EU PROTECTS > Η υγεία μας > Δροσερό κλίμα: Πώς η Ευρώπη χρησιμοποιεί φυσικές λύσεις, για να καταπολεμήσει τους καύσωνες

«Στην ηλικία μου, δεν θέλω να βρίσκομαι σε κίνδυνο κάθε φορά που φεύγω από το σπίτι μου.»

UMBELINA MARTINHO

Η Umbelina, 72 ετών, ζει στην κοιλάδα Ριμπέιρα ντας Βίνιας κοντά στο Κασκαΐς της Πορτογαλίας. Η περιοχή μαστίζεται από αποπνικτικούς καύσωνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, το σχήμα της κοιλάδας διοχετεύει με φυσικό τρόπο τον βουνίσιο αέρα, δημιουργώντας έναν διάδρομο διέλευσης αέρα προς την πόλη. Με τη υποστήριξη της ΕΕ, οι τοπικές αρχές έχουν ανοικοδομήσει τη δίοδο για την αύξηση της φυσικής ροής του δροσερού αέρα μέσω της κοιλάδας. 

Ωστόσο, οι λύσεις δεν βρίσκονται μόνο στο έδαφος. Βρίσκονται και στον ουρανό. Οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι συλλέγουν μετεωρολογικά δεδομένα και βοηθούν τις τοπικές κοινότητες να προβλέπουν και να χαρτογραφούν τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες σε κλίμακα πόλεων. 

Με την βοήθεια της ΕΕ, οι τοπικές αρχές έχουν λάβει μέτρα, για να εγγυώνται την ασφάλεια, τη δροσιά και την άνεση για τους κατοίκους, όπως η Umbelina.

ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΛΙΜΑ: ΠΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΕΣ

Μόνο στην Ευρώπη, οι καύσωνες προκαλούν περισσότερους από 3.000 θανάτους ετησίως. Από τον φυσικό, πράσινο αιολικό διάδρομο στο Κασκαΐς έως τους πιο σύγχρονους ευρωπαϊκούς δορυφόρους που παρακολουθούν τις υψηλές θερμοκρασίες στην Μπολόνια, η ΕΕ υποστηρίζει πολεοδόμους, αρχιτέκτονες και επιστήμονες που αναζητούν τοπικές λύσεις για την αντιμετώπιση των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών. Τι διακυβεύεται; Χιλιάδες ζωές κάθε καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Umbelina Martinho

Πορτογαλία

«Το μονοπάτι μέσα από την κοιλάδα με συνδέει με την πόλη, καθώς και με τους φίλους μου, τις κόρες μου και τα μέρη όπου κάνω τις αγορές μου. Προηγουμένως, η διαδρομή προς την πόλη ήταν βραχώδης και με υπερβολική βλάστηση. Χάρη στο ανοικοδομημένο μονοπάτι, μπορώ να μετακινούμαι εύκολα τις ζεστές ημέρες.»

 

 

 

 

 

 

 

«Η κοιλάδα Ribeira das Vinhas είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι της πόλης μπορούν να αναζητήσουν δροσιά τις ζεστές ημέρες.»

- Umbelina Martinho

João Dinis

Δήμος του Κασκαΐς

Πορτογαλία

«Οι βόρειοι και βορειανατολικοί άνεμοι ακολουθούν την κοιλάδα Ριμπέιρα ντας Βίνιας. Με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, φυτέψαμε δέντρα, απομακρύναμε τα βράχια από την κοιλάδα και δημιουργήσαμε και έναν ποδηλατόδρομο, έτσι ώστε οι κάτοικοι να απολαμβάνουν τη θέα.» 

«Τώρα, μοιραζόμαστε τις προσπάθειές μας για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής με δημάρχους άλλων πόλεων στην Πορτογαλία και στην Ευρώπη, για παράδειγμα, με την Μπολόνια στην Ιταλία.»

«Μόνο το περασμένο καλοκαίρι, το Κασκαΐς υπέφερε από 4 καύσωνες!»

- João Dinis

Jean-Noël Thépaut

Γάλλος, Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus

Ηνωμένο Βασίλειο

«Οι δορυφόροι μας έχουν τη μοναδική δυνατότητα να αξιολογούν την κατάσταση της υγείας του πλανήτη σε πραγματικό χρόνο. Για την πόλη της Μπολόνια, σχεδιάσαμε διαφορετικά μοντέλα μεταβολής της θερμοκρασίας σε συνεργασία με την περιοχή Εμίλια-Ρομάνια. Τώρα, αναζητούμε μια τεχνική λύση, ώστε κάθε πόλη της Ευρώπης να έχει πρόσβαση σε αυτό το ερευνητικό εργαλείο.» 

«Τα δορυφορικά δεδομένα μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μοντελοποίηση της εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής σε τοπική κλίμακα.» 

- Jean-Noël Thépaut

Giovanni Fini

Δήμος της Μπολόνια

Ιταλία

«Μέχρι το 2020, θα φυτέψουμε 5 000 δέντρα, θα εγκαταστήσουμε 10 πράσινες στέγες σε δημόσια κτίρια και θα δημιουργήσουμε περισσότερους χώρους πρασίνου στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η συλλογή δορυφορικών δεδομένων που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ μάς βοήθησε να απεικονίσουμε τους καύσωνες στην περιοχή μας.»

«Συναντιόμαστε και μοιραζόμαστε αυτές τις λύσεις για το κλίμα και την ενέργεια με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και κωμοπόλεις. Μαζί, θέλουμε να βρούμε τρόπους για να περιορίσουμε τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.»

«Οι καύσωνες στη Μπολόνια θα αυξηθούν αν δεν αναλάβουμε αμέσως δράση.»

- Giovanni Fini

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΖΕΣΤΗ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Σε έναν κόσμο που είναι πιο ζεστός κατά 2°C, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μπορούν να αναμένουν έντονους καύσωνες κάθε 5 χρόνια (ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη)

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε κωμοπόλεις ή πόλεις – συμπεριλαμβανομένου του Κασκαΐς και της Μπολόνια – που έχουν δεσμευτεί να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή μέσω του Ευρωπαϊκού Συμφώνου των Δημάρχων

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Γης, Copernicus, χρησιμοποιεί δορυφόρους για να παρέχει μια βιβλιοθήκη από δωρεάν και ανοικτά δεδομένα. Ιδιώτες, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να συμβάλλουν στην καταπολέμηση και στην προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Η καλλιέργεια φυτών σε τοίχους και στέγες κτιρίων («χώροι πρασίνου» ή «πράσινες στέγες») θα μπορούσαν να μειώσουν τις θερμοκρασίες έως και κατά 10°C στις περιοχές της Μεσογείου 

180 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Το ποσό του προϋπολογισμού της ΕΕ που δαπανάται μεταξύ του 2014 και του 2020 για την προστασία του κλίματος, με στόχο τη μείωση των παραγόντων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της ικανότητάς μας να προετοιμαζόμαστε για ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι καύσωνες

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί και να κατάγονται από τη χώρα σας.

Μέσω της σύνδεσης από την ΕΕ, υπάρχει ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από τους καύσωνες, τη ρύπανση, την εξαφάνιση απειλούμενων ειδών και άλλα. Από ειδικούς για το περιβάλλον έως αρμόδιους για την παροχή βοήθειας σε περιστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ειδικούς στον τομέα της υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς, ανακαλύψτε πώς η ΕΕ υποστηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας.