EU PROTECTS > Naše zdravlje > Hladne glave: kako se Europa pomoću prirodnih rješenja bori protiv toplinskih valova

„S obzirom na moju dob, ne želim biti u opasnosti svaki put kada izađem iz kuće.”

Umbelina Martinho

Umbelina ima 72 godine i živi u dolini Ribeira das Vinhas nedaleko od Cascaisa u Portugalu. Regija je tijekom ljeta izložena razornim toplinskim valovima. No oblik doline prirodno kanalizira planinske povjetarce i stvara vjetrovit koridor do grada. Uz potporu EU-a lokalne su vlasti ponovno izgradile stazu da bi povećale prirodni protok hladnog zraka kroz dolinu. 

No nisu sva rješenja na tlu – ima ih i u oblacima. Europski sateliti prikupljaju podatke o vremenskim prilikama, pomažući lokalnim zajednicama da predvide i mapiraju ekstremne vrućine. 

Uz pomoć EU-a lokalna tijela vlasti poduzela su korake da bi stanovnike kao što je Umbelina održali u sigurnom, svježem i ugodnom okolišu.

Hladne glave: kako se Europa pomoću prirodnih rješenja bori protiv toplinskih valova

Samo u Europi toplinski valovi godišnje uzrokuju više od 3000 smrtnih slučajeva. Od prirodnog zelenog vjetrenog koridora u Cascaisu do praćenja naglog porasta temperatura u Bologni uz pomoć najsuvremenijih europskih satelita, EU podupire urbaniste, arhitekte i znanstvenike koji rade na lokalnim rješenjima u borbi protiv ekstremnih vrućina. Zašto je to nužno? Jer su u pitanju tisuće života svakog ljeta diljem Europe.

Pomaknite se da biste nastavili

Umbelina Martinho

Portugal

„Put kroz dolinu spaja me s gradom, ali isto tako i s prijateljima, članovima obitelji i trgovinom. Prije je put bio neravan i zarastao. Obnovljena staza znači da se za vrućih dana mogu jednostavno kretati.

 

 

 

 

 

 

 

“Ribeira das Vinhas udolina je u kojoj se ljudi iz grada mogu ohladiti tijekom vrućih dana.”

- Umbelina Martinho

João Dinis

Općina Cascais

Portugal

„Dolinu Rigeria das Vinhas zapuhuju sjeverni i sjeveroistočni vjetrovi. Zahvaljujući financiranju EU-a, posadili smo stabla, očistili kamenje iz doline, pa čak i sagradili stazu za stanovnike koji žele uživati u pogledu.” 

„Sada dijelimo naš rad na upravljanju klimatskim promjenama s gradonačelnicima drugih gradova u Portugalu i Europi, npr. Bologne u Italiji.”

„Samo proteklog ljeta Cascais su zahvatila 4 toplinska vala!”

- João Dinis

Jean-Noël Thépaut

Francuz, Služba za klimatske promjene Copernicus

Ujedinjeno Kraljevstvo

„Naši sateliti imaju jedinstvenu sposobnost procijeniti stanje planeta u stvarnom vremenu. Za grad Bolognu iscrtali smo razne modele promjene temperature u suradnji s regijom Emilia-Romagna. Sada tražimo tehničko rješenje da bi se tom istraživačkom alatu moglo pristupiti iz svakog grada u Europi.” 

 

 

 

 

 

„Naši satelitski podaci mogu poslužiti za modeliranje razvoja klimatskih promjena na lokalnoj razini.” 

- Jean-Noël Thépaut

Giovanni Fini

Općina Bologna

Italija

„Do 2020. posadit ćemo 5000 stabala, postaviti 10 zelenih krovova na javnim zgradama te stvoriti više ozelenjenog prostora u povijesnom centru grada. Prikupljanje podataka putem satelita koje financira EU pomoglo nam je vizualizirati toplinske valove u našoj regiji.”

„Ta klimatska i energetska rješenja dijelimo s drugim europskim gradovima. Zajedno želimo pronaći način za kontrolu temperatura u porastu.”

 

„Ako ne poduzmemo hitne mjere, toplinski će se valovi u Bologni pojačati.”

- Giovanni Fini

Jeste li znali?

Vruće s mogućim daljnjim zatopljenjem

U svijetu koji je 2 °C topliji većina Europljana može očekivati opasne toplinske valove svakih 5 godina (osobito u Južnoj Europi).

Više od 250 milijuna

stanovnika živi u gradovima, uključujući Cascais i Bolognu, koji su se obvezali suzbijati klimatske promjene putem Sporazuma gradonačelnika iz EU-a

Oko s neba

Europski program praćenja Zemlje Copernicus pomoću satelita prikuplja i održava biblioteku besplatnih, otvorenih podataka. Pojedinci, tvrtke i javne službe mogu se s pomoću tih podataka boriti s klimatskim promjenama i prilagođavati im se.

Smanjenje toplinskog pritiska

Uzgoj bilja na zidovima i krovovima („zeleni prostori” ili „zeleni krovovi”) može smanjiti temperature u području Sredozemlja za čak 10 °C. 

180 milijardi eura

iz proračuna EU-a uložit će se između 2014. i 2020. u zaštitu klime, čime se pridonosi smanjenju izgleda za ekstremne vremenske prilike kao što su toplinski valovi i povećanju naše spremnosti za njih.

TKO SU DRUGI HEROJI KOJI SE BORE PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA?

Neki od njih možda su i iz vaše zemlje.

EU heroje među nama povezuje u mrežu koja nas štiti od toplinskih valova, onečišćenja, izumiranja ugroženih vrsta i drugih prijetnji. Saznajte kako EU podupire heroje među nama u vašoj zemlji, od ekoloških stručnjaka i osoba za pomoć u kriznim situacijama do medicinskih specijalista i socijalnih radnika.