EU PROTECTS > Нашето здраве > Охлаждане: Как Европа използва природни решения, за да се бори с горещите вълни

„На моята възраст не искам да се излагам на опасност всеки път, когато излизам от къщи.“

Умбелина Мартиньо

Умбелина е на 72 г. и живее в долината Рибейра дас Виняс край Кашкайш, Португалия. През лятото горещите вълни изгарят региона. Формата на долината обаче канализира планинския бриз по естествен начин, създавайки вятърен коридор към града. С подкрепата на ЕС местните власти са възстановили пътека, за да увеличат естествения поток на студен въздух през долината. 

Не всички решения обаче се намират на земята – някои са в небето. Европейските сателити събират данни за времето и помагат на местните общности да предвиждат екстремните горещини и да ги картографират. 

Със съдействието на ЕС местните власти вземат мерки, за да осигурят на жителите като Умбелина сигурност, хладина и удобство.

Охлаждане: Как Европа използва природни решения, за да се бори с горещите вълни

Само в Европа горещите вълни причиняват над 3000 смъртни случая годишно. От естествения зелен вятърен коридор в Кашкайш до съвременните европейски сателити, проследяващи покачващите се температури в Болоня, ЕС подкрепя специалисти по градоустройство, архитекти и учени, които търсят местни решения за справяне с екстремните горещини. Какъв е залогът? Животът на хиляди хора всяко лято в цяла Европа.

Плъзнете, за да продължите

Umbelina Martinho

Португалия

„Пътят през долината ме свързва с града, приятелите ми, дъщерите ми и магазините. Преди пътят за града беше каменист и обрасъл. Благодарение на новата пътека мога лесно да се придвижвам в горещите дни.“

 

 

 

 

 

 

 

„Долината Рибейра дас Виняс е място, където хората от града могат да се разхладят през горещите дни.“

‑ Умбелина Мартиньо

João Dinis

Община Кашкайш

Португалия

„Северните и североизточните ветрове следват долината Рибейра дас Виняс. Благодарение на осигуреното от ЕС финансиране ние засадихме дървета, отстранихме скалите от долината и дори изградихме велосипедна пътека за жителите, за да се наслаждават на гледката.“ 

„Сега споделяме нашата работа по управлението на климатичните промени с кметове на други градове в Португалия и Европа, като например Болоня в Италия.“

„Само през последното лято Кашкайш преживя четири горещи вълни.“

- Жоао Диниш

Jean-Noël Thépaut

Французин, Служба по изменение на климата в рамките на „Коперник“

Великобритания

„Нашите сателити имат уникалната способност да оценяват състоянието на нашата планета в реално време. За град Болоня съставихме различни модели на температурни изменения в сътрудничество с регион Емилия-Романя. Сега търсим техническо решение, за да може този изследователски инструмент да стане достъпен за всеки град в Европа.“ 

 

 

 

 

 

„Нашите сателитни данни могат да се използват за създаване на модели на климатичните изменения в местен мащаб.“ 

- Жан-Ноел Тепо

Giovanni Fini

Община Болоня

Италия

„До 2020 г. ще посадим 5000 дървета, ще инсталираме 10 зелени покрива на обществени сгради и ще създадем повече зелени пространства в историческия център на града. Финансираното от ЕС събиране на данни чрез сателити ни помогна да визуализираме горещите вълни в нашия регион.“

„Срещаме се и споделяме тези климатични и енергийни решения с други европейски селища и градове. Заедно искаме да намерим начини да контролираме повишаващите се температури.“

 

„Горещите вълни в Болоня ще се увеличат, ако не предприемем незабавни действия”

- Джовани Фини

Знаете ли, че?

Горещо с вероятност да стане по-горещо

В един свят, който е 2°C по-топъл, повечето европейци могат да очакват да изпитват горещи вълни на всеки 5 години (особено в Южна Европа).

Повече от 250 милиона

Борят на хората, живеещи в градове - включително Кашкайш и Болоня - които са се ангажирали да се борят с изменението на климата чрез Конвента на кметовете на ЕС.

Око в небето

Европейската програма за наблюдение на Земята - „Коперник“ - използва сателити за предоставяне на библиотека от данни със свободен достъп. Хората, бизнеса и обществените служби могат да използват тези данни, за да се борят с изменението на климата и да се адаптират към него.

Намаляване на напрежението, причинено от горещината

Отглеждането на растения по стените и покривите на сградите („зелени пространства” или „зелени покриви”) може да понижи температурите с до 10°C в средиземноморските райони.

180 милиарда евро

Сумата от бюджета на ЕС, изразходена между 2014 г. и 2020 г. за опазване на климата, намаляване на вероятността от и повишаването на възможностите за подготовка за екстремни климатични условия, като например горещи вълни.

КОИ СА ДРУГИТЕ ГЕРОИ, БОРЕЩИ СЕ С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ?

Някои от тях може дори да са от Вашата държава.

Обединени от ЕС, съществува мрежа от местни герои, работещи заедно, за да помагат за предпазването ни от горещите вълни, замърсяването, изчезването на застрашени видове и много други. От експерти по опазването на околната среда до екипи за реагиране при извънредни ситуации, от здравни специалисти до социални работници - открийте как ЕС подпомага героите сред нас във Вашата държава.