EU PROTECTS > Terveys > Viilentäviä ratkaisuja: näin Eurooppa vastaa helleaaltoihin luonnonmukaisilla ratkaisuilla

”Minulla on jo ikää, enkä halua joutua vaaraan aina kotoa lähtiessäni.”

Umbelina Martinho

72-vuotias Umbelina asuu Portugalissa Ribeira das Vinhasin laaksossa Cascaisin lähellä. Alueella esiintyy kesäisin polttavan kuumia helleaaltoja. Onneksi viilentävät vuoristotuulet virtaavat luonnon muodostamaa laaksokäytävää pitkin kaupunkiin. EU:n tuella paikalliset viranomaiset ovat muokanneet väylää niin, että viileää ilmaa virtaa voimakkaammin laakson läpi ja sitä kautta kaupunkiin. 

Maan pinnan lisäksi ratkaisuja löytyy myös taivaalta. Eurooppalaiset satelliitit keräävät säätietoja, jotka auttavat paikallisia yhteisöjä ennustamaan ja kartoittamaan äärimmäistä kuumuutta. 

EU:n avustuksella paikalliset viranomaiset voivat parantaa asukkaiden turvallisuutta ja hyvinvointia.

Viilentäviä ratkaisuja: näin Eurooppa vastaa helleaaltoihin luonnonmukaisilla ratkaisuilla

Yksin Euroopassa helleaallot aiheuttavat vuosittain yli 3 000 kuolemantapausta. EU tukee kaupunkisuunnittelijoita, arkkitehtejä ja tutkijoita, jotka kehittävät paikallisia ratkaisuja äärimmäisestä kuumuudesta aiheutuvien ongelmien ratkaisemiseksi. Esimerkkejä ratkaisuista ovat Cascaisin vihreä luonnontuulikäytävä ja huipputeknologiaa sisältävät eurooppalaiset satelliitit, joilla seurataan lämpötiloja esimerkiksi Bolognassa. Mitä on pelissä? Tuhansia ihmishenkiä joka kesä.

Jatka vierittämällä

Umbelina Martinho

Portugali

”Kuljen laakson poikki kulkevaa polkua, kun menen kaupunkiin ystävieni ja tytärteni luo tai ostoksille. Aikaisemmin reitti oli kivikkoinen ja kasvuston peitossa. Kunnostettu polku helpottaa kulkemista kuumina päivinä.”

 

 

 

 

 

 

 

”Kaupunkilaiset tulevat Ribeira das Vinhasin laaksoon viilentymään hellepäivinä.”

- Umbelina Martinho

João Dinis

Cascaisin kunta

Portugali

”Pohjois- ja koillistuulet virtaavat Ribeira das Vinhasin laaksoa pitkin. EU:n rahoituksella istutimme puita, raivasimme laakson kivikkoa ja rakensimme asukkaille pyörätien maisemien ihailua varten.” 

”Kokemuksistamme voi olla hyötyä muillekin, joten kerromme näistä ilmastonmuutoksen hallintatoimistamme muiden kaupunkien pormestareille Portugalissa ja Euroopassa, esimerkiksi italialaiselle Bolognan kaupungille.”

“Pelkästään viime kesänä Cascaisia koetteli neljä helleaaltoa!”

- João Dinis

Jean-Noël Thépaut

Ranskalainen, Copernicus Climate Change Service (C3S)

Yhdistynyt kuningaskunta

”Satelliiteillamme on ainutlaatuiset valmiudet arvioida planeetan tilaa reaaliaikaisesti. Olemme laatineet Bolognan kaupungille useita lämpötilan muuttumismalleja yhdessä Emilia-Romagnan maakunnan kanssa. Yritämme nyt löytää teknisen ratkaisun, jolla tutkimustyökalu saataisiin kaikkien Euroopan kaupunkien käyttöön.” 

 

 

 

 

 

”Satelliittidataamme voi käyttää ilmastonmuutoksen mallinnukseen paikallistasolla.” 

- Jean-Noël Thépaut

Giovanni Fini

Bolognan kaupunki

Italia

”Vuoteen 2020 mennessä istutamme 5 000 puuta, asennamme 10 viherkattoa julkisiin rakennuksiin ja rakennamme lisää viheralueita vanhaan kaupunkikeskustaan. EU:n rahoittama satelliittikuvakokoelma on auttanut meitä paikantamaan alueemme helleaaltoja.”

”Tapaamme muiden eurooppalaisten kaupunkien johtoa ja jaamme tietoa ilmasto- ja energiaratkaisuistamme. Haluamme yhdessä löytää tapoja hillitä lämpötilan nousua.”

 

”Bolognan helleaallot vain pahenevat, jos emme ryhdy toimiin välittömästi.”

- Giovanni Fini

Tiesitkö tämän?

Kuumaa on, ja yhä vain kuumenee

Jos maapallon lämpötila nousee kaksi astetta, useimmat eurooppalaiset joutuvat varautumaan ankariin helleaaltoihin joka viides vuosi (etenkin Etelä-Euroopassa).

Yli 250 miljoonaa

Asukkaiden yhteismäärä ilmastonmuutoksen torjuntaan EU:n Covenant of Mayors -sitoumuksella osallistuvissa kaupungeissa (esim. Cascaisissa ja Bolognassa).

Katse taivaalta maahan

Eurooppalaisen Copernicus-ohjelman satelliitit kokoavat maksutonta, kaikille avointa dataa maapallosta tehdyistä havainnoista. Yksityishenkilöt, yritykset ja julkisalan toimijat voivat käyttää näitä tietoja ilmastonmuutoksen torjunnassa ja muutokseen sopeutumisessa.

Lämpökuormituksen leikkaaminen

Kasvien kasvattaminen rakennusten seinillä ja katoilla (viheralueet tai viherkatot) voisi alentaa lämpötilaa jopa 10 astetta Välimeren alueella.

180 miljardia euroa

Rahamäärä, joka on osoitettu EU:n budjetista vuosina 2014–2020 ilmaston suojeluun ja sään ääri-ilmiöiden, kuten helleaaltojen, todennäköisyyden alentamiseen ja niihin valmistautumiseen.

MUITA ARJEN SANKAREITA, JOTKA TORJUVAT ILMASTONMUUTOSTA

Jotkut heistä voivat olla lähtöisin kotimaastasi.

EU saattaa yhteen paikallisia arjen sankareita, joiden yhteistyö suojelee meitä helleaalloilta, saasteilta, uhanalaisten lajien katoamiselta ja muilta vaaroilta. Lue, miten EU tukee arjen sankareita omassa maassasi aina ympäristöasiantuntijoista hätäkeskuspäivystäjiin ja terveydenhuollon ammattilaisista sosiaalityöntekijöihin.