EU PROTECTS > Naše zdravje > Hlajenje: kako se Evropa z naravnimi rešitvami spopada z vročinskimi valovi

„Pri svojih letih ne želim biti ogrožena vsakič, ko zapustim hišo.“

Umbelina Martinho

72-letna Umbelina živi v dolini Ribeira das Vinhas blizu Cascaisa na Portugalskem. To regijo poleti prizadenejo hudi vročinski valovi. Vendar pa oblika doline naravno usmeri hladne vetrove s hribov in tako ustvari vetrovni pas do mesta. S podporo EU so lokalne oblasti lahko preoblikovale pot in tako povečale naraven dotok hladnega zraka skozi dolino. 

Niso pa vse rešitve na tleh, so tudi na nebu. Evropski sateliti zbirajo podatke o vremenu in lokalnim skupnostim pomagajo napovedati izredno vročino in njen obseg. 

S podporo EU so lokalne oblasti lahko ukrepale in obvarovale prebivalce, kot je Umbelina.

Hlajenje: kako se Evropa z naravnimi rešitvami spopada z vročinskimi valovi

Že samo v Evropi vročinski valovi povzročijo več kot 3.000 smrti na leto. Od naravnega zelenega vetrovnega pasu v Cascaisu na Portugalskem do vrhunskih evropskih satelitov, ki spremljajo žgoče temperature v Bologni – EU podpira urbaniste, arhitekte in znanstvenike, ki iščejo lokalne rešitve za izredno vročino. Kaj je na kocki? Na tisoče življenj vsako poletje po vsej Evropi.

Za nadaljevanje podrsnite

Umbelina Martinho

Portugalska

„Pot skozi dolino je moja povezava z mestom, pa tudi s prijatelji, hčerkami in trgovinami. Pred tem je bila pot do mesta skalnata in poraščena. Obnovljena pot mi zdaj omogoča, da tudi v vročih dneh lahko pridem v mesto.“

 

 

 

 

 

 

 

„V dolini Ribeira das Vinhas se meščani v vročih dneh lahko ohladijo.“

– Umbelina Martinho

João Dinis

Občina Cascais

Portugalska

„Vetrovi s severa in severovzhoda pihajo vzdolž doline Ribeira das Vinhas. S finančnimi sredstvi EU smo posadili drevesa, iz doline odstranili kamenje in celo zgradili kolesarsko pot za prebivalce, ki zdaj lahko uživajo v razgledu.“ 

„Zdaj naše delo na področju obvladovanja podnebnih sprememb delimo z župani drugih mest na Portugalskem in po Evropi, na primer z Bologno v Italiji.“

„Samo lani poleti je Cascais doživel štiri vročinske valove!“

– João Dinis

Jean-Noël Thépaut

Francoz, Služba za podnebne spremembe Copernicus

Združeno kraljestvo

„Naši sateliti imajo edinstveno zmožnost, da sproti ocenjujejo zdravje našega planeta. Za mesto Bologna smo v partnerstvu z regijo Emilija-Romanja izdelali različne modele temperaturnih sprememb. Zdaj iščemo tehnično rešitev, da bo to raziskovalno orodje dostopno vsem mestom v Evropi.“ 

 

 

 

 

 

„Podatki naših satelitov se lahko uporabljajo za izdelavo modelov razvoja podnebnih sprememb na lokalni ravni.“ 

– Jean-Noël Thépaut

Giovanni Fini

Občina Bologna

Italija

„Do leta 2020 bomo posadili 5.000 dreves, na javnih stavbah postavili 10 zelenih streh in ustvarili več zelenih površin v zgodovinskih mestnih središčih. Zbiranje podatkov prek satelita, ki ga financira EU, je pomagalo vizualizirati vročinske valove v naši regiji.“

„Srečujemo se in z drugimi evropskimi mesti delimo te rešitve glede podnebja in energije. Skupaj želimo najti načine, kako obvladati dvigovanje temperature.“

 

„Če ne ukrepamo takoj, se bodo vročinski valovi v Bologni še pomnožili.“

– Giovanni Fini

Ali ste vedeli?

Vroče, z možnostjo hude vročine

V svetu, ki je 2 °C toplejši, lahko večina Evropejcev vsakih 5 let pričakuje močne vročinske valove (zlasti v južni Evropi).

Več kot 250 milijonov

Število oseb, ki živijo v mestih – vključno s Cascaisom in Bologno – ki so se prek sheme Konvencija županov EU zavezala k boju proti podnebnim spremembam.

Oko na nebu

Evropski program za spremljanje Zemlje Copernicus uporablja satelite, prek katerih zagotavlja knjižico brezplačnih in prosto dostopnih podatkov, ki jih lahko podjetja in javne službe uporabijo za boj proti podnebnim spremembam in prilagajanju nanje.

Zmanjševanje izpostavljenosti vročini

Z gojenjem rastlin na stenah in strehah stavb („zeleni prostori“ ali „zelene strehe“) se lahko temperatura v sredozemskih območjih zniža do 10 °C. 

180 milijard EUR

Znesek iz proračuna EU, ki je med leti 2014 in 2020 namenjen za zaščito podnebja, zmanjševanje pojavitve ekstremnih vremenskih pojavov (npr. vročinski valovi) in zagotavljanje pripravljenosti nanje.

KDO SO DRUGI HEROJI, KI SE BORIJO PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM?

Nekateri od njih morda prihajajo prav iz vaše države.

Skupina lokalnih herojev, ki jih povezuje EU, nas s sodelovanjem varuje pred vročinskimi valovi, onesnaženjem, izumrtjem ogroženih vrst in še veliko več. Odkrijte, kako EU v vaši državi podpira lokalne heroje, od strokovnjakov za okolje, enot, ki zagotavljajo pomoč v nujnih primerih, do zdravstvenih strokovnjakov in socialnih delavcev.