skulle temperaturen kunna sänkas med upp till 10 °C i medelhavsområden 

180 miljarder euro

Beloppet ur EU:s budget som mellan 2014 och 2020 läggs på att skydda klimatet, minska risken för och öka vår kapacitet att förbereda oss på extremt väder såsom värmeböljor

VILKA ÄR DE ANDRA HJÄLTARNA SOM BEKÄMPAR KLIMATFÖRÄNDRINGARNA?

Några av dem kanske är från ditt land.

Det finns ett nätverk av lokala hjältar som knyts samman av EU. De samarbetar för att skydda oss mot värmeböljor, föroreningar, att hotade arter dör ut och annat. Från miljöexperter till räddningstjänsten, från hälsospecialister till socialarbetare: upptäck hur EU hjälper de lokala hjältarna i ditt land.