EU PROTECTS > Η υγεία μας > Μια ανθρωπιστική κρίση: Πώς η ΕΕ συνέβαλε στον περιορισμό του Έμπολα στην Αφρική

Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που παρείχε η ΕΕ συνέβαλαν στον περιορισμό μιας από τις μεγαλύτερες εξάρσεις του Έμπολα στην ιστορία.

Το 2014, ξέσπασε επιδημία μιας εξαιρετικά μεταδοτικής και συχνά θανατηφόρας ασθένειας στη Δυτική Αφρική. Μέχρι το 2016, περισσότεροι από 28 000 άνθρωποι είχαν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα, με περισσότερους από 11 000 καταγεγραμμένους θανάτους. Ήταν ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο για τον περιορισμό μιας επαπειλούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής. Η ΕΕ διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον συντονισμό της βοήθειας που προσφέρθηκε από τις ευρωπαϊκές χώρες.

ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Με τον Έμπολα να καλπάζει στη Δυτική Αφρική, η ΕΕ βοήθησε εκατοντάδες ανθρώπους από όλη την Ευρώπη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την έξαρση.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Dr. Danny Asogun

Ευρωπαϊκό Κινητό Εργαστήριο (EMLab), Ειδικό Εκπαιδευτικό Νοσοκομείο Irrua

Νιγηρία

«Το κινητό μας εργαστήριο στάλθηκε στη Σιέρρα Λεόνε για να εξεταστούν κάτοικοι της περιοχής για τον ιό Έμπολα. Την περίοδο 2014-2016, εξετάσαμε συνολικά 7 477 δείγματα για τη νόσο.» 

«Η δουλειά μας εξαρτιόταν από την βοήθεια της ΕΕ: την υλικοτεχνική υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, την παροχή διαγνωστικών κιτ, αλλά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που ήρθαν να εργαστούν μαζί μας.»

 

 

 

 

«Σε μια κρίση, καμία οργάνωση δεν μπορεί να κάνει όλη τη δουλειά μόνη της.»

 - Δρ Danny Asogun

Hans Kuhn

Γερμανός, Altona Diagnostics

Αργεντινή

«Ο Έμπολα είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί, επειδή πολλά συμπτώματά του μιμούνται αυτά άλλων ασθενειών. Γι’ αυτό η διάγνωση είναι τόσο σημαντική. Όταν η νόσος έπληξε τη Δυτική Αφρική το 2014, τα κινητά εργαστήρια, με την υποστήριξη της ΕΕ, χρησιμοποίησαν τα διαγνωστικά κιτ μας, για να εξετάσουν ασθενείς με συμπτώματα του ιού.»

«Χάρη στην υποστήριξη της ΕΕ, τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ μπορούν πλέον να είναι έτοιμα σε λιγότερο από 75 λεπτά.»

«Η ύπαρξη διαγνωστικών κιτ έτοιμων για χρήση ήταν πολύ σημαντική.»

 - Hans Kuhn

John Ryan

Ιρλανδός, Τμήμα Υγείας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Λουξεμβούργο

«Ξεκινήσαμε αμέσως προσυμπτωματικούς διαγνωστικούς ελέγχους στα σημεία εξόδου από τη Δυτική Αφρική, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιβιβάζονταν σε αεροσκάφη άτομα με συμπτώματα του ιού Έμπολα και ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πετούν στην περιοχή. Χωρίς αυτό το μέτρο, ο ιατρικός εξοπλισμός, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στη Δυτική Αφρική.»

 

 

 

 

 

 

«Σε μια τέτοια κρίση, είναι ζωτικής σημασίας να σταματήσουμε το συντομότερο δυνατόν την έξαρση στη χώρα προέλευσης.»

 - John Ryan

Juan Escalante

Ισπανός, Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βέλγιο

«Κατά τη διάρκεια της έξαρσης του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ήμασταν ένα ζωτικής σημασίας σημείο επικοινωνίας για την απομάκρυνση των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Μόλις λαμβάναμε μια κλήση, ενεργοποιούσαμε τον μηχανισμό της ΕΕ για τον συντονισμό της απομάκρυνσης μέσω αεροπλάνου.» 

«Αυτό καθησύχαζε τους γιατρούς και το προσωπικό μας. Όταν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που κινδυνεύει, ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις τα πάντα για να τον βοηθήσεις.»

«Δεν είναι μόνο ότι οι άνθρωποι απομακρύνονται – έχει σημασία και το μήνυμα που στέλνεις ότι η βοήθεια βρίσκεται καθ' οδόν»

 - Juan Escalante

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

25-90%

Το εύρος των ποσοστών θνησιμότητας για τα διάφορα στελέχη του Έμπολα

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

 Με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, 3 εργαστήρια (EMLabs) μετέφεραν φάρμακα, εξοπλισμό και προσωπικό στη Γουινέα, τη Νιγηρία, τη Λιβερία, τη Σιέρρα Λεόνε και την Τανζανία. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, αυτές οι μονάδες εξέτασαν περίπου 22 000 δείγματα, εκ των οποίων τα 3 500 ήταν θετικά για τον ιό Έμπολα

ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΕΕ, τα Κράτη Μέλη της και οι διεθνείς οργανισμοί βοήθησαν να οργανωθεί η απομάκρυνση του ιατρικού προσωπικού που αποτελούνταν από 38 διεθνείς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που αρρώστησαν ή διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο έκθεσης ενώ εργάζονταν στη Δυτική Αφρική

1,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου κατά του ιού Έμπολα που διατίθενται ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, όπως το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020. Οι ερευνητικές επιχορηγήσεις της ΕΕ συνέβαλαν πρόσφατα στην ανάπτυξη νέων εμβολίων κατά του ιού Έμπολα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του 2018 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ)  

ECHO FLIGHT

Η ανθρωπιστική αεροπορική υπηρεσία της ΕΕ που μεταφέρει βοήθεια στην Κένυα, τη ΛΔΚ, το Μάλι και την Ουγκάντα. Δωρεάν για ανθρωπιστικούς εταίρους και οργανισμούς παροχής βοήθειας, η ECHO Flight διαδραμάτισε έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της επιδημίας του ιού Έμπολα το 2018 στη ΛΔΚ

1436

O αριθμός ανθρώπινων περιστατικών που εντοπίστηκαν σε χώρες της ΕΕ μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Τα δίκτυα ετοιμότητας και ανταπόκρισης κατά των λοιμωδών νόσων της ΕΕ δημιουργήθηκαν για να αποτρέψουν την εξάπλωση διαφορετικών ιογενών λοιμώξεων στην Ευρώπη

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί και να κατάγονται από τη χώρα σας.

Μέσω της σύνδεσης από την ΕΕ, υπάρχει ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από τις απειλές κατά της υγείας μας, από επικίνδυνα προϊόντα, από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και άλλα. Από ιατρούς έως εμπειρογνώμονες στον τομέα της οικονομίας, συνοριοφύλακες και ειδικούς για το περιβάλλον, ανακαλύψτε πώς η ΕΕ υποστηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας.