EU PROTECTS > Onze gezondheid > Een humanitaire crisis: hoe de EU hielp bij het bedwingen van ebola in Afrika

De door de EU verstrekte twee miljard euro hielp bij het beteugelen van de grootste ebola-uitbraak in de geschiedenis.

In 2014 brak een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte uit in West-Afrika. In 2016 waren er al meer dan 28.000 mensen geïnfecteerd met het ebolavirus en meer dan 11.000 mensen omgekomen. Het was een race tegen de klok om deze beginnende humanitaire ramp onder controle te krijgen. De EU speelde een centrale rol bij de coördinatie van de hulp die door Europese landen geboden werd.

Een humanitaire crisis: hoe de EU hielp bij het bedwingen van ebola in Afrika

Toen het ebolavirus in West-Afrika woedde, bracht de EU honderden mensen uit heel Europa bijeen om de uitbraak te beteugelen.

Scroll verder

Dr. Danny Asogun

Europees Mobiel Laboratorium, Irrua Specialistisch Opleidingsziekenhuis

Nigeria

“Ons mobiele lab werd naar Sierra Leone gestuurd om de plaatselijke bevolking op ebola te testen. Tussen 2014 en 2016 werden in totaal 7.477 monsters getest op de ziekte.” 

"Ons werk was afhankelijk van de hulp van de EU: de logistieke ondersteuning van onze Europese partners, de voorraad diagnosesets die we kregen en de artsen en verpleegkundigen die bij ons kwamen werken."

 

 

 

"In een crisissituatie kan geen enkele organisatie het werk alleen aan."

 - Dr. Danny Asogun

Hans Kuhn

Duits, Altona Diagnostics

Argentinië

“Ebola is erg moeilijk te bestrijden omdat veel symptomen lijken op die van andere ziekten. Daarom is het stellen van de diagnose zo belangrijk. Toen Afrika in 2014 door de ziekte werd getroffen, gebruikten de door de EU gesteunde mobiele laboratoria onze diagnosesets om patiënten met de symptomen van het virus te testen.”

"Dankzij de steun van de EU kunnen onze diagnosetests nu binnen 75 minuten een uitslag opleveren.”

"De gebruiksklare diagnosesets waren erg belangrijk."

 - Hans Kuhn

John Ryan

Iers, Gezondheidsdienst, Europese Commissie

Luxemburg

“We hebben onmiddellijk screenings ingesteld op uitreisplekken in West-Afrika om ervoor te zorgen dat mensen met ebolasymptomen niet in het vliegtuig konden stappen, waardoor luchtvaartmaatschappijen op de regio konden blijven vliegen. Als we dit niet hadden gedaan, dan hadden medische apparatuur, artsen en ngo-medewerkers niet naar West-Afrika kunnen vliegen.”

 

 

 

 

 

 

"Bij een dergelijke crisis is het essentieel om een uitbraak zo snel mogelijk in het land van oorsprong de kop in te drukken."

 - John Ryan

Juan Escalante

Italiaans, Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties, Europese Commissie

België

“Tijdens de ebola-uitbraak in West-Afrika waren wij een belangrijk contactpunt voor de evacuatie van humanitaire hulpverleners. Zodra we een oproep kregen, zouden we het EU-mechanisme activeren om de evacuatie per vliegtuig te coördineren.” 

"Dit was een geruststelling voor onze artsen en medewerkers. Als er daarginds mensen in gevaar zijn, dan weet je dat je er alles aan moet doen om ze te helpen.”

 

 

"Het gaat niet alleen om evacuaties, het gaat erom dat je mensen het signaal geeft dat hulp onderweg is."

 - Juan Escalante

Wist u dat?

25-90%

De sterftecijfers voor verschillende stammen van ebola.

Snelle respons

Drie door de EU gefinancierde laboratoria EMLabs) vervoerden medicijnen, apparatuur en personeel naar Guinee, Nigeria, Liberia, Sierra Leone en Tanzania. Tijdens de uitbraak hebben deze laboratoria ongeveer 22.000 monsters getest, waarvan er 3.500 positief testten voor ebola.

Noodevacuatie naar Europa

De EU, haar lidstaten en internationale organisaties hielpen bij de organisatie van de medische evacuatie van 38 internationale gezondheidswerkers die ziek werden of die een groot besmettingsrisico hadden tijdens hun werk in West-Afrika.

1,6 miljoen

Het aantal doses ebolavaccin dat beschikbaar is als gevolg van financieringsprogramma's voor onderzoek en innovatie zoals Horizon 2020. EU-onderzoeksbeurzen hebben kortgeleden bijgedragen aan de ontwikkeling van nieuwe ebolavaccins om de uitbraak van 2018 in de Democratische Republiek Congo (DRC) tegen te gaan. 

ECHO Flight

De dienst voor humanitaire luchthulp van de EU, die gratis steun en hulp vervoert voor humanitaire partners en hulporganisaties in Kenia, de Democratische Republiek Congo, Mali en Oeganda, speelde een waardevolle rol bij de beheersing van de ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo in 2018.

1436

Het aantal menselijke gevallen dat in 2018 tot oktober in EU-landen is ontdekt. De netwerken voor paraatheid en respons bij besmettelijke ziekten van de EU zijn opgezet om de verspreiding van verschillende virusinfecties naar Europa te voorkomen.

WIE ZIJN DE ANDERE HELDEN DIE ONZE GEZONDHEID BESCHERMEN?

Sommigen komen misschien wel uit uw land.

Een heel netwerk van lokale helden wordt aan elkaar gekoppeld door de EU. Zij werken samen om ons te beschermen tegen bedreigingen van onze gezondheid, onveilige producten, de effecten van klimaatverandering en meer. Van artsen tot financiële experts, van grenspatrouilles tot milieudeskundigen, ontdek hoe de EU de helden in uw land ondersteunt.