EU PROTECTS > Η υγεία μας > Διατηρώντας τον παλμό: Πώς η ΕΕ θεραπεύει καρδιές με πρωτοποριακές θεραπείες

«Για πρώτη φορά η καρδιά μου χτυπά κανονικά. Η επέμβαση μού άνοιξε πραγματικά νέους ορίζοντες.»

PIETER KAPPELHOF

Ο Pieter, 54 ετών, γεννήθηκε με μια καρδιακή πάθηση που προκαλούσε διαρροή σε μία από τις βαλβίδες της καρδιάς του. Το να ανεβαίνει σκάλες, να τρέχει ως τη στάση του λεωφορείου ή ακόμη και η ελάχιστη σωματική προσπάθεια τού προκαλούσαν εξάντληση. Μόλις πριν από μερικά χρόνια, το να έχει μια νέα καρδιακή βαλβίδα θα σήμαινε συχνές επαναληπτικές επεμβάσεις ή λήψη φαρμάκων για το υπόλοιπο της ζωής του. Ωστόσο, η νέα πρωτοποριακή έρευνα —με χρηματοδότηση από την ΕΕ— επέτρεψε στους γιατρούς να αντικαταστήσουν την ελαττωματική καρδιακή βαλβίδα του Pieter, χαρίζοντάς του μια υγιή και ενεργή ζωή.

Μάθετε περισσότερα για την ιστορία του Pieter και τους ανθρώπους που εργάζονται σε μια νέα προσέγγιση για την παροχή ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων ιατρικών θεραπειών σε ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ.

ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένη την υγιή καρδιά μας. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, αυτό είναι πολυτέλεια. Τα τελευταία 6 χρόνια, σε δύο κλινικές δοκιμές που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ, αναπτύχθηκε μια καρδιακή βαλβίδα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, η οποία έχει ήδη βελτιώσει τη ζωή πολλών ασθενών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Prof Axel Haverich

Ιατρική Σχολή του Ανόβερου

Γερμανία

«Ενώ η δική μου έρευνα για τις μεταμοσχεύσεις καρδιακών βαλβίδων άρχισε πριν από δεκαετίες, με την υποστήριξη της ΕΕ, η ομάδα μου δοκίμασε μια νέα τεχνική. Ξεκινήσαμε την αφαίρεση κυττάρων από ανθρώπινες καρδιακές βαλβίδες δωρητών. Ελπίζαμε ότι αυτές οι «αποκυτταροποιημένες» βαλβίδες θα είχαν λιγότερες πιθανότητες να απορριφθούν από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα».

«Ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε μια νέα τεχνική μεταμόσχευσης καρδιακής βαλβίδας. Καταλήξαμε σε μια σημαντική ανακάλυψη».

 - Καθηγητής Axel Haverich

Dr Ramadan Jashari

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ομοιομοσχευμάτων

Βέλγιο

«Προετοιμάζουμε, αξιολογούμε, αποθηκεύουμε και διανέμουμε ανθρώπινες καρδιακές βαλβίδες σε νοσοκομεία σε ολόκληρο το Βέλγιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεργαζόμαστε στενά με τις ιατρικές ομάδες που υποστηρίζονται από την ΕΕ και μελετούν μια νέα τεχνική μεταμόσχευσης που περιλαμβάνει καρδιακές βαλβίδες από δωρεές. Πριν δοθούν σε αυτές τις ομάδες, οι βαλβίδες υποβάλλονται σε επεξεργασία από τράπεζες ιστών, όπως τη δική μας, καθώς και σε νέες τεχνικές από εξειδικευμένα εργαστήρια, όπως είναι η Corlife».

«Αξιολογούμε τις ανθρώπινες καρδιακές βαλβίδες που προέρχονται από δωρεά οργάνων και χρησιμοποιούνται στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα».

 - Δρ Ramadan Jashari

Nicolin Heister

Εργαστήριο Corlife

Γερμανία

«Λαμβάνουμε καρδιές δωρητών από τράπεζες ιστών, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ομοιομοσχευμάτων. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα κύτταρα από τις βαλβίδες. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε 100 ώρες από τη στιγμή που η καρδιά σταματά να χτυπάει».

«Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, επιλεγμένες ιατρικές κλινικές χρησιμοποιούν τις επεξεργασμένες βαλβίδες μας, για να δοκιμάσουν αυτήν τη νέα μεταμόσχευση καρδιακής βαλβίδας».

«Όταν λαμβάνουμε μια καρδιακή βαλβίδα από δωρεά οργάνων, έχουμε πολύ λίγο χρόνο για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποκυτταροποίησης».

 - Nicolin Heister

Dr Marta Sitges

Νοσοκομειακή Κλινική της Βαρκελώνης

Ισπανία

«Η κλινική μου στην Ισπανία αποτελεί μέρος μιας πανευρωπαϊκής μελέτης καρδιακών βαλβίδων, στην οποία συμμετέχουν καρδιολόγοι από την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. Οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται εξαιρετικά καλά».

«Με τη νέα βαλβίδα, μπορούν να αποφύγουν τις επιπλοκές που συνήθως σχετίζονται με τις βαλβίδες που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα».

 

«Παρακολουθώ ασθενείς που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές, για να εξακριβώσω πόσο καλά λειτουργεί η βαλβίδα μετά την επέμβαση».

 - Δρ Marta Sitges

Pieter Kappelhof

Ολλανδία

«Γεννήθηκα με διαρροή στην αορτική βαλβίδα. Χωρίς μεταμόσχευση καρδιακής βαλβίδας, κινδύνευα από ανεύρυσμα. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά σου χαλάει, κατά κάποιον τρόπο, και πεθαίνεις μέσα σε λίγα λεπτά».

«Έκανα μεταμόσχευση βαλβίδας στις 19 Οκτωβρίου 2017. Και παρόλο που στην αρχή υπήρξαν κάποιες επιπλοκές, τώρα μπορώ πλέον να τρέχω, να κάνω ποδήλατο και να παίζω ποδόσφαιρο με τους δύο γιους μου».

«Από τότε που έκανα την επέμβαση, δεν νιώθω πλέον να περιορίζομαι λόγω της καρδιάς μου».

 - Pieter Kappelhof

 

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

65.000

Ο αριθμός των επεμβάσεων αντικατάστασης καρδιακών βαλβίδων που διενεργούνται στην Ευρώπη κάθε χρόνο για τη θεραπεία επίκτητων ή συγγενών νόσων της αορτικής βαλβίδας.

ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ «ΧΩΡΙΣ ΚΥΤΤΑΡΑ»

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κλινικής μελέτης για την εφαρμογή αναγεννητικών καρδιακών βαλβίδων (ESPOIR), αναπτύχθηκαν αποκυτταροποιημένες βαλβίδες, οι οποίες δοκιμάστηκαν στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα ARISE για αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας. Αναμένεται ότι θα μειώσουν τον κίνδυνο απόρριψης μοσχεύματος και ενδεχομένως να αποτελούν μια λύση εφ' όρου ζωής για τον ασθενή.

2 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, 1 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Το ESPOIR και το ARISE έχουν φέρει σε επαφή ερευνητές, καρδιολόγους και χειρουργούς από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Μολδαβία).

260

Ο αριθμός των ασθενών που έλαβαν τη νέα (αποκυτταροποιημένη) βαλβίδα στα πλαίσια της κλινικής δοκιμής που πραγματοποιείται από το 2012. Μόλις ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, η νέα καρδιακή βαλβίδα θα είναι διαθέσιμη σε ολόκληρη την ΕΕ. Η διαθεσιμότητα αυτή θα εξαρτηθεί από την απόφαση κάθε χώρας καθώς και από τους εθνικούς κανονισμούς της κάθε χώρας.

99%

Το ποσοστό των ασθενών με το νέο μόσχευμα καρδιακής βαλβίδας που δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης. Η κατάστασή τους θα παρακολουθείται στενά για τα επόμενα 10 χρόνια.

7,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Το ποσό χρηματοδότησης της ΕΕ που δαπανήθηκε για την έρευνα και την καινοτομία σε προγράμματα για την Υγεία, τη Δημογραφική αλλαγή και την Ευημερία την περίοδο 2014-2020. Εκτός από τις μεταμοσχεύσεις καρδιακών βαλβίδων, τα κεφάλαια αυτά διατίθενται για τα προγράμματα Υβριδική Καρδιά Hybrid Hearts, Ενεργός και υποβοηθούμενη αυτόνομη διαβίωση και πολλά άλλα.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί να κατάγονται και από τη χώρα σας.

Μέσω της σύνδεσης από την ΕΕ, υπάρχει ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από τις απειλές κατά της υγείας μας, από επικίνδυνα προϊόντα, από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και από διάφορα άλλα. Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ υποστηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας: από γιατρούς έως εμπειρογνώμονες στον τομέα της οικονομίας, συνοριοφύλακες και ειδικούς για το περιβάλλον.