EU PROTECTS > Onze gezondheid > De slag niet verliezen: hoe de EU harten geneest met geavanceerde behandelingen

"Voor het eerst klopt mijn hart normaal. De operatie heeft me echt een nieuwe toekomst gegeven."

Pieter Kappelhof

Pieter, 54 jaar oud, werd geboren met een hartaandoening die een lek veroorzaakte in een van zijn hartkleppen. Traplopen, naar de bushalte lopen, zelfs minimale inspanning, was vermoeiend. Nog maar een paar jaar geleden zou het plaatsen van een nieuwe hartklep een vervolgoperatie met zich meebrengen of zou hij de rest van zijn leven medicijnen moeten innemen. Dankzij baanbrekend nieuw onderzoek, dat werd gefinancierd door de EU, konden artsen de defecte hartklep van Pieter vervangen, waardoor hij een gezond en actief leven kan leiden.

Lees meer over het verhaal van Pieter en de mensen die werken aan een nieuwe aanpak om patiënten in de hele EU veiligere en effectievere medische behandelingen te bieden.

De slag niet verliezen: hoe de EU harten geneest met geavanceerde behandelingen

De meesten van ons vinden een gezond hart vanzelfsprekend. Maar het is een luxe voor de vele mensen die lijden aan hartaandoeningen. In de afgelopen zes jaar hebben twee klinische proeven met EU-financiering een menselijke hartklep ontwikkeld die langer meegaat. Deze heeft al verbetering gebracht in het leven van veel patiënten in heel Europa.

Scroll verder

Prof Axel Haverich

Hannover Medical School

Duitsland

"Terwijl mijn eigen onderzoek naar hartkleptransplantaties tientallen jaren geleden al begon, heeft mijn team met steun van de EU een nieuwe techniek getest. We zijn begonnen met het verwijderen van cellen uit gedoneerde menselijke hartkleppen. We hoopten dat deze 'gedecellulariseerde' kleppen minder snel zouden worden afgestoten door het menselijk immuunsysteem."

"We zijn begonnen met het testen van een nieuwe techniek voor hartkleptransplantatie. Uiteindelijk hebben we een belangrijke ontdekking gedaan."

 - Professor Axel Haverich

Dr Ramadan Jashari

European Homograft Bank

België

"Wij bereiden, beoordelen, bewaren en distribueren menselijke hartkleppen naar ziekenhuizen in heel België en andere Europese landen. We werken nauw samen met de door de EU ondersteunde medische teams die een nieuwe transplantatietechniek met gedoneerde hartkleppen bestuderen. Voordat ze naar deze teams gaan, worden de kleppen verwerkt door weefselbanken, zoals de onze, en behandeld met nieuwe technieken door gespecialiseerde laboratoria zoals Corlife."

"Wij beoordelen de gedoneerde menselijke hartkleppen die gebruikt worden in de projecten die door de EU gefinancierd worden."

 - Dr. Ramadan Jashari

Nicolin Heister

Corlife lab

Duitsland

"Wij ontvangen donorharten van weefselbanken zoals de European Homograft Bank. Vervolgens verwijderen we de cellen van de gedoneerde kleppen. Dit proces moet beginnen binnen 100 uur nadat het hart is gestopt met kloppen."

"In het kader van het door de EU gefinancierde onderzoeksprogramma gebruiken geselecteerde medische klinieken onze bewerkte kleppen om deze nieuwe hartkleptransplantatie te testen.”

"Wanneer we een gedoneerde hartklep krijgen, hebben we heel weinig tijd om het decellularisatieproces te starten."

 - Nicolin Heister

Dr Marta Sitges

Hospital Clínic de Barcelona

Spanje

"Mijn kliniek in Spanje neemt deel aan een pan-Europese hartkleppenstudie, waarbij ook cardiologen uit Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Italië betrokken zijn.  De meeste patiënten reageren zeer positief."

"Met de nieuwe klep kunnen ze de complicaties vermijden die typisch zijn voor de kleppen die we tot nu toe hebben gebruikt."

 

"Ik volg de patiënten die deelnemen aan de klinische proeven om na te gaan hoe goed de klep na de operatie functioneert."

 - Dr. Marta Sitges

Pieter Kappelhof

Nederland

"Ik ben geboren met een lek in mijn aortaklep. Zonder een hartkleptransplantatie liep ik het risico op een aneurysma. Hierbij breekt je hart, zogezegd, en dan sterf je binnen een paar minuten."

"Ik kreeg de nieuwe klep op 19 oktober 2017. En hoewel er daarna nog enkele complicaties waren, kan ik nu rennen en fietsen en ook voetballen met mijn twee zonen."

"Sinds de operatie voel ik me niet langer beperkt door mijn hart."

 - Pieter Kappelhof

 

Wist u dat?

65.000

Het aantal hartklepvervangingen dat jaarlijks in Europa uitgevoerd wordt om verworven of aangeboren aandoeningen aan de aortaklep te behandelen.

Een 'celvrije' hartklep

Van cellen ontdane kleppen zijn ontwikkeld in het kader van de Europese klinische studie voor de toepassing van vervangende hartkleppen (ESPOIR) en getest in het door de EU gefinancierde ARISE-project voor vervanging van aortakleppen. Er wordt verwacht dat deze kleppen het risico op afstoting verlagen en misschien het leven van de patiënt verlengen.

2 door de EU gefinancierde projecten, 1 grensoverschrijdende doorbraak

ESPOIR en ARISE hebben onderzoekers, cardiologen en chirurgen uit zeven Europese landen (Duitsland, Italië, België, Nederland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Moldavië) samengebracht.

260

Het aantal patiënten dat sinds 2012 de nieuwe (van cellen ontdane) klep onder de klinische proef heeft gekregen. Zodra de klinische proeven zijn afgerond, zal de nieuwe hartklep in de hele EU beschikbaar komen. Deze beschikbaarheid zal afhangen van de beslissing van elk land en van de nationale regelgeving.

99%

Het percentage patiënten met de nieuwe hartklep die geen vervangende operatie nodig hebben. Hun toestand wordt de komende 10 jaar nauwlettend opgevolgd.

WIE ZIJN DE ANDERE HELDEN DIE ONZE GEZONDHEID BESCHERMEN?

Sommigen komen misschien wel uit uw land.

Een netwerk van lokale helden wordt met elkaar verbonden door de EU. Zij werken samen om ons te beschermen tegen gezondheidsbedreigingen, onveilige producten, de effecten van klimaatverandering en meer. Van artsen tot financiële experts, van grenspatrouilles tot milieudeskundigen: ontdek hoe de EU de helden in uw land ondersteunt.