EU PROTECTS > Vores sundhed > En humanitær krise: Sådan hjalp EU med at dæmme op for ebola i Afrika

De 2 milliarder euro fra EU hjalp med at dæmme op for et af de største ebolaudbrud i historien.

I 2014 brød en meget smitsom og ofte dødelig sygdom ud i Vestafrika. I 2016 var mere end 28.000 mennesker smittet med ebolavirus, og der var rapporteret mere end 11.000 dødsfald. Det var et kapløb mod tiden at dæmme op for denne humanitære katastrofe. EU spillede en nøglerolle i forhold til at koordinere de europæiske landes hjælp.

En humanitær krise: Sådan hjalp EU med at dæmme op for ebola i Afrika

Mens ebola raser i Vestafrika, hjælper EU hundredvis af mennesker fra hele Europa med at gå sammen i kampen mod udbruddet.

Scroll for at fortsætte

Dr. Danny Asogun

Det mobile europæiske laboratorium, Irrua Specialist Teaching Hospital

Nigeria

"Vores mobile laboratorium var sendt til Sierra Leone for at teste de lokale for ebola. Mellem 2014 og 2016 testede vi i alt 7.477 prøver for sygdommen." 

"Vores arbejde var afhængigt af hjælp fra EU: logistisk hjælp fra vores europæiske partnere, forsyninger med diagnosticeringsudstyr samt de læger og sygeplejersker, som kom og arbejdede sammen med os."

 

 

 

 

"I en krise kan en enkelt organisation ikke klare det hele selv."

- Dr. Danny Asogun

Hans Kuhn

Tysker, Altona Diagnostics

Argentina

"Det er meget svært at dæmme op for ebola, fordi mange af symptomerne efterligner andre sygdomme. Det er derfor, at diagnosticering er så vigtigt. Da sygdommen ramte Vestafrika i 2014, brugte de EU-støttede mobile laboratorier vores diagnosticeringsudstyr til at teste patienter med symptomer på virussen."

"Takket være hjælpen fra EU kan vores diagnosticeringstests nu levere resultater på under 75 minutter."

"Det var meget vigtigt at have diagnosticeringsudstyr, som var klar til brug."

< - Hans Kuhn

John Ryan

Irsk, Sundhedsafdelingen, Europa-Kommissionen

Luxembourg

"Vi begyndte med det samme at foretage undersøgelser ved udgangsvejene fra Vestafrika for at sikre, at personer med ebolasymptomer ikke kom ombord på fly, mens flyselskaberne fortsat kunne flyve til området. Ellers ville medicinske forsyninger, læger og NGO-arbejdere ikke kunne rejse til Vestafrika."

 

 

 

 

 

 

"Det er sådan i en krise, at det er essentielt at stoppe et udbrud så hurtigt som muligt i oprindelseslandet."

- John Ryan

Juan Escalante

Spanier, Beredskabskoordineringscenteret, Europa-Kommissionen

Belgien

"Under det vestafrikanske ebolaudbrud var vi et livsvigtigt kontaktpunkt for evakueringen af de humanitære arbejdere. Så snart vi modtog et opkald, aktiverede vi EU-mekanismen for at koordinere evakueringen med fly." 

"Det var betryggende for vores læger og stab. Når en person er i fare, ved man, at man må gøre, hvad man kan for at skaffe hjælp."

 

 

"Det handler ikke kun om evakueringer – det handler om det signal, du sender til folk om, at der hjælp på vej"

- Juan Escalante

Vidste du?

25-90%

Rangeringen af fatalitetsrater for forskellige typer af ebola

Hurtig reaktion

Tre EU-finansierede laboratorier (EMLabs) transporterede medicin, udstyr og personale til Guinea, Nigeria, Liberia, Sierra Leone og Tanzania. Under udbruddet testede disse enheder 22.000 prøver, hvoraf 3.500 var ebolapositive

Nødevakuering til Europa

EU, dets medlemslande og internationale organisationer hjalp med at organisere den medicinske evakuering af 38 internationale sundhedsarbejdere, der blev syge eller var udsat for stor eksponeringsrisiko, mens de arbejdede i Vestafrika

1,6 millioner

Antallet af ebolavacciner, der er tilgængelige som følge af forskning og innovation, finansieret af programmer som Horizon 2020. EU’s forskningslegater har for nylig bidraget til udviklingen af nye ebolavacciner med det formål at imødegå udbruddet i DR Congo i 2018  

ECHO Flight

EU's humanitære luftservice, som transporterer hjælp til Kenya, DR Congo, Mali og Uganda. ECHO Flight er gratis for humanitære samarbejdspartnere og nødhjælpsorganisationer og spillede en værdifuld rolle i opdæmningen af ebolaudbruddet i DR Congo i 2018

1436

Antallet af tilfælde hos mennesker konstateret i EU i 2018 indtil oktober. EU er forberedt på smitsomme sygdomme og har et reaktionsnetværk, der er klar til at forhindre spredningen af forskellige virainfektioner til Europa.

HVEM ER DE ANDRE HELTE, DER BESKYTTER VORES HELBRED?

Nogle af dem kommer måske endda fra dit land.

Netværket af helte, som forbindes af EU, arbejder sammen om at beskytte os mod helbredsfarer, farlige produkter, effekten af klimaændringer m.m. Fra læger til finanseksperter, grænsekontrol til miljøspecialister – opdag, hvordan EU støtter lokale helte i dit land.