EU PROTECTS > Naše zdravje > Humanitarna kriza: kako je EU pomagala zajeziti epidemijo ebole v Afriki

EU je zagotovila 2 milijardi evrov in s tem pomagala zajeziti enega najhujših izbruhov ebole v zgodovini.

Leta 2014 je v Zahodni Afriki izbruhnila zelo nalezljiva in pogosto smrtna bolezen. Do leta 2016 se je z virusom ebole okužilo več kot 28.000 ljudi, od tega jih je več kot 11.000 umrlo. Šlo je za bitko s časom in zajezitev humanitarne katastrofe. EU je igrala ključno vlogo pri usklajevanju pomoči, ki so jo zagotovile evropske države.

Humanitarna kriza: kako je EU pomagala zajeziti epidemijo ebole v Afriki

Ko se je ebola širila po Zahodni Afriki, je EU pomagala več sto ljudem iz vse Evrope, da so združili moči in se spopadli z epidemijo.

Za nadaljevanje podrsnite

Dr. Danny Asogun

Evropski mobilni laboratorij, bolnišnica Irrua Specialist Teaching Hospital

Nigerija

„V Sierro Leone smo poslali mobilni laboratorij, v katerem smo lokalno prebivalstvo testirali za virus ebole. V obdobju od leta 2014 do 2016 smo skupno testirali 7.477 vzorcev te bolezni.“ 

„Naše delo je bilo odvisno od pomoči EU: od velike logistične podpore naših evropskih partnerjev, dobavljanja diagnostičnih kompletov pa vse do zdravnikov in medicinskih sester, ki so prišle delat z nami.“

 

 

 

 

„V kriznih razmerah nobena organizacija naloge ne more opraviti sama.“

– Dr. Danny Asogun

Hans Kuhn

Nemec, Altona Diagnostics

Argentina

„Ebolo je zelo težko zajeziti, saj je veliko simptomov podobnih simptomom drugih bolezni. Zato je postavljanje diagnoze tako pomembno. Ko je epidemija leta 2014 prizadela Zahodno Afriko, so mobilni laboratoriji uporabljali naše diagnostične komplete in testirali bolnike, ki so imeli simptome okužbe z virusom.“

„Zaradi podpore EU lahko naša diagnostična testiranja zdaj dajo rezultate v manj kot 75 minutah.“

„Izredno pomembno je bilo, da smo imeli pri roki diagnostične komplete, ki so bili pripravljeni za uporabo.“

 – Hans Kuhn

John Ryan

Irec, oddelek za zdravstvo, Evropska komisija

Luksemburg

„Takoj smo začeli izvajati presejalne teste na izhodnih točkah iz Zahodne Afrike, da bi zagotovili, da se ljudje s simptomi ebole ne vkrcajo na letala, letala pa so še naprej lahko letela v regijo. Brez letal zdravstvena oprema, zdravniki in delavci nevladnih organizacij ne bi mogli prispeti v Zahodno Afriko.“

 

 

 

 

 

 

„V krizah, kot je bila ta, je bistvenega pomena, da se izbruh čim prej zajezi v državi izvora.“

 – John Ryan

Juan Escalante

Španec, Center za usklajevanje nujnega odziva, Evropska komisija

Belgija

„Med izbruhom ebole v Zahodni Afriki smo bili ključna kontaktna točka za evakuacijo humanitarnih delavcev. Takoj ko smo prejeli klic, smo aktivirali mehanizem EU za koordinacijo evakuacije z letali.“ 

„To je pomirilo naše zdravnike in ostalo osebje. Ko je oseba v nevarnosti, moraš storiti vse, da ji pomagaš.“

 

 

„Ne gre le za evakuacijo. Gre za sporočilo, ki ga pošlješ – da je pomoč na poti.“

 – Juan Escalante

Ali ste vedeli?

25–90 %

Delež smrtnosti za različne seve virusa ebola.

Hiter odziv

Trije laboratoriji, ki jih je financirala EU (EMLabs), so v Gvinejo, Nigerijo, Liberijo, Sierro Leone in Tanzanijo prepeljali zdravila, opremo in osebje. Med izbruhom so v teh enotah testirali približno 22.000 vzorcev, od katerih je bilo 3.500 pozitivnih na ebolo.

Nujna evakuacija v Evropo

EU, države članice in mednarodne organizacije so pomagale organizirati evakuacijo 38 mednarodnih zdravstvenih delavcev, ki so med delom v Zahodni Afriki zboleli ali bili izpostavljeni visokemu tveganju.

1,6 milijona

Število odmerkov cepiva proti eboli, ki so na voljo kot rezultat financiranih programov za raziskave in inovacije, kot je Obzorje 2020. Sredstva, ki jih je zagotovila EU, so nedavno prispevala k razvoju novega cepiva proti eboli, ki je bilo uporabljeno pri zajezitvi izbruha v Demokratični republiki Kongo leta 2018.  

Let ECHO

Humanitarni zračni prevoz EU, ki prevaža zdravila in pomoč v Kenijo, Kongo, Mali in Ugando. Let Urada Evropske skupnosti za humanitarno pomoč (ECHO), brezplačni prevoz za humanitarne partnerje in organizacije, je igral pomembno vlogo pri zajezitvi izbruha ebole v Kongu leta 2018.

1436

Število človeških primerov, odkritih v državah EU do oktobra 2018. Mreže EU za odziv na nalezljive bolezni so v pripravljenosti, da preprečijo širjenje virusnih infekcij po Evropi.

KDO SO JUNAKI, KI VARUJEJO NAŠE ZDRAVJE?

Nekateri od njih morda prihajajo prav iz vaše države.

Skupina lokalnih junakov, ki jih povezuje EU, nas s sodelovanjem varuje pred grožnjami zdravju, nevarnimi proizvodi, vplivi podnebnih sprememb in še veliko več. Odkrijte, kako EU v vaši državi podpira lokalne junake, od zdravnikov, finančnih strokovnjakov, enot, ki nadzirajo meje, do strokovnjakov za okolje.