EU PROTECTS > Sănătatea noastră > Păstrând răcoarea: cum face Europa uz de soluții naturale pentru a combate valurile de căldură

„La vârsta mea, nu vreau să mă aflu în pericol de fiecare dată când plec de acasă.”

Umbelina Martinho

Umbelina, în vârstă de 72 de ani, trăiește în valea Ribeira das Vinhas, în apropiere de Cascais, în Portugalia. În timpul verii, regiunea se confruntă cu valuri de căldură extremă. Cu toate acestea, valea canalizează în mod natural briza de munte, creând un coridor ce direcționează vântul spre oraș. Cu sprijinul UE, autoritățile locale au reconstruit o cale care să permită creșterea fluxului natural de aer răcoros de-a lungul văii.

Dar nu toate soluțiile se găsesc la sol, unele se află și în spațiu. Sateliții europeni colectează date meteorologice și ajută comunitățile locale să prevadă și să cartografieze fenomenele de căldură extremă.

Grație sprijinului acordat de UE, autoritățile locale au luat măsuri în vederea menținerii siguranței și confortului termic al locuitorilor lor, cum este Umbelina.

Păstrând răcoarea: cum face Europa uz de soluții naturale pentru a combate valurile de căldură

Valurile de căldură provoacă peste 3.000 de decese în fiecare an, și asta doar în Europa. Fie că este vorba de un coridor ecologic natural pentru vânt din Cascais sau de sateliții europeni de ultimă generație care urmăresc temperaturile extrem de ridicate din Bologna, UE oferă sprijin urbaniștilor, arhitecților și oamenilor de știință care încearcă să găsească soluții locale de gestionare a fenomenelor de căldură extremă. Care este miza? Mii de vieți salvate în fiecare vară, în întreaga Europă.

Defilați pentru a continua

Umbelina Martinho

Portugalia

„Drumul care traversează valea mă conectează cu orașul, cu prietenii mei, cu fiicele mele și cu magazinele la care îmi fac cumpărăturile. Înainte, cărarea către oraș era pietroasă și plină de buruieni. Drumul refăcut îmi permite deplasarea cu ușurință în zilele caniculare.”

 

 

 

 

 

 

 

„Valea Ribeira das Vinhas este locul unde locuitorii orașului se pot răcori în zilele caniculare.”

- Umbelina Martinho

João Dinis

Municipalitatea Cascais

Portugalia

„Vânturile dinspre nord și nord-est străbat valea Ribeira das Vinhas. Cu ajutorul finanțării din partea UE, am plantat copaci, am nivelat valea și am construit chiar și o pistă de biciclete pentru ca rezidenții să se bucure de priveliște.” 

„În prezent, ne facem cunoscută activitatea în domeniul gestionării schimbărilor climatice în rândul primarilor altor orașe din Portugalia și Europa, de exemplu Bologna din Italia.”

„Cascais a fost lovită de 4 valuri de căldură doar vara trecută!”

- João Dinis

Jean-Noël Thépaut

Francez, Serviciul Copernicus privind schimbările climatice

Regatul Unit

„Sateliții noștri au capacitatea unică de a evalua sănătatea planetei în timp real. Pentru orașul Bologna, am conceput diverse modele de schimbări de temperatură, în parteneriat cu regiunea Emilia-Romagna. În prezent, suntem în căutarea unei soluții tehnice astfel încât acest instrument de cercetare să poată fi accesibil oricărei localități din Europa.” 

 

 

 

 

 

„Datele noastre colectate prin satelit pot fi utilizate pentru a modela evoluția schimbărilor climatice la o scară locală.” 

- Jean-Noël Thépaut

Giovanni Fini

Municipalitatea Bologna

Italia

„Până în 2020, vom planta 5.000 de copaci, vom instala 10 acoperișuri ecologice pe clădirile publice și vom crea mai multe spații verzi în centrul istoric al orașului. Colectarea de date cu ajutorul sateliților, finanțată de UE, ne-a ajutat să vizualizăm valurile de căldură din regiunea noastră”.

„Ne întâlnim și împărtășim aceste soluții climatice și energetice cu alte orașe europene de dimensiuni mici și mari. Împreună, dorim să găsim modalități de a menține sub control temperaturile în creștere.”

 

„Valurile de căldură din Bologna se vor intensifica dacă nu luăm imediat măsuri.”

- Giovanni Fini

Știați?

Cald, cu șansa de a fi și mai cald

Într-o lume care este cu 2°C mai caldă, majoritatea europenilor se pot aștepta la valuri de căldură severe la fiecare 5 ani (în special în Europa de Sud).

Peste 250 de milioane

Numărul de oameni care locuiesc într-o localitate – inclusiv Cascais și Bologna – care s-a angajat să combată schimbarea climei prin Convenția primarilor din UE.

Cineva, acolo sus, ne privește

Programul european de monitorizare Copernicus Earth utilizează sateliți pentru a furniza o bibliotecă de date gratuite, deschise. Persoanele, întreprinderile și serviciile publice pot utiliza aceste date pentru a combate schimbările climatice și pentru a se adapta la acestea.

Reducerea efectului căldurii

Creșterea de plante pe pereții și acoperișurile clădirilor („spații verzi” sau „acoperișuri verzi”) ar putea reduce temperaturile cu până la 10°C în zonele mediteraneene.

180 de miliarde EUR

Suma din bugetul UE cheltuită între 2014 și 2020 pentru protejarea climei, ajutând la scăderea șanselor de apariție a condițiilor climatice extreme, precum valurile de căldură, și la creșterea capacității noastre de a ne pregăti pentru acestea.

CINE SUNT CEILALȚI EROI CARE LUPTĂ ÎMPOTRIVA SCHIMBĂRII CLIMEI?

Unii dintre ei pot chiar să provină din țara dumneavoastră.

Prin intermediul conexiunilor create de UE, există o rețea de eroi locali care colaborează pentru a ne proteja de valurile de căldură, de pierderea speciilor amenințate și multe altele. De la experți de mediu, până la personalul serviciilor de urgență, de la specialiști în sănătate, până la lucrătorii sociali, descoperiți cum sprijină UE eroii locali din țara dumneavoastră.