EU PROTECTS > Sănătatea noastră > O criză umanitară: cum a contribuit UE la ținerea sub control a epidemiei de Ebola din Africa

Cele 2 miliarde EUR furnizate de UE au contribuit la ținerea sub control a uneia din cele mai mari epidemii de Ebola din istorie.

În 2014, o boală extrem de contagioasă și adesea mortală s-a răspândit în Africa occidentală. Până în 2016, au fost infectate peste 28.000 de persoane, fiind raportate mai mult de 11.000 de decese. A fost o cursă contra cronometru să se țină sub control un dezastru umanitar în plină desfășurare. UE a jucat un rol esențial în coordonarea asistenței oferite de țările europene.

O criză umanitară: cum a contribuit UE la ținerea sub control a epidemiei de Ebola din Africa

În contextul ravagiilor făcute de Ebola în Africa occidentală, UE a sprijinit sute de persoane din întreaga Europă să își unească forțele pentru a combate epidemia.

Defilați pentru a continua

Dr. Danny Asogun

Laboratorul European Mobil, Spitalul Universitar Specializat Irrua

Nigeria

„Laboratorul nostru mobil a fost trimis în Sierra Leone pentru a-i testa pe localnici în vederea detectării infectării cu Ebola. În perioada 2014-2016, am testat, în total, 7.477 de eșantioane de sânge.” 

„Munca noastră a depins de asistența din partea UE: de ajutorul logistic primit de la partenerii noștri europeni, de furnizarea truselor de diagnostic, precum și de medicii și asistentele medicale care au venit să lucreze alături de noi.”

 

 

 

 

„Într-o situație de criză, nicio organizație nu poate acționa singură.”

 - Dr. Danny Asogun

Hans Kuhn

German, Altona Diagnostics

Argentina

„Ebola este foarte greu de ținut sub control, deoarece multe simptome imită alte boli. De aceea este atât de importantă diagnosticarea. Când boala a lovit Africa occidentală în anul 2014, laboratoarele mobile asistate de UE au utilizat trusele de diagnostic pentru a testa pacienții care prezentau simptome ale virusului.”

„Datorită sprijinului continuu din partea UE, testele noastre de diagnostic portabile pot furniza acum rezultate în mai puțin de 75 de minute.”

„Dotarea cu truse de diagnostic gata de utilizare a fost extrem de importantă.”

 - Hans Kuhn

John Ryan

Irlandez, Departamentul de Sănătate, Comisia Europeană

Luxemburg

„Am inițiat imediat examinări medicale la punctele de ieșire din Africa occidentală pentru a ne asigura că persoanele cu simptome de Ebola nu se îmbarcă în avioane și că liniile aeriene pot continua să zboare spre regiunea în cauză. În lipsa acestor măsuri, echipamentele medicale, medicii și personalul ONG-urilor nu ar fi putut să ajungă în acea zonă a Africii.”

 

 

 

 

 

 

„În astfel de crize, este esențială stoparea cât mai rapidă a epidemiei în țara de origine.”

 - John Ryan

Juan Escalante

Spaniol, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență, Comisia Europeană

Belgia

„În perioada epidemiei de Ebola din Africa occidentală, eram un punct strategic de contact pentru evacuarea lucrătorilor umanitari. De îndată ce primeam un apel, activam mecanismul UE pentru a coordona evacuarea cu avionul.” 

„Aceasta a reprezentat o asigurare pentru doctorii și personalul nostru. Atunci când o persoană este în pericol, știi că trebuie să faci totul pentru a o ajuta.”

 

 

„Nu este vorba doar despre evacuări – este vorba despre semnalul pe care îl trimitem că ajutorul va sosi în curând.”

 - Juan Escalante

Știați?

25-90%

Rata mortalității pentru diferite tulpini de Ebola.

Răspuns rapid

3 laboratoare finanțate de UE (EMLabs) au transportat medicamente, echipamente și personal în Guineea, Nigeria, Liberia, Sierra Leone și Tanzania. În timpul epidemiei, aceste unități au testat în jur de 22.000 de probe, dintre care 3.500 au fost testate pozitiv pentru Ebola.

Evacuare de urgență către Europa

UE, statele membre și organizațiile internaționale au ajutat la organizarea evacuării medicale pentru 38 de specialiști internaționali în sănătate care s-au îmbolnăvit sau au fost supuși unui risc de expunere ridicat în timp ce lucrau în Africa de Vest.

1,6 milioane

Numărul de doze de vaccin anti-Ebola disponibile în urma finanțării programelor de cercetare și inovare precum Horizon 2020. Bursele de cercetare din UE au contribuit cel mai recent la dezvoltarea de noi vaccinuri anti-Ebola pentru a contracara epidemia din 2018 din Republica Democrată Congo (RDC).

ECHO Flight

Serviciul umanitar aerian al UE care transportă ajutoare către Kenya, RDC, Mali și Uganda. Gratuit pentru partenerii umanitari și organizațiile de întrajutorare, ECHO Flight a jucat un rol important în ținerea sub control în 2018 a epidemiei de Ebola din RDC.

1436

Numărul de cazuri umane detectate în țările UE în 2018 până în luna octombrie. Rețelele UE de pregătire și răspuns pentru boli infecțioase sunt configurate pentru a preveni răspândirea diferitelor infecții virale în Europa.

CINE SUNT CEILALȚI EROI CARE NE PROTEJEAZĂ SĂNĂTATEA?

Unii dintre ei pot chiar să provină din țara dumneavoastră.

Prin intermediul conexiunilor create de UE, există o rețea de eroi locali care colaborează pentru a ne proteja de amenințări asupra sănătății, produse nesigure, efectele schimbării climei și multe altele. De la medici, până la experți financiari, de la grăniceri, până la specialiști în mediu, descoperiți cum sprijină UE eroii locali din țara dumneavoastră.