EU PROTECTS > Terveys > Humanitäärinen kriisi: näin EU auttoi ebolan taltuttamisessa Afrikassa

EU:n 2 miljardin euron määräraha auttoi laajan epidemian taltuttamisessa.

Vuonna 2014 Länsi-Afrikassa puhkesi erittäin tarttuva ja tappava tautiepidemia. Vuoteen 2016 mennessä yli 28 000 ihmistä oli saanut ebolatartunnan ja yli 11 000:n raportoitiin kuolleen. Kansainvälinen yhteisö kilpaili aikaa vastaan saadakseen humanitäärisen kriisin hallintaan. EU:lla oli keskeinen rooli Euroopan maiden toimittaman avun koordinoinnissa.

Humanitäärinen kriisi: näin EU auttoi ebolan taltuttamisessa Afrikassa

Ebolaviruksen riehuessa Länsi-Afrikassa EU auttoi satoja eurooppalaisia asiantuntijoita tekemään yhteistyötä epidemian saamiseksi hallintaan.

Jatka vierittämällä

Dr. Danny Asogun

European Mobile Laboratory, Irruan yliopistosairaala

Nigeria

”Siirrettävä laboratoriomme vietiin Sierra Leoneen paikallisen väestön ebolatestausta varten. Vuosina 2014–2016 testasimme yhteensä 7 477 verinäytettä.” 

”Työmme oli riippuvainen EU:n avusta: eurooppalaisten kumppaniemme logistiikkatuesta, diagnosointipakkausten toimituksista sekä apuun tulleista lääkäreistä ja sairaanhoitajista.”

 

 

 

 

”Kriisitilanteessa yksittäinen organisaatio ei kykene hoitamaan kaikkea yksin.”

– Tri Danny Asogun

Hans Kuhn

saksalainen, Altona Diagnostics

Argentiina

”Ebolaa on hyvin vaikea hillitä, koska monet sen oireista muistuttavat muita tauteja. Siksi diagnosointi on niin tärkeää. Kun tauti jylläsi Länsi-Afrikassa vuonna 2014, EU:n tukemissa siirrettävissä laboratorioissa käytettiin diagnosointipakkauksiamme oireilevien potilaiden testaamiseen.”

”EU:n tuen ansiosta meillä on mahdollisuus käyttää näitä diagnosointitestejä, joilla saadaan tulokset alle 75 minuutissa.”

”Käyttövalmiit diagnosointipakkaukset olivat hyvin tärkeitä.”

 - Hans Kuhn

John Ryan

irlantilainen, terveyden pääosasto, Euroopan komissio

Luxemburg

”Aloitimme välittömästi seulonnat Länsi-Afrikan maastapoistumispisteissä, jotta ebolan oireita osoittavat henkilöt eivät pääsisi lentokoneisiin ja lentoyhtiöt voisivat jatkaa lentämistä alueella. Ilman turvallista lentoreittiä lääkintälaitteita, lääkäreitä ja kansalaisjärjestöjen työntekijöitä ei olisi saatu kuljetetuksi Länsi-Afrikkaan.”

 

 

 

 

 

 

”Tällaisessa kriisissä on tärkeintä tukahduttaa epidemia mahdollisimman nopeasti alkuperämaassa.”

 - John Ryan

Juan Escalante

espanjalainen, hätäavun koordinointikeskus, Euroopan komissio

Belgia

”Länsi-Afrikan ebolaepidemian aikana olimme äärimmäisen tärkeä yhteyspiste avustustyöntekijöiden evakuoinnissa. Heti kun meille soitettiin, käynnistimme EU-mekanismin evakuointilentoa varten.” 

”Tieto nopeasta evakuoinnista lisäsi lääkärien ja henkilökunnan turvallisuuden tunnetta. Kun joku on vaarassa, hänen auttamisekseen tehdään kaikki voitava.”

 

 

”Kyse ei ole vain evakuoinneista – kyse on siitä, että ihmiset tietävät, että apu on tulossa.”

 - Juan Escalante

Tiesitkö tämän?

25–90 %

Eri ebolakantojen tappavuuden vaihtelualue.

Nopea reagointi

Kolmen EU:n rahoittaman siirrettävän laboratorion (EMLabs) mukana saatiin lääkkeitä, varusteita ja henkilökuntaa Guineaan, Nigeriaan, Liberiaan, Sierra Leoneen ja Tansaniaan. Epidemian aikana yksiköissä testattiin noin 22 000 verinäytettä, joista 3 500:ssa todettiin ebola.

Hätäevakuointi Eurooppaan

EU, sen jäsenvaltiot ja kansainväliset organisaatiot auttoivat järjestämään sairastuneiden tai suuressa altistumisvaarassa olleiden 38 kansainvälisen lääkintätyöntekijän evakuoinnin Länsi-Afrikasta.

1,6 miljoonaa

Ebolarokoteannosten määrä, joka hankittiin Horizon 2020 ‑ohjelmasta ja muista tutkimusrahoitusohjelmista saatavalla rahoituksella. EU-tutkimusrahoituksella on viimeksi kehitetty uusia ebolarokotteita vuoden 2018 epidemian katkaisuun Kongon demokraattisessa tasavallassa.  

ECHO Flight

EU:n humanitäärinen ilmasilta, joka kuljettaa hätäapua Keniaan, Kongon demokraattiseen tasavaltaan, Maliin ja Ugandaan. Humanitäärisille kumppaneille ja avustusjärjestöille maksuttomia lentoja tarjoava ECHO Flight oli tärkeässä roolissa Kongon demokraattisen tasavallan ebolaepidemian kuriin saamisessa vuonna 2018.

1436

EU-maissa vuonna 2018 lokakuuhun mennessä havaittujen ihmistapausten määrä. EU:n tartuntatautien valmiusverkostot on perustettu ehkäisemään eri virustautien leviämistä Euroopassa.

MUITA ARJEN SANKAREITA, JOTKA TURVAAVAT TERVEYTTÄMME

Jotkut heistä voivat olla lähtöisin kotimaastasi.

EU saattaa yhteen paikallisia arjen sankareita, joiden yhteistyö suojelee meitä terveysvaaroilta, vaarallisilta tuotteilta, ilmastonmuutoksen vaikutuksilta ja muilta vaaroilta. Lue, miten EU tukee arjen sankareita omassa maassasi aina lääkäreistä talousrikostutkijoihin ja rajavartijoista ympäristöasiantuntijoihin.