EU PROTECTS > Terveys > Hyvässä sykkeessä: miten EU auttaa parantamaan sydämiä kehityksen huippua edustavien hoitojen avulla

”Sydämeni lyö normaalisti ensimmäistä kertaa. Operaatio on todella antanut minulle toivoa.”

Pieter Kappelhof

54-vuotiaalla Pieterillä oli syntyessään sydänsairaus, joka aiheutti yhdessä sydänläpässä vuotoa. Portaiden nouseminen, bussipysäkille juokseminen ja jopa vähäisin ponnistelu oli uuvuttavaa. Vain muutama vuosi sitten uuden sydänläpän saaminen olisi merkinnyt seurantaleikkausta tai elinikäistä lääkitystä. EU:n rahoittama uraauurtava uusi tutkimus on kuitenkin mahdollistanut sen, että lääkärit voivat korvata Pieterin viallisen sydänläpän ja hän voi elää terveellistä ja aktiivista elämää.

Lue lisää Pieterin tarinasta ja henkilöistä, jotka kehittävät uutta lähestymistapaa turvallisempien ja tehokkaampien hoitojen tarjoamiseksi potilaille kaikkialla EU:ssa.

Hyvässä sykkeessä: miten EU auttaa parantamaan sydämiä kehityksen huippua edustavien hoitojen avulla

Monet pitävät tervettä sydäntä itsestäänselvyytenä. Mutta monille sydänsairauksia sairastaville henkilöille se on ylellisyyttä. Kahdessa EU:n rahoittamassa kliinisessä tutkimuksessa on viimeisen kuuden vuoden aikana kehitetty kestävämpi ihmisen sydänläppä, joka on jo parantanut monien potilaiden elämää kaikkialla Euroopassa.

Jatka vierittämällä

Prof Axel Haverich

Hannoverin lääketieteellinen tiedekunta

Saksa

”Aloitin oman tutkimukseni sydänläppäsiirteistä vuosikymmeniä sitten, mutta EU:n tuella testasin tiimini kanssa uutta menetelmää. Aloimme poistaa soluja luovuttajilta saaduista sydänläpistä. Toivoimme, että immuunijärjestelmä hylkisi vähemmän todennäköisesti läppiä, joista on poistettu solut.”

”Tarkoituksemme oli testata uutta sydänläpän transplantaatiomenetelmää. Päädyimme tekemään merkittävän löydöksen.”

 - Professori Axel Haverich

Dr Ramadan Jashari

European Homograft Bank

Belgia

”Me preparoimme, arvioimme ja säilytämme luovuttajilta saadut sydänläpät ja toimitamme ne sairaaloihin Belgiassa ja muissa Euroopan maissa. Työskentelemme läheisesti EU:n tukemien lääkintätiimien kanssa ja tutkimme uutta transplantaatiomenetelmää, jossa käytetään luovuttajilta saatuja sydänläppiä. Ennen kuin läpät toimitetaan tiimeille, ne prosessoidaan kaltaisissamme kudospankeissa ja Corlifen kaltaiset erikoislaboratoriot käsittelevät ne käyttämällä uusia menetelmiä.”

”Arvioimme EU:n rahoittamissa hankkeissa käytettävät luovuttajilta saadut sydämet.”

 - Lääkäri Ramadan Jashari

Nicolin Heister

Corlife-laboratorio

Saksa

”Vastaanotamme luovuttajilta saatuja sydämiä European Homograft Bankin kaltaisilta kudospankeilta. Poistamme solut luovutetuista läpistä. Prosessi on aloitettava 100 tunnin kuluessa siitä, kun sydän lakkaa lyömästä.”

”Valikoidut klinikat käyttävät EU:n rahoittamassa tutkimusohjelmassa meidän prosessoimiamme läppiä uuden sydänläppäsiirteen testaamiseen.”

”Kun vastaanotamme luovuttajalta saadun sydänläpän, meillä on hyvin vähän aikaa aloittaa solujen poistamisen prosessi.”

 - Nicolin Heister

Dr Marta Sitges

Barcelonan sairaalaklinikka

Espanja

”Espanjassa sijaitseva klinikkani on osa yleiseurooppalaista sydänläppätutkimusta, johon osallistuu sydänspesialisteja Alankomaista, Saksasta, Belgiasta, Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja Italiasta. Useimmat potilaista reagoivat äärimmäisen positiivisesti.”

”Uuden läpän avulla vältetään komplikaatiot, joita tähän asti käyttämiimme läppiin tyypillisesti liittyy.”

 

”Seuraan kliinisiin kokeiluihin osallistuvia potilaita, jotta näen, miten hyvin läppä toimii leikkauksen jälkeen.”

 - Lääkäri Marta Sitges

Pieter Kappelhof

Alankomaat

”Minulla oli syntyessäni vuoto aorttaläpässä. Ilman sydänläppäsiirrettä minulla oli aneurysman riski – siinä sydän niin sanotusti puhkeaa ja potilas menehtyy muutamassa minuutissa.”

”Sain uuden läpän 19. lokakuuta 2017. Jälkikomplikaatioita oli jonkin verran, mutta nyt voin juosta ja pyöräillä sekä pelata jalkapalloa kahden poikani kanssa.”

”Operaation jälkeen en enää tunne sydämeni rajoittavan tekemisiäni.”

 - Pieter Kappelhof

 

Tiesitkö tämän?

65 000

Synnynnäisten tai hankinnaisten sydänongelmien hoitamiseksi Euroopassa joka vuosi tehtyjen aorttaläppäleikkausten määrä.

Soluton sydänläppä

Eurooppalaisessa kliinisessä tutkimuksessa on kehitetty läpät, joista on poistettu solut. Tutkimus koskee regeneratiivisten sydänläppien (ESPOIR) käyttöä, joita testattiin EU:n rahoittamassa aorttaläppäleikkausten ARISE-hankkeessa, joissa läppä korvataan. Niiden toivotaan alentavan elimistön hylkimisreaktion riskiä ja toimivan käyttökuntoisina kenties koko eliniän.

2 EU:n rahoittamaa hanketta, 1 rajat ylittävä läpimurto

ESPOIR ja ARISE ovat saattaneet yhteen tutkijoita, sydänspesialisteja ja kirurgeja seitsemästä Euroopan maasta (Saksa, Italia, Belgia, Alankomaat, Sveitsi, Yhdistynyt kuningaskunta ja Moldova).

260

Niiden potilaiden määrä, jotka ovat saaneet uuden (soluttoman) läpän osana kliinisestä tutkimusta vuodesta 2012 lähtien. Kun kliiniset tutkimukset ovat valmiit, uusi sydänläppä tulee saataville EU:n laajuisesti. Saatavuus on riippuvainen kunkin maan päätöksestä sekä kansallisista säädöksistä.

99%

Niiden potilaiden prosenttiosuus, joilla on uusi sydänläppäsiirre ja jotka eivät tarvitse proteesileikkausta. Heidän tilaansa seurataan tarkasti seuraavan kymmenen vuoden aikana.

7,7 miljardia euroa

EU:n tutkimus- ja innovointirahoituksesta terveyttä, väestönmuutosta ja hyvinvointia koskeviin hankkeisiin kaudella 2014–2020 käytettyjen varojen määrä. Sydänläppäsiirteiden lisäksi varoja käytetään Hybrid Hearts -hankkeeseen, Active and Assisted Living -ohjelmaan ja muihin hankkeisiin.

MUITA ARJEN SANKAREITA, JOTKA TURVAAVAT TERVEYTTÄMME

Jotkut heistä voivat olla lähtöisin kotimaastasi.

EU yhdistää paikallisia arjen sankareita, jotka yhteistyössä auttavat suojelemaan meitä terveysvaaroilta, vaarallisilta tuotteilta, ilmastonmuutoksen vaikutuksilta ja muilta uhilta. Lue, miten EU tukee arjen sankareita omassa maassasi lääkäreistä talousrikostutkijoihin, rajavartijoista ympäristöasiantuntijoihin.